Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Λαϊκή αγορά να κάνουμε. Λαό… θα έχουμε;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 25/06/2020 - 21:13

Παρακολουθώ τον προβληματισμό για την δημιουργία νέας Λαϊκής Αγοράς, τοπικών αγροτικών προϊόντων, στο Κέντρο της Πόλης, γιατί μια ήδη λειτουργεί στην περιοχή Καστρομηνά, που σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, που κάνει την πρόταση, είναι εκτός… αγοράς και έχει δίκιο αφού από το 1912 και εντεύθεν, αγορά θεωρούμε ότι βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περιμετρικά της Πλατείας Νικολάου Πλαστήρα!

Μάλιστα γίνεται και η πρόταση αυτή να βρίσκεται δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Χίου, στον παράνομο χώρο στάθμευσης του Δήμου Χίου, και εάν δεν είναι παράνομος ας πάει αύριο να τον… ασφαλτοστρώσει να μην γκρεμοτσακίζονται μέσα τα αυτοκίνητα. Ο χώρος αυτός γειτνιάζει με το Κάστρο της Χίου, κηρυγμένο και κορυφαίο αρχαιολογικό μνημείο και ότι γίνεται εκεί πρέπει να έχει την άδεια της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Συνεπώς επειδή παράνομα μια Λαϊκή Αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει και επειδή άδεια εκεί δεν θα πάρει εις τον αιώνα τον άπαντα ας ψάξουμε για άλλο σημείο, εντός πάντα… Κέντρου.

Ας πούμε όμως ότι βρίσκομε, πάμε στο κύριο, το ερώτημα του τίτλου. Λαϊκή θα κάνουμε, λαό… θα έχουμε;

Πόσοι είναι άραγε οι ντόπιοι παραγωγοί; Γιατί ο λαός στην περίπτωση μας αυτοί είναι. Πόσο μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ενός καταναλωτή, που έχει μάθει ή τον έχουν μάθει, σημασία δεν έχει τώρα αυτό, να τρώει ντομάτα τον… Δεκέμβρη; Έχει κανένα νόημα να γίνεται Λαϊκή και να έρχεται ο Χιώτης παραγωγός με πατάτες… Έβρου, για να φέρω ένα μόνο παράδειγμα; Και πως ένας παραγωγός με δύο στρέμματα χωράφι θα βγάζει μια… νταλίκα πατάτες; Πάλι τυχαίο το παράδειγμα.

Κοντολογίς με την Λαϊκή στο Κέντρο θα πάθουμε ότι και με την Προκυμαία.

 Συζητάμε αν θα κλείσει ή όχι και αν πότε κ.λ.π και στο μεταξύ δεν έχουμε ανθρώπους να περπατήσουν. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς ότι τον Ιούλιο δεν θα είμαστε οι διπλοί και τον Αύγουστο οι τριπλοί;

Σκέφτηκε κανείς ότι αν πάνε και στην ευχή του Θεού ή του Αλλάχ και οι εκατοντάδες ματανάστες – πρόσφυγες που σουλατσάρουν, μόνοι μας βίας γεμίζομε το κομμάτι της παραλίας με τους μπαβέδες;

Άρα το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο τι θέλουμε αλλά τι σηκώνει το μέγεθος μας και προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό μετά βίας καλύπτεται στην περίπτωση Λαϊκής με τον Καστρομηνά. Οτιδήποτε άλλο απλά θα δώσει άλλη μια να πάνε στον πάτο οι λιγότεροι από 10 μανάβηδες που αντέχουν ακόμα τον ορυμαγδό των Super market.

Να κλείσω με μια επιστολή φίλου για το χθεσινό σημείωμα μας για την… κρεμεντίνα Τουρκίας.

«Πρός ενημέρωσή σας, στην Πάφο της Κύπρου παράγεται η "Πίσσα Παφίτικη" που μοιάζει με την μαστίχα. Βέβαια δεν είναι της ιδίας ποιότητος.

Ενδεχομένως λόγω της μικρής παραγωγής ούτε εξάγεται. ούτε την βρήκα στην υπόλοιπη Κύπρο, εκτός από την Πάφο».

Παύλος Σκυλίτζης

Αφού ευχαριστήσουμε τον κο Σκυλίτζη ας αναφερθούμε σε ένα σημερινό που αφορά την ΕΜΧ και έχει την σημασία του.

Ο Πρόεδρος της στο προσωπικό του ιστολόγιο δημοσιεύει μια φωτογραφία, που δείχνει το εσωτερικό ενός ψυγείου, που σε ένα ράφι του διακρίνεται ευκρινώς ότι μια σακούλα έχει μέσα μαστίχα. Μετά την φωτογραφία ο Γ. Τούμπος σχολιάζει.

«Τα χάλια μας...
Απ΄ τους μέσα κινδυνεύει η Μαστίχα κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι!!!
Οι φωτογραφίες είναι επίκαιρες και χθεσινές από την αγορά της Χίου απ’ αυτούς που θησαυρίζουν εις βάρος της ποιότητας και της φήμης του προϊόντος!!!».

Μετά από αυτό επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ να ζητήσουμε πληροφορίες. Μας ζήτησε να μην δώσουμε έκταση, ούτε να κάνουμε αναφορά γιατί το θέμα θα τεθεί στο Δ.Σ. της ΕΜΧ και εκεί θα συζητηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες. Το σεβαστήκαμε, όμως η δουλειά ή… ζημιά έχει ήδη γίνει.

Την δημοσιότητα ο Πρόεδρος δεν την απέφυγε και πώς να την αποφύγει αφού χρησιμοποίησε την δημόσια προσωπική του ιστοσελίδα για κάτι που αφορούσε την ΕΜΧ;

Προσέξτε δεν αποδίδουμε ψόγο στον Γ. Τούμπο. Μπορεί και έχει τις καλύτερες διαθέσεις, αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Και επειδή το ψυγείο αυτό μπορεί να είναι… δικό του…δικό μου, του γείτονα ή η μαστίχα να είναι νόμιμα αγορασμένη από την ΕΜΧ, εμείς επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Eμπορίου της Περ. Ενότητας, που δεν ήξερε τίποτα. Με το Τελωνείο που κάτι είχε αλλά όχι ανακοινώσιμο, διότι το ερευνά. Με την Αστυνομία που δεν είχε ιδέα.

Άρα με αυτά πόθεν προκύπτει το λαθρεμπόριο; Γιατί αυτό καταγγέλλει ο Πρόεδρος και αν όντως υπάρχει, τι τον εμπόδιζε να περιμένει μια μέρα, να το θέσει υπ’ όψιν του Δ.Σ. να γίνουν οι σχετικές μηνύσεις και μετά να δοθεί επισήμως δημοσιότητα;

Θα συστήσω κάτι στους μαστιχοπαραγωγούς και αμαρτίαν… ούκ έχω.

Πήρανε την ΕΜΧ ένα πυρπολικό του Κανάρη και τώρα είναι Αντιτορπιλικό. Αυτό το σκάφος δεν πάει πλέον χωρίς ένα σοβαρό γραφείο τύπου στελεχωμένο από δημοσιογράφους, χωρίς επίσημη ενημέρωση, χωρίς την χρήση των σύγχρονων δικτύων, χωρίς παρακολούθηση τι γίνεται στο εξωτερικό, χωρίς εμπειρία να απαντά στα χτυπήματα κάτω από τη μέση, που θα πέφτουν βροχή αν η μαστίχα μπεί για τα καλά στο φάρμακο.

 Ξέρω, υπάρχουν μαστιχοπαραγωγοί που έχουν καβούρια στις τσέπες, αλλά ξαφνικά θα ανακαλύψουν ότι έφτιαξαν το αντιτορπιλικό αλλά τσιγκουνεύτηκαν να του βάλουν καύσιμα να κινηθεί. Ο κολοσσός της ΕΜΧ σήμερα δεν μπορεί να καλύπτεται ειδησεογραφικά από το… FB του Προέδρου!

 

Υ.Γ. Έβλεπα πριν λίγο την ουρά στην Προκυμαία και νόμιζα πως κατέβασαν το… εικόνισμα της Αγίας Μαρκέλλας. Μετά όμως είδα ότι απλά άνοιξε ένα μαγαζί με είδη, που… πρώτη φορά βλέπομε στο νησί. Και αφού αναφώνησα Α, ρε αθάνατε Χιώτη, σιχτίρισα για μια ακόμα φορά τον παππού μου, που χωρίς να φταίει, κυνηγημένος από τον Τσεσμέ πήρε ένα καϊκι, που τον έφερε… εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 04/08/2020 - 19:14

Ο Σταύρος Κουτρής Αντιστράτηγος ε.α. είναι ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που επισκέφθηκε προχθές το νησί μας, είδε τις αρχές και ακριτικά Φυλάκια.

Μετά από το τέλος μιας μικρής συνέντευξης του, ο παλιός καταδρομέας και πάντα… καταδρομέας, ο πρώην Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου, ο οξυδερκής Αξιωματικός, σου λέει αφού άκουσα τα… επίσημα ας ρωτήσω τώρα και την… πιάτσα.

Αν σας ρωτούσα το πιο σοβαρό πρόβλημα του νησιού, τι θα μου απαντούσατε, με ρώτησε;

Το δημογραφικό, του απάντησα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στην συνοδεία του, μέλη της Ένωσης αποστράτων στην Χίο, που παρατήρησαν. Είναι ο μόνος που το επισημαίνει.

Ο Στρατηγός κούνησε με νόημα το κεφάλι του, σαν να τους έλεγε, ξέρω που ρωτάω, αλλά εγώ δεν τελείωσα και με την ευκαιρία ολοκληρώνω αρθρογραφώντας.

