Λαϊκή αγορά να κάνουμε. Λαό… θα έχουμε;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 25/06/2020 - 21:13

Παρακολουθώ τον προβληματισμό για την δημιουργία νέας Λαϊκής Αγοράς, τοπικών αγροτικών προϊόντων, στο Κέντρο της Πόλης, γιατί μια ήδη λειτουργεί στην περιοχή Καστρομηνά, που σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, που κάνει την πρόταση, είναι εκτός… αγοράς και έχει δίκιο αφού από το 1912 και εντεύθεν, αγορά θεωρούμε ότι βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περιμετρικά της Πλατείας Νικολάου Πλαστήρα!

Μάλιστα γίνεται και η πρόταση αυτή να βρίσκεται δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Χίου, στον παράνομο χώρο στάθμευσης του Δήμου Χίου, και εάν δεν είναι παράνομος ας πάει αύριο να τον… ασφαλτοστρώσει να μην γκρεμοτσακίζονται μέσα τα αυτοκίνητα. Ο χώρος αυτός γειτνιάζει με το Κάστρο της Χίου, κηρυγμένο και κορυφαίο αρχαιολογικό μνημείο και ότι γίνεται εκεί πρέπει να έχει την άδεια της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Συνεπώς επειδή παράνομα μια Λαϊκή Αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει και επειδή άδεια εκεί δεν θα πάρει εις τον αιώνα τον άπαντα ας ψάξουμε για άλλο σημείο, εντός πάντα… Κέντρου.

Ας πούμε όμως ότι βρίσκομε, πάμε στο κύριο, το ερώτημα του τίτλου. Λαϊκή θα κάνουμε, λαό… θα έχουμε;

Πόσοι είναι άραγε οι ντόπιοι παραγωγοί; Γιατί ο λαός στην περίπτωση μας αυτοί είναι. Πόσο μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ενός καταναλωτή, που έχει μάθει ή τον έχουν μάθει, σημασία δεν έχει τώρα αυτό, να τρώει ντομάτα τον… Δεκέμβρη; Έχει κανένα νόημα να γίνεται Λαϊκή και να έρχεται ο Χιώτης παραγωγός με πατάτες… Έβρου, για να φέρω ένα μόνο παράδειγμα; Και πως ένας παραγωγός με δύο στρέμματα χωράφι θα βγάζει μια… νταλίκα πατάτες; Πάλι τυχαίο το παράδειγμα.

Κοντολογίς με την Λαϊκή στο Κέντρο θα πάθουμε ότι και με την Προκυμαία.

 Συζητάμε αν θα κλείσει ή όχι και αν πότε κ.λ.π και στο μεταξύ δεν έχουμε ανθρώπους να περπατήσουν. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς ότι τον Ιούλιο δεν θα είμαστε οι διπλοί και τον Αύγουστο οι τριπλοί;

Σκέφτηκε κανείς ότι αν πάνε και στην ευχή του Θεού ή του Αλλάχ και οι εκατοντάδες ματανάστες – πρόσφυγες που σουλατσάρουν, μόνοι μας βίας γεμίζομε το κομμάτι της παραλίας με τους μπαβέδες;

Άρα το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο τι θέλουμε αλλά τι σηκώνει το μέγεθος μας και προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό μετά βίας καλύπτεται στην περίπτωση Λαϊκής με τον Καστρομηνά. Οτιδήποτε άλλο απλά θα δώσει άλλη μια να πάνε στον πάτο οι λιγότεροι από 10 μανάβηδες που αντέχουν ακόμα τον ορυμαγδό των Super market.

Να κλείσω με μια επιστολή φίλου για το χθεσινό σημείωμα μας για την… κρεμεντίνα Τουρκίας.

«Πρός ενημέρωσή σας, στην Πάφο της Κύπρου παράγεται η "Πίσσα Παφίτικη" που μοιάζει με την μαστίχα. Βέβαια δεν είναι της ιδίας ποιότητος.

Ενδεχομένως λόγω της μικρής παραγωγής ούτε εξάγεται. ούτε την βρήκα στην υπόλοιπη Κύπρο, εκτός από την Πάφο».

Παύλος Σκυλίτζης

Αφού ευχαριστήσουμε τον κο Σκυλίτζη ας αναφερθούμε σε ένα σημερινό που αφορά την ΕΜΧ και έχει την σημασία του.

