Χίος, Πέμπτη 6 Αυγούστου

Μασάει μαστίχα ο… κορωνοϊός;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/07/2020 - 19:54

Σύμφωνα με το γνωμικό η αίγα δεν μασάει… ταραμά, για μαστίχα δεν ξέρουμε, αλλά εκτός της πλάκας τώρα, και οι πέτρες πρέπει να έχουν καταλάβει ότι το να χρησιμοποιούμε την μαστίχα για… μάσημα, έχει την ίδια αξία για τους Άραβες, πριν ανακαλυφθεί ότι το πετρέλαιο προκαλεί κίνηση και δεν είναι για… εντριβές ή για φωτισμό λυχνιών.

Δεν θα κουραστούμε να το γράφουμε, ότι μας χρειάζεται έρευνα, πιστοποίηση, οικολογική καλλιέργεια, αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και άμυνα στις επιθέσεις που θα ακολουθήσουν.

Γιατί θα ακολουθήσουν επιθέσεις και θα είναι σκληρές.

Η μαστίχα ανοίγεται και όποιος ανοίγεται πρέπει να περιμένει και τις τρικολοποδιές. Και οι… τρικλοποδιές του φαρμάκου είναι πιο μαγκιόρες απ’ αυτές των ναρκωτικών και της πορνείας, γιατί πλέον μιλάμε για άλλα νούμερα και μεγέθη.

Τελευταία είδηση αυτή της κυκλοφορίας αντισηπτικού για τον πανδημία του κορωνοϊού και όχι μόνο, εντός τριμήνου με βάση τη μαστίχα.

Μην ρωτήσει κανείς γιατί ανακαλύπτουμε κάτι που το αναφέρει ο Ηρόδοτος  το 500 π.χ. ότι δηλαδή  η μαστίχα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γιατί και τα πετρέλαια του Αιγαίου και άλλα, μέχρι να πλακωθούμε με την Τουρκία, να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο, μέχρι να τα… ανακαλύψουμε, το πετρέλαιο θα είναι για τις βρούβες αφού θα έχει δώσει τη θέση του στις ήπιες μορφές ενέργειας και στον ηλεκτρισμό, μπαταρίες αυτοκινήτων κ.λ.π. που δεν θα παράγεται από καύσιμα.

Δεν χρειάζονται λοιπόν εκπλήξεις, που ένα Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας ανοίγει τα μάτια για άλλη μια χρήση της μαστίχας. Άλλωστε θα ρθούν πολλές αν στηθεί και λειτουργήσει το Ινστιτούτο Έρευνας της Μαστίχας της ΕΜΧ.

Αυτό που πρέπει να μας αφυπνίσει είναι ότι όλα αυτά δεν παντρεύονται με το… Gramoxon τυχαίο το… ατυχές παράδειγμα.

Οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες, ταχύτατη πρέπει να είναι και η ΕΜΧ, που δεν μπορεί να εκτινάσσεται σε τέτοια μεγέθη και να λειτουργεί, χωρίς κανείς να φταίει προσωπικά, σε συνθήκες… ατμού την εποχή της πυρηνικής σύντηξης.

Για παράδειγμα το αντισηπτικό έπρεπε να το βγάλουμε πριν τρείς μήνες.

Ας παραδειγματιστούμε από τον ιδιωτικό τομέα. Είδαμε πως σε… μια νύχτα ο Παπουτσάνης αντί για σαπούνια έβγαλε αντισηπτικά και εκτινάχθηκαν τα έσοδα του την ώρα που όλοι βυθίζονταν;

Δεν κάνω προς Θεού κριτική, ποιός είμαι άλλωστε, θέλω απλά να καταδείξω ότι η μαστίχα, όπως και ναυτιλία μπορεί τοπικά να μας σώσει. Αρκεί να θέλουμε να σωθούμε.

 

Υ.Γ. Επανέρχομαι στην πρόταση μου, με αφορμή την σημερινή διαμαρτυρία των Σύρων στην Πλατεία. Όποιος παίρνει άσυλο να του δίνει ο Δήμος Χίου ένα εισιτήριο ΔΩΡΕΑΝ για τον Πειραιά. Ας αρχίσουν από τους καμιά πενηνταριά, που μη έχοντες στέγη, έχουν σπάσει τις πόρτες και… διαμένουν στα πρώην, μα πολύ πρώην ενοικιαζόμενα στου Γιαμού στον Καρφά.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 05/08/2020 - 20:54

Έλα Παναγία μου τι σχέση έχει το νησάκι μας και το λιμάνι μας, με τον Λίβανο και το λιμάνι της Βηρυτού;

Καμμιά. Ή αν έχει μια είναι τα… κουφά αυτιά.

Σήμερα μετά την τραγωδία, που απειλεί να καταστρέψει μια χώρα, που θρηνεί πάνω από 100 νεκρούς, 4000 τραυματίες, 300.000 αστέγους, όλοι θυμήθηκαν ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ανησυχούσαν για τους 2750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, που ήταν παρατημένοι στο λιμάνι από το 2014!

Ήταν τότε που ένα Ρωσικό καράβι κατασχέθηκε μαζί με το φορτίο του και αυτό κρατήθηκε σε αποθήκες για να καταστραφεί.

Όχι ένα αλλά δεκάδες δημοσιεύματα έγιναν από εφημερίδες της Βηρυτού για το επικίνδυνο αυτό φορτίο, ότι πρέπει να μεταφερθεί, να καταστραφεί, ότι εγκυμονεί κινδύνους, ότι, ότι,  αλλά… πέρα βρέχει, μέχρι που… βρόντηξε.

Και τι βροντή, καταστροφή. Ο Λίβανος μετά από αυτό που συνέβη θα πεινάσει στην κυριολεξία. Αν δεν βοηθηθεί η χώρα, θα μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση και όλα αυτά όχι γιατί κατασχέθηκε η νιτρική αμμωνία, αλλά γιατί κάποιοι έγραφαν τις δημοσιογραφικές παρατηρήσεις μεταξύ ομφαλού και γονάτων.

Και ας φύγουμε από τη Βηρυτό να ρθούμε στη Χίο, να χαμηλώσουμε και μέγεθος και καταστροφικό συμβάν, αλλά κρατώντας τα… κουφά αυτιά.

Πόσα χρόνια επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να ξεφορτώνονται καύσιμα και εύφλεκτα υλικά στο λιμάνι της Χίου;

Πόσες φορές έχει γραφτεί ότι μέσα στα σπίτια, δίπλα στα πλοία της ακτοπλοϊας, εν μέσω αγοράς στην ουσία, περιπάτου και καφετεριών δεν ξεφορτώνονται όχι μόνο επικίνδυνα αλλά και χύδην ρυπογόνα φορτία;

Πόσες φορές έχει ειπωθεί ότι για τις δουλειές αυτές υπάρχει το λιμάνι των Μεστών, που είναι απέραντο και εν πάση περιπτώσει… λιμάνι;

Ε, τα… κουφά αυτιά παραμένουν. Τα μεγέθη αλλάζουν. Μακάρι η έκρηξη στον Λίβανο να ακουστεί και στη Χίο και στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς και εδώ δεν αποτελούμε εξαίρεση.

 

Υ.Γ. Στην γειτονιά των αγγέλων της Ίμβρου ο κύριος Τάσσος. Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων, που τον πλήγωνε τόσο πολύ η σκλαβιά της ιδιαίτερης του πατρίδας, αλλά αυτό δεν το μετέφραζε σε μίσος για τον τουρκικό λαό. Ο καθηγητής Τάσος Φούτσος,  είχε το επίπεδο να ξεχωρίζει την ήρα απ’ το στάρι.