Χίος, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Ν. Μηταράκης. Ή θα καεί ή θα απογειωθεί.

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/01/2020 - 19:29

Κατ’ αρχήν οι υπουργοί έκλεισαν εξάμηνο και ήρθε η ώρα της αξιολόγησης.

Θα πάρουν τους φακέλους τους παραμάσχαλα και με βάση τις δεσμεύσεις τους θα πρέπει να παρουσιάσουν αποτελέσματα.

Με την έννοια αυτή ο Νότης Μηταράκης είναι ο πρώτος που αξιολογείται θετικά δημοσίως και ξεχωριστά. Ο Πρωθυπουργός του εμπιστεύεται το πιο δύσκολο υπουργείο, αυτό της Μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου.

Αναγνωρίζει ταυτόχρονα τις ικανότητες του αλλά και το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός Κοινοβουλευτικός από τον χώρο της Ν.Δ. στο Αιγαίο, που στηρίζει χωρίς αστερίσκους την Κυβερνητική πολιτική, μη διστάζοντας να πεί τις θέσεις της, περνώντας και εν μέσω… μπουκαλιών, στις Αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων.

Αυτά φορούν τον Πρωθυπουργό βεβαίως και εμάς άμεσα, αφού όσο ψηλότερα ανεβαίνει ένας αιρετός του νησιού τόσο η Χίος βρίσκεται σε ψηλότερο σκαλοπάτι.

Όμως τον Ν. Μηταράκη ως πολιτικό, πόσο τον αγγίζει και πόσο καλό του κάνει η αναβάθμιση;

Το πόσο… ζεματάει το θέμα φάνηκε από το γεγονός του φορτώματος της ευθύνης στον Αλκιβιάδη Στεφανή, όχι μόνο με την έννοια των ικανοτήτων του ανδρός, αλλά και από το γεγονός ότι ως μη πολιτικό δεν τον ένοιαζε και ιδιαίτερα να καεί, κρατώντας την καυτή πατάτα του προσφυγικού.

Τώρα αυτή πέρασε σε πολιτικά χέρια. Ο Νότης Μηταράκης εκτός από τολμηρός είναι και αρκετά έξυπνος για να μην το αντιλαμβάνεται. Κάθισε εν γνώσει του σε ηλεκτρική καρέκλα, από την οποία ή θα τον κατεβάσουν από εκεί  καρβουνοποιημένο ή θα απογειωθεί. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Και δεν υπάρχει γιατί ο Νότης Μηταράκης είναι ο μόνος στην Κυβέρνηση, που έχει μπροστά του δεσμευτικές ημερομηνίες, που ή δίνουν αέρα στην κυβέρνηση, επιλύοντας το δυσκολότερο των εσωτερικών προβλημάτων ή το κρατούν κολλημένο και κολλούν και την ίδια.

Στην πρώτη περίπτωση ο Νότης Μηταράκης παραμένει καβάλα στο άλογο, στη δεύτερη θα έχει την τύχη της στημένης λεμονόκουπας.

Όμως εκτός από κεντρικά και αυτό σίγουρα το έχει δεί και ο Μητσοτάκης, ο Νότης Μηταράκης έχει δεσμευτεί απέναντι στους συμπατριώτες και ψηφοφόρους του.

Έχει δεσμευτεί για παράδειγμα για άδειασμα της ΒΙΑΛ. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος;

Έχει δεσμευτεί για έτοιμο Κέντρο Κράτησης στον Ιούλιο. Αντιλαμβανόμαστε πόσο κοντά είναι ημερολογιακά και πόσες φλόγες στις πατούσες πρέπει να βγάλει όχι μόνο ο Μηταράκης, εκείνος μπορεί να το μπορεί, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός, που δεν το μπορεί;

Έχει δεσμευτεί για επιστροφές και ούτω καθ’ εξής. Ο Νότης Μηταράκης έχει δεσμευτεί όχι μόνο στο πανελλήνιο, αυτό μπορεί και να συγχωρεί, αλλά στον τοπικό του μικρόκοσμο, που θα είναι αμείλικτος.

Υπό αυτό το πρίσμα η Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφθηκε καλά στην επιλογή Μηταράκη, εκείνος δεν ξέρουμε αν πρόλαβε να σταθμίσει το βάρος της ευθύνης.

Ο συμπατριώτης μας Βουλευτής της Ν.Δ. μετά από έξι μήνες από σήμερα ή θα έχει καεί ή θα απογειωθεί.

Από καρδιάς και από το πρίσμα της επίλυσης του προβλήματος του ευχόμαστε το δεύτερο.

Υ.Γ. Κρατείστε το ως αξίωμα. Πολιτικός που δεν ρισκάρει και δεν βουτάει στα βαθιά δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 18/02/2020 - 22:03

Μας θυμίζει τίποτα αυτή η φωτογραφία;

Πρόσφυγες πριν μια πενταετία περιμένουν στην ουρά για φαγητό, ουρά που φτάνει μέχρι τον… Κανάρη.

Θα πεί κανείς προς τι η επιστροφή στο παρελθόν αφού τώρα συζητάμε για το… κλείσιμο της ΒΙΑΛ, μια στοιχειώδη οργάνωση και το… Αίπος.