Ο Πρόεδρος της στο προσωπικό του ιστολόγιο δημοσιεύει μια φωτογραφία, που δείχνει το εσωτερικό ενός ψυγείου, που σε ένα ράφι του διακρίνεται ευκρινώς ότι μια σακούλα έχει μέσα μαστίχα. Μετά την φωτογραφία ο Γ. Τούμπος σχολιάζει.

«Τα χάλια μας...
Απ΄ τους μέσα κινδυνεύει η Μαστίχα κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι!!!
Οι φωτογραφίες είναι επίκαιρες και χθεσινές από την αγορά της Χίου απ’ αυτούς που θησαυρίζουν εις βάρος της ποιότητας και της φήμης του προϊόντος!!!».

Μετά από αυτό επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ να ζητήσουμε πληροφορίες. Μας ζήτησε να μην δώσουμε έκταση, ούτε να κάνουμε αναφορά γιατί το θέμα θα τεθεί στο Δ.Σ. της ΕΜΧ και εκεί θα συζητηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες. Το σεβαστήκαμε, όμως η δουλειά ή… ζημιά έχει ήδη γίνει.

Την δημοσιότητα ο Πρόεδρος δεν την απέφυγε και πώς να την αποφύγει αφού χρησιμοποίησε την δημόσια προσωπική του ιστοσελίδα για κάτι που αφορούσε την ΕΜΧ;

Προσέξτε δεν αποδίδουμε ψόγο στον Γ. Τούμπο. Μπορεί και έχει τις καλύτερες διαθέσεις, αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Και επειδή το ψυγείο αυτό μπορεί να είναι… δικό του…δικό μου, του γείτονα ή η μαστίχα να είναι νόμιμα αγορασμένη από την ΕΜΧ, εμείς επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Eμπορίου της Περ. Ενότητας, που δεν ήξερε τίποτα. Με το Τελωνείο που κάτι είχε αλλά όχι ανακοινώσιμο, διότι το ερευνά. Με την Αστυνομία που δεν είχε ιδέα.

Άρα με αυτά πόθεν προκύπτει το λαθρεμπόριο; Γιατί αυτό καταγγέλλει ο Πρόεδρος και αν όντως υπάρχει, τι τον εμπόδιζε να περιμένει μια μέρα, να το θέσει υπ’ όψιν του Δ.Σ. να γίνουν οι σχετικές μηνύσεις και μετά να δοθεί επισήμως δημοσιότητα;

Θα συστήσω κάτι στους μαστιχοπαραγωγούς και αμαρτίαν… ούκ έχω.

Πήρανε την ΕΜΧ ένα πυρπολικό του Κανάρη και τώρα είναι Αντιτορπιλικό. Αυτό το σκάφος δεν πάει πλέον χωρίς ένα σοβαρό γραφείο τύπου στελεχωμένο από δημοσιογράφους, χωρίς επίσημη ενημέρωση, χωρίς την χρήση των σύγχρονων δικτύων, χωρίς παρακολούθηση τι γίνεται στο εξωτερικό, χωρίς εμπειρία να απαντά στα χτυπήματα κάτω από τη μέση, που θα πέφτουν βροχή αν η μαστίχα μπεί για τα καλά στο φάρμακο.

 Ξέρω, υπάρχουν μαστιχοπαραγωγοί που έχουν καβούρια στις τσέπες, αλλά ξαφνικά θα ανακαλύψουν ότι έφτιαξαν το αντιτορπιλικό αλλά τσιγκουνεύτηκαν να του βάλουν καύσιμα να κινηθεί. Ο κολοσσός της ΕΜΧ σήμερα δεν μπορεί να καλύπτεται ειδησεογραφικά από το… FB του Προέδρου!

 

Υ.Γ. Έβλεπα πριν λίγο την ουρά στην Προκυμαία και νόμιζα πως κατέβασαν το… εικόνισμα της Αγίας Μαρκέλλας. Μετά όμως είδα ότι απλά άνοιξε ένα μαγαζί με είδη, που… πρώτη φορά βλέπομε στο νησί. Και αφού αναφώνησα Α, ρε αθάνατε Χιώτη, σιχτίρισα για μια ακόμα φορά τον παππού μου, που χωρίς να φταίει, κυνηγημένος από τον Τσεσμέ πήρε ένα καϊκι, που τον έφερε… εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα