Χίος, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Να μάθουμε να λέμε… μπράβο

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 12/07/2019 - 20:07

Γεννημένοι και κατοικοεδρεύοντας μονίμως αδιαλείπτως και συνειδητά στην Μητρόπολη του ρηθέντος «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να λέμε και κανένα… μπράβο!

Αυτό λοιπόν βγαίνει από ψυχής και το καταθέτουμε για το γεγονός, που λαμβάνει χώρα στο Ιωνικό Κολυμβητήριο και δεν είναι άλλο απ’ το πανελλήνιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης, που από την Τετάρτη κρατά στο νησί μας έως και την Κυριακή πάνω από χίλιους αθλήτριες, αθλητές, προπονητές , συνοδούς και γονείς από όλη την Ελλάδα.

Αυτή όλη η γιορτή, που δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό αλλά και την τσέπη δεκάδων επιχειρηματιών του νησιού μας, προσφέροντας τους μια καλοκαιρινή ανάσα, στην μόνιμη πλέον τουριστική μας ραστώνη, έχει ονοματεπώνυμο.

Έχει την υπογραφή του οδοντιάτρου Γιώργη Γιασεμή, που εργάστηκε γι’ αυτήν την διοργάνωση ένα χρόνο τώρα, έχει την υπογραφή του Σταμάτη Κάρμαντζη, του Μανώλη Βουρνού, του Νίκου Λαμπρινούδη, του Αθλητικού Ομίλου Αιγαίου, του Νομικού προσώπου του Δήμου και σταματάμε εδώ γιατί θα χάσουμε την ουσία.

Και αυτή είναι πως ενωμένοι μόνο μπορούμε να σώσουμε το νησί μας, γιατί εδώ πλέον αρκεί να δεί κανείς τους δείκτες σε άλλα νησιά, μιλάμε για σωτηρία, αφού χωρίς την τουριστική ανάσα της γείτονος θα έπρεπε προ πολλού να μας πάρουν οι… τέσσερις.

Μπράβο λοιπόν στον γιατρό, μπράβο σε όλους, μπράβο σε όσους ακολουθήσουν, μπράβο σε όσους στο… κλάψιμο της μοίρας, απαντούν με την αξιοποίηση της υποδομής του νησιού και ιδίως του βαρέως πυροβολικού του, που είναι το Ομήρειο και το Ιωνικό Κολυμβητήριο.

 

Υ.Γ. Άσχετον αλλά βλέποντας την κρίση στον ΝΟΧ θα δώσω μια… άσχετη συμβουλή.

Βάλτε στο τιμόνι γυναίκα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή