Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Ας μιλήσουμε για τρία… κωλοκάναλα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 05/12/2019 - 20:59

Όχι μην πάει το μυαλό σας στα άλλα τα κανάλια, τα τηλεοπτικά και δη τα Αθηναϊκά, που διακρίνονται διαχρονικά για το… επίπεδο τους.

 Όχι αναφέρομαι σε κάτι απλούστερο, τα κανάλια εξαγωγής των ομβρίων υδάτων, αυτά που από γενέσεως οικοδομών παροχετεύουν το βρόχινο νερό από τις ταράτσες στο έδαφος, χωρίς να γλύφει το ύδωρ τους τοίχους.

Επίσης δεν αναφέρομαι στα μεγάλα έργα, που δεν θα τα προλάβω, αφού οι εικοσαετίες στο νησί μας περνούν… απαρατήρητες και εγώ την επόμενη θα βλέπω λογικά τα Φράγματα και τα Αεροδρόμια, τα Δικαστικά Μέγαρα και συγνώμη ξέχασα το Λιμάνι… ανάποδα.

Όχι αναφέρομαι σε τρία κωλοκάναλα, που δεν έχουν μπεί Δήμαρχε μου στο Σχολείο, που από το 1792 μας κάνει ανθρώπους.

Ας τα πάρουμε από την αρχή και δεν έχει σημασία αν ο Σταμάτης Κάρμαντζης βγήκε Δήμαρχος χθες. Γι’ αυτό βγήκε για να λύνει τα προβλήματα σήμερα.

Προηγείται όμως η σειρά. Χρόνια δεν θα αναφέρω, κονδύλια δεν θυμάμαι.

Στην ιστορική Σχολή της Χίου, αργότερα Γυμνάσιο Αρρένων και σήμερα 1ο Γυμνάσιο, έγινε μια γενναία επισκευή, έγινε αντικατάσταση ακόμα και της στέγης, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, δαπανήθηκε ένας σκασμός λεφτά.

Με το τέλος της επισκευής για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν τοποθετήθηκαν τρία κανάλια από την δυτική πλευρά, που βλέπει τον πεζόδρομο, που χωρίζει 1ο Γυμνάσιο και 11οΔημοτικό Σχολείο.

Το αποτέλεσμα ήταν να γλύφει το νερό τους τοίχους, να κινητοποιηθεί η Διεύθυνση του Σχολείου, να κάνουμε εμείς ρεπορτάζ, να δοθούν υποσχέσεις άμεσης αποκατάστασης και να… ξεχαστεί το θέμα, τουλάχιστον από μας, που και υπολογιστή να είχαμε ήταν αδύνατον να παρακολουθούμε τις… βουδιές γύρω μας.

Προχθές με τις πρώτες βροχές έπεσε το μάτι μας στο Σχολείο και με πόνο ψυχής είδαμε το νερό να γλύφει ξανά τους τοίχους τα δε κανάλια να… λείπουν.

Διαβήκαμε λοιπόν τα ιερά, με την κυριολεξία της λέξης, σκαλιά και βρήκαμε τον Διευθυντή Δημ. Βρούζο, που ξέραμε ότι κυνηγάει την εν λόγω υπόθεση αμέσως μετά την επισκευή.

Ο άνθρωπος Δήμαρχε μας ήταν απελπισμένος. Όχι μόνο τον έχουν γράψει από τον Δήμο, όχι μόνο του τσαμπουνάνε κάποιες βλακείες για ένταξη στο ΕΣΠΑ και δεν συμμαζεύεται, αλλά τον κοροϊδεύουν δύο χρόνια ότι σήμερα – αύριο τα κανάλια μπαίνουν.

Ξέρω τώρα τι θα ρωτήσετε όλοι, ότι ρώτησα και εγώ.

Το 1ο Γυμνάσιο είτε από νοικοκυριό είτε από δωρεές αποφοίτων του έχει ένα, το λές και γερό, κομπόδεμα.

Γιατί δεν τα βάζετε εσείς προτού να αρχίσουν να «κλωστάνε» οι τοίχοι από την υγρασία;

Θέλετε την απάντηση του Διευθυντή;

Δεν με αφήνουν.

Ποιός Δήμαρχε; Ο πανίβλακας κράτος; Τα… ταχυβόλα των Δημοτικών υπηρεσιών; Το κακό το ριζικό και το χάλι μας;

Μα εκλεγήκατε για να δώσετε λύση και ταχύτητα και σ’ αυτά.

Δεν πειράζει ας μην τηρηθούν όλοι οι τύποι, που στο τέλος θα μας ψοφήσουν.

Αν δεν μπούν και φέτος τα κανάλια, του χρόνου θα μαζεύουμε τους τοίχους από τον πεζόδρομο.

 

Υ.Γ. Άσχετο, παρακολουθώντας τα ελληνοτουρκικά και περιμένοντας να κάτσει η σκόνη, για να καταθέσουμε απλές σκέψεις, καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαβάσει την συνέντευξη του πατέρα του στον Αλέξη Παπαχελά, το 2010, για την Τουρκία. «Ο Κ. Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια». Η Τουρκία είπε, είναι σοβαρή χώρα και εξηγεί το γιατί.

Αν δεν σοβαρευτούμε και εμείς ας ετοιμαστούμε να… απολαύσομε τον βιασμό που έρχεται.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 07/08/2020 - 21:08

Υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ;

Όταν νησιά χωρίς κατοίκους δεν έχουν όχι ΑΟΖ αλλά… υφαλοκρηπίδα, ναι υπάρχει.

Μπορεί αυτό να γίνει; Φυσικά και μπορεί αρκεί να θέλουμε να ζήσουμε και σήμερα και ως χώρα σε  50 χρόνια, εκτός αν τους… εκπλήξουμε όλους και οι Ελληνίδες αρχίζουν να παντρεύονται απ’ τα 18 και κάνουν τουλάχιστον 4 παιδιά έκαστη.

Επειδή όμως αυτό δεν θα γίνει, μπορούν τα άγονα νησιά με πληθυσμό τους 1000 κατοίκους να έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Τι θα κάνει αυτό; Θα προσελκύσει επενδύσεις, σε συνδυασμό ότι ο κορωνοϊός, ουδέν κακόν αμιγές καλού, επιτάχυνε τουλάχιστον μια δεκαετία την εργασία από απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι στα Ψαρά και τις Οινούσσες, τυχαία τα παραδείγματα, θα μπορούν να εγκατασταθούν νέα ζευγάρια, που ή να έχουν εκεί την επιχείρηση τους, με το κίνητρο του μηδενικού ΦΠΑ είτε να εργάζονται σε επιχείρηση, που επιλέγει ως έδρα, για τον ίδιο λόγο  τα… Ψαρά.

Αυτό σημαίνει ότι το νησί θα γεμίσει παιδιά και παιδιά σημαίνουν Σχολεία και Σχολεία σημαίνει ζωή και ΑΟΖ και… υφαλοκρηπίδα.

Μα, θα πεί κανείς σιγά – σιγά, ο Πρωθυπουργός μόλις χθές είπε στη Χάλκη ότι θα ελαχιστοποιηθεί στα μικρά νησιά ο ΕΝΦΙΑ. Μακάρι να υλοποιηθεί η υπόσχεση και είναι θετικό, αλλά αυτό είναι ενίσχυση δεν είναι ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουν οι Κυβερνήσεις είναι να ενισχύουν. Μειωμένη φορολογία στα μικρονήσια, προνόμια, μόρια, ακόμα και μηδενικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Να ρωτήσουμε αν όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά για την συρρίκνωση τους μέχρι… θανάτου;

Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν ενισχύσεις και όχι ανάπτυξη.

Ανάπτυξη είναι να πούν δυό νέοι άνθρωποι, θα γυρίσουμε στα Ψαρά, τυχαίο το παράδειγμα, θα αναστήσουμε το σπίτι του παππού, θα ζήσουμε σαν  άνθρωποι και όχι στη ζούγκλα της Αθήνας, θα στήσουμε μελίσσια, θα παράγουμε μέλι, θα το ρίχνουμε στην αγορά με μηδενικό ΦΠΑ, άρα θα είμαστε από χέρι άκρως ανταγωνιστικοί.

Τα παραδείγματα εδώ είναι δεκάδες και σε καμιά περίπτωση δεν θίγουν τον υγιή ανταγωνισμό γιατί εκ των πραγμάτων η παραγωγή του μελιού, μένουμε στο παράδειγμα, θα είναι τόσο μικρή, που θα φαντάζει συλλεκτική. Άξια όμως για να ζήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια στα Ψαρά.

Στα μικρονήσια μας χρειάζονται οικογένειες, άρα χρειάζονται δουλειές και αυτές δεν θα γίνουν με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Και να τον μηδενίσουν πάλι δεν υπάρχει νόημα.

Δεν μας λείπει ο νέος που θα πάει διακοπές στον άγονο τόπο, χωρίς να τον βαραίνει η πατρική περιουσία, μας λείπουν οι δουλειές, που θα τον κρατήσουν ζωντανό.

Μακάρι να το καταλάβουν οι κυβερνώντες, όχι προτού να είναι αργά, γιατί το αργά μας προσπέρασε χθες.

 

Υ.Γ.  Πάλι προς κυβερνώντες. Όταν ξαναβγεί για γεωτρήσεις το παλληκάρι, να θυμηθείτε ότι πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.