Σωστή σκέψη αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα.

Κοιτάξτε με τι εκπληκτική ταχύτητα τρέχουν σε εσωτερικό επίπεδο.

 Μέχρι να συσταθεί μια Συντονιστική Επιτροπή στον Βροντάδο, να δεί Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο και να γίνει η συγκέντρωση στην ΠΕΚΕΒ, είχαν πάρει άλλη τροπή τα γεγονότα.

«Πάγωσε» η επίταξη, βάζω εισαγωγικά γιατί είναι χαζό, οι επιτάξεις δεν παγώνουν ή αποφασίζονται ή αίρονται, κλείστηκε ραντεβού Μηταράκη – Μουτζούρη, που αύριο μπορεί να… ξεκλειστεί, οι φορείς ανεβαίνουν στο Αίπος και βάζουν πανό, οι Βρονταδούσοι αγοράζουν μάσκες για δακρυγόνα, δεν κάνω πλάκα, και οι Αστυνομικοί καταρτίζουν πλάνο αποκλεισμού των δρόμων της περιοχής, αφού γνωρίζουν ότι αν δεν «αποστειρωθεί» το παιχνίδι έχει χαθεί και ο Νότης Μηταράκης, που τώρα ακούει τα εξ αμάξης θα ακούσει αύριο τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και θα προσγειωθούμε ανωμάλως όλοι, χειρότερα από την προσγείωση του Ευρωπαίου… Μηταράκη Μαργαρίτη Σχοινά, που είπε σήμερα στις Βρυξέλλες στον Μουτζούρη ότι κανένα Δουβλίνο δεν λέει οι μετανάστες – πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στα νησιά.

Ο λόγος είναι απλός. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα. Τα νησιά δεν άδειασαν τώρα έξι μήνες, το παιχνίδι από εδώ και πέρα είναι χαμένο.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι χαμένο για τα νησιά, αυτό λίγο τους νοιάζει αφού στην τελική δεν νοιάζει και εμάς,  είναι χαμένο και για τους Γερμανούς.

Αυτή τη στιγμή 1.000.000 άνθρωποι φεύγουν πανικόβλητοι από την Βορειοδυτική Συρία και ανηφορίζουν στην Τουρκία. Είναι μια νέα φουρνιά, που δημιουργεί ο πόλεμος Τουρκίας – Συρίας, που μπορεί να έχει παραλύσει τη Συρία αλλά θα γονατίσει το επόμενο διάστημα την Τουρκική οικονομία. Ας ετοιμαστούμε για ισοτιμία ευρώ – τουρκικής λίρας 1 προς 8 (!) που σημαίνει ότι οι εκ Τουρκίας τουρίστες θα γίνουν είδος πολυτελείας το καλοκαίρι, με ότι αυτό σημαίνει.

Που θα πάει αυτό το 1.000.000;

Απλά θα σπρώξει τα άλλα 2.000.000, που υπάρχουν ήδη στην Τουρκία, στα νησιά.

Καταλαβαίνουμε τώρα γιατί οι Γερμανοί μιλούν για νέο 2015; Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ενώ εμείς συζητάμε για το… Αίπος θα μας ξανάρθουν οι φουρνιές στον Δημοτικό Κήπο και την Σούδα;

Και αν δεν είμαστε εμείς, από ότι φαίνεται δεν είμαστε, είναι προετοιμασμένη η Κυβέρνηση; Έχουν επίσης καταλάβει ότι η όποια επιθετική ενέργεια κατά των κατοίκων θα μεταφραστεί σε πολεμική κατά των προσφύγων; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος να αλλάξει τη σειρά μετανάστες – πρόσφυγες, να την κάνει ξανά πρόσφυγες – μετανάστες;

Κοντολογίς έχουμε καταλάβει ότι το πρόβλημα θα μας ξεπεράσει;

Παράλληλα, διαβάζουμε σωστά αυτό που έγινε το μεσημέρι στην Στρογγύλη στο Καστελόριζο, όπου η Τουρκική ακτοφυλακή δεν άφηνε το λιμενικό να κάνει διάσωση προσφύγων, γιατί το σκάφος μας είχε μπεί σε… Τουρκικά νερά;

Καταλαβαίνουμε τι παιχνίδι μπορεί να μας στήσουν στην Παναγιά, όπου θεωρούν ότι παρανόμως υπάρχει σε αυτό το… αμφισβητούμενο νησί των Οινουσσών Στρατιωτικό Φυλάκιο, αν στην πρώτη βάρκα που θα στείλουν επιχειρήσουν διάσωση μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

Μιλάμε θα τρέχουμε σαν τρελοί να… διασώζουμε κόσμο, για να διασώσουμε, εκεί φτάσαμε, τα σύνορα μας.

Συνεπώς το πρόβλημα είναι περίπλοκο και τουλάχιστον για να μην μακρηγορήσουμε άλλο δεν θα το λύσουν τα… ΜΑΤ.

 

Υ.Γ. Θα προσπαθήσω να είμαι ευγενής. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση από τον σχεδιασμό στην πράξη μέσω της βιαιότητας τα κάνει μπάχαλο, αλλά οι του Σύριζα, επί του προκειμένου, ας βγάλουν τον σκασμό.