Και το δεύτερο πρόβλημα είναι η μαλθακότητα και η τεμπελιά, απότοκο του δηλητήριου του αείμνηστου για πολλούς λόγους Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, που θέλοντας να φτιάξει την ΠΑΣΟΚ Α.Ε. έκανε τον μισή Ελλάδα δημοσίους υπαλλήλους, αφού την άλλη μισή την είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Ε, στο ενδιάμεσο για να δούμε την δική μας περίπτωση… ξέφυγαν μερικοί ναυτικοί και μαστιχοπαραγωγοί.

Το απότοκο αυτής της διάβρωσης της ελληνικής κοινωνίας το ζούμε σήμερα. Ολόκληρες δεκαετίες φτάσαμε στο σήμερα. Γενιές που με διάφορες δικαιολογίες, η πιο βολική είναι οι… σπουδές, απέχουν της εργασίας και κυρίως αυτής του πρωτογενούς τομέα.

Βεβαίως η στρεβλή νοοτροπία έχει την κάλυψη της Πολιτείας και είναι από αυτά που… ξέχασε να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΟΑΕΔ είναι… ΟΑΕΑ. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως Οργανισμός Απασχόλησης Επιδοτούμενων Ανέργων.

Η… Αμερική έχει ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο προ πολλού, μόνο η Ελλάδα δεν ξέρει… που είναι. Σε πολλές χώρες του κόσμου οι αντίστοιχοι ΟΑΕΔ ειδοποιούν τους ανέργους για εργασία, δίνοντας τους δύο ευκαιρίες. Αν αποτύχουν τους εύχονται… καλή τύχη και σταματάει να τους πληρώνει το κοινωνικό σύνολο.

Ας σταθούμε όμως στα δικά μας. Σήμερα δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στους ναυτικούς να μπαρκάρουν με ξένες συμβάσεις. Μα, να μπαρκάρουν με μισθούς… Φιλιππίνων; Όχι ας κάθονται να τους ταϊζουν οι υπόλοιποι και να κλαίνε όλοι μαζί γύρω από μια κουβαδιά… φραπέ.

Η μαστίχα πάλι θεριεύει, όποιος δεν το βλέπει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με την φαρμακευτική έρευνα και το Ινστιτούτο που δημιουργείται η… πολυεθνική αύριο ΕΜΧ, τα είπε ο Πρόεδρος της Γιώργης Τούμπος θα φυτεύει σχίνους μέχρι και σε γλάστρες.

Βεβαίως το χωράφι δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά πιά είναι; Άντε λοιπόν και τα υπόλοιπα μαγαζιά που κλείνουν στην αγορά να γίνουν… καφετέριες να κερνάει ο ένας… μαγαζάτορας τον άλλον.

 Αν κάποιος πάει στους σχίνους, είπε ο Γιώργης Τούμπος (5 ευρώ την ώρα και ασφάλιση) αποκτά το κυριότερο, τεχνογνωσία. Σήμερα είναι εργάτης αύριο ενοικιάζει σχίνους και γίνεται μαστιχοπαραγωγός. Με 300 κιλά μαστίχα έχει 30.000 ευρώ εισόδημα, λίγα είναι;

Να συμπληρώσω εγώ τον Τούμπο, που τα γράφω πιο… μαλακά;

Οι Αλβανοί ήρθαν πριν 20 – 30 χρόνια ξυπόλητοι στα μαστιχοχώρια. Ας τους δεί κανείς σήμερα. Τι διαφορά είχαν με μας; Ήταν από.. την μάνα τους μαλωμένοι με την τεμπελιά.

Και επειδή όλα δεν είναι μαύρα, καμαρώνομε σήμερα όλοι δεκάδες νέους στα μαστιχοχώρια, που δηλώνουν νέοι αγρότες. Νέοι και νέες με διπλώματα και σπουδές, αυτές δεν πάνε ποτέ χαμένες, που πήραν τα χέρσα χωράφια και τους σχίνους των παππούδων τους και βγάζουν τώρα… αγγέλους.

Θέλουν δουλειά και οι υπόλοιποι; Ας ακολουθήσουν.

 

Υ.Γ. Θυμάμαι παλιά τι αγώνα δώσαμε όλοι μαζί, να βάλομε στο ρημάδι το κεφάλι των νέων οδηγών κράνος. Ένα από τα πιο επιτυχημένα συνθήματα ήταν «Το κράνος είναι… μαγκιά»

Αληθινά-πάνω-αρχική

Πολιτική-πάνω-αρχική

Κοινωνία-πάνω-αρχική

Κοινωνία-κάτω-αρχική

Οικονομία-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-κάτω-αρχική

Πολιτισμός-πάνω-αρχική

Αθλητισμός-πάνω-αρχική

Απόψεις-πάνω-αρχική

Παιδεία-πάνω-αρχική

Τεχνολογία-πάνω-αρχική

Ομογένεια πάνω αρχική

Όμορφη πατρίδα πάνω αρχική