Να μην γίνει το Κλειστό ΚΥΤ στις Μπαμπακιές να γίνει στις… Καλαμποκιές

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 14/02/2021 - 06:54

Είμαι εκ των Χιωτών που ερωτήθηκα από την Διεύθυνση της «Καθημερινής» αν συμφωνώ με την πρόταση του καλού Χιώτη του Λονδίνου Μιχάλη Μόσχου, να αναδειχθεί «Πρόσωπο της χρονιάς» στο νησί ο Γιώργης Χαλάτσης, για τους λόγους που ξέρουμε όλοι και απάντησα θετικά. Το ίδιο θα κάνω αν ερωτηθώ και αύριο.

Σέβομαι απεριόριστα τον Φυσιολάτρη Καθηγητή και θεωρώ ότι είναι εκ των σοβαρών μελών της Επιτροπής Αγώνα για το προσφυγικό, κάτι που επίσης θεωρώ θετικό.

Συνεπώς διάβασα με προσοχή τις παρατηρήσεις του για την περιοχή Μπαμπακιές, τις οποίες ζητά να αναπτύξει εκ μέρους της Επιτροπής αγώνα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που θα συζητήσει την πρόταση του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, για παραχώρηση με όρους της περιοχής αυτής στο υπουργείο Μετανάστευσης για την δημιουργία Κλειστού ΚΥΤ.

Και τις διάβασα με προσοχή, επιπρόσθετα, γιατί ένα μέρος τους βασίζεται στον μνημειώδες έργο του σεβαστού καθηγητή Γεωργίου Δ. Ζερβούδη «Η αρχαία Πόλις Χίος» το οποίο ξέρει και ο ίδιος, ότι δεν το έχω διαβάσει, το έχω μελετήσει.

Εκεί λοιπόν, στις Μπαμπακιές, σύμφωνα με την έρευνα του Καθηγητή, διασώζονται υπαίθριες εξαιρετικές υδατοδεξαμενές, η μια μάλιστα με διάμετρο 6,5 μέτρων.

Ωραιότατα μέχρι εδώ. Πριν λίγες μέρες όταν παίζοντας την… κολοκυθιά, ας μου επιτραπεί ο μη δόκιμος όρος, για την θέση του ΚΥΤ,  βρισκόμαστε στον Θόλο, ο Γιώργης Χαλάτσης είπε ότι, εκτός ότι η περιοχή ήταν ορατή από την Ελληνόστρατα, εκεί υπάρχει και αρχαίο Καρνάγιο.

Είναι καθαρό ότι αν συνεχίσουμε έτσι το ΚΥΤ θα γίνει στα… Αντίψαρα, υπάρχουν κάποιοι που το λένε σοβαρά, αν και εκεί δεν είμαι σίγουρος αν δεν υπάρχει από τους βοσκούς καμιά αρχαία υδατοδεξαμενή.

Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή. Ιδανική θέση για ΚΥΤ δεν υπάρχει πουθενά. Κανείς δεν το θέλει, όπως κανείς δεν θέλει το πρόβλημα.

Αυτό όμως υπάρχει στα Καμπόχωρα, που δεν έχουν… υπαίθριες υδατοδεξαμενές, αν και κανείς δεν ξέρει, αλλά έχουν την ΒΙΑΛ (αν το κτίριο ήταν στην Καλλιμασιά (ας πούμε ένα μέρος) τώρα το ΚΥΤ θα ήταν εκεί. Υπάρχει εδώ και χρόνια μέσα σε σπίτια που στενάζουν, σε αγροτικές περιοχές που έχουν καταληφθεί και αχρηστευτεί, υπάρχει μέσα σε δεκάδες ενοικιαζόμενα σπίτια μέσα στην πόλη.

Θέλουμε να παραμένει εκεί; Ακόμα και αν ο Μηταράκης το Πάσχα μηδενίσει την ΒΙΑΛ, ακόμα και αν φύλαξη των συνόρων εξακολουθήσει, αν αύριο κάτσει η… στραβή (εμείς μπορεί να το αποκλείομε, μια κυβέρνηση δεν μπορεί) που θα πάνε οι 500, ας πούμε ένα νούμερο, άνθρωποι που θα έρθουν; Στην Δημοτικό κήπο; Θα τους ξαναβάλει ο Κάρμαντζης στο γραφείο του; (για να μην ξεχνιόμαστε). Όχι θα πάνε στην ΒΙΑΛ, εκτός αν μετακομίσομε το κτίριο στα… Καμπιά, ας πούμε.

Άρα επιστρέφουμε στην παρατήρηση Χαλάτση. Αν οι Μπαμπακιές έχουν προστατευόμενα μνημεία, αν περνάει από εκεί η περιπατητική διαδρομή της Περιφέρειας (δεν μπορεί ένα… έργο να χαλάει ένα άλλο) να μη γίνει εκεί το ΚΥΤ, ας πάει κάποια στρέμματα Βόρεια ή Νότια. Ας πάει, βρε αδελφέ, στην περιοχή… Καλαμποκιές.

Αν υπάρχει αυτό το όνομα; Όχι φυσικά. Γιατί τις Μπαμπακιές εκτός του Χαλάτση, του Τσατσαρώνη, του Ζερβούδη, των βοσκών και των Αναβατούσων την ήξερε κανείς;

Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτή η ιστορία. Ένα νησί, που κάποτε επειδή δεν είχε πέτρα για δείγμα, έκανε εισαγωγή… πετρών. Να το θυμίσω;

Ας το αφήσουμε καλύτερα και ας σοβαρευτούμε. Ολόκληρη ορεινή κεντρική Χίος δεν έχουμε 100 στρέμματα πέτρες να δώσουμε να γίνει το ΚΥΤ;

Κι’ ας μην είναι στις Μπαμπακιές και τις… Καλαμποκιές, ας είναι στις… Αστυφιδιές.

 

Υ..Γ: Για να το σοβαρέψουμε εντελώς. Οι προστατευόμενοι από την Αρχαιολογική υπηρεσία τόποι της Χίου είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο και εκεί δεν μπορεί να γίνει όχι ΚΥΤ αλλά ούτε καλύβα.

 

Σχετικά Άρθρα