Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Να μηνυθεί τώρα το… Γενικό Επιτελείο Στρατού

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 22/10/2019 - 20:29

Επειδή ο Δήμος Χίου δεν έκλεισε το… παράνομο πάρκιγκ του ΝΟΧ, όπως έκοψε την πρόσβαση (!) στο άλλο, της… Κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου, εκείνη ντε που γυρίζει και μοιράζει πρόστιμα, τίθεται το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά την πρωϊνή παρέμβαση Γιάννη Καραβασίλη, στο Ράδιο -αλήθεια, τον οποίο ευχαρίστησε και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, που προσκόμισε στον Δήμο Δικαστικές αποφάσεις και δη Εφετειακές, που τον δικαιώνουν.

Όμως επειδή δίκην Βελιγκέκα η εν λόγω υπηρεσία περπατά και μοιράζει… πενηντάρικα, χιλιάδες ευρώ εννοείται, την καλούμε να μηνύσει και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που άκουσον – άκουσον, άνευ προφανώς αδείας, εγκατέστησε στην μπαζωμένη έκταση έναντι του «Ελληνικού Κάστρου» τσιμέντινα υπόγεια πολυβολεία!

Παρακαλείται να τηρηθεί η τάξη, κάτι που έγινε μονομερώς, αφού πολίτες και στεγαζόμενες επί της Λεωφόρου Ενώσεως επιχειρήσεις, στερήθηκαν ένα χώρο στάθμευσης, από τους… δεκάδες που εξασφάλισαν οι αρχές στην εν λόγω περιοχή.

Η υπ. αρ. 128/2007 απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, που προσκόμισε ο Γ. Καραβασίλης αποτελούμενο από τους Δικαστές Νικόλαο Καλογήρου, Πρόεδρο Εφετών, Σάββα Κυριακίδη, εισηγητή και Ελένη Καλογήρου Εφέτες σημειώνει χαρακτηριστικά, δικαιώνοντας τον Δήμο Χίου έναντι της Κτηματικής… ταλαιπωρίας.

Η έκταση αυτή στα Διοικητικά όρια του Δήμου Χίου παραχωρήθηκε στον Δήμο Χίου από το Ελληνικό Δημόσιο «δυνάμει των ως άνω αποφάσεων νόμιμα, κατά χρήση με αντάλλαγμα την καταβολή του 20% στο Ελληνικό Δημόσιο επί του συνόλου των εσόδων που θα πραγματοποιούσε ο Δήμος Χίου από την εκμετάλλευση του κοινόχρηστου αυτού χώρου.

Επομένως υφισταμένης στην προκειμένη περίπτωση, νομίμου συμβατικής σχέσεως, δεν νοείται αυθαίρετη κατάληψη του επίδικου χώρου, όπως αβάσιμα υποστηρίζει το εφεσίβλητο. Ηδη μάλιστα ο εκκαλών Δήμος Χίου, από το έτος 1976 κατασκεύασε στην επίδικη εδαφική έκταση α) τοιχείο (πεζούλι) από πέτρα εμβαδού 452 τ.μ. β) βάση από τσιμέντο εμβαδού 1328 τ.μ. η οποία στο βόρειο τμήμα της έχει βάση από αμμοχάλικο και γ) κτίριο εμβαδού 355 τ.μ. (Σ.Σ. εννοεί την Πιτσαρία Λύκου που γκρεμίστηκε από τον Δήμο ως επικίνδυνη και αυθαίρετη). Οι κατασκευές όμως αυτές όχι μόνο δεν επέφεραν καμμιά μεταβολή της επίδικης έκτασης, αλλά αντίθετα έγιναν με αποκλειστικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουομένων και όσων θέλουν να κάνουν χρήση του εν λόγω χώρου».

Μετά ταύτα καλούμε τον Δήμο Χίου να τρίψει στη μούρη αυτή την απόφαση στους Προϊσταμένους της Κτηματικής στη Χίο, που έχει ξεφύγει από κάθε όριο και να αποκαταστήσει αύριο κιόλας στην πρόσβαση στον χώρο του, να τοποθετήσει ξανά τους κάδους, που τους έβαλαν στην μούρη της μικρής Πιτσαρίας απέναντι και να δώσει την έκταση στους πολίτες όπως και πρίν, μέχρις ότου αποφασίσει ο Δήμος τι θα κάνει εκεί.

Ενδεχομένως ένα σημείο ανάπλασης και ξεκούρασης με θέα στη θάλασσα και ότι πούν περισσότερο σίγουρα ειδικοί από μας.

 

Υ.Γ. Κάνοντας πλάκα για να μην τρελαθούμε με το πολυβολείο, φυσικά δεν θα δημοσιεύαμε την φωτογραφία, αν οι οχυρώσεις αυτές δεν είναι φτιαγμένες και τοποθετημένες παραλιακά σε στυλ, ανοίξαμε και σας… περιμένουμε.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή