Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Να… θαφτούμε πριν… πεθάνουμε;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/07/2020 - 20:32

Ο Μέγας Βορίδης, ο Καθηγητής Ιατρικής είχε πεί μεταξύ άλλων το αμίμητο «Στον γιατρό δεν πάς, σε... πάνε».

Φυσικά ο αείμνηστος δεν ήταν κατά της πρόληψης, απλά γνώριζε την υπερβολή του κλάδου του.

Το ίδιο ακούγεται ως… ανέκδοτο για τυχόν ατύχημα. Καλύτερα να βρεθεί κοντά σου ένας γιατρός παρά δύο, γιατί θα προκύψει διαφωνία μεταξύ τους και μπορεί εσύ στο μεταξύ να… αποδημήσεις.

Φυσικά δεν αναφέρονται αυτά για να υποτιμηθούν οι επισημάνσεις των επιστημόνων για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας κ.λ.π. μόνο που εν τέλει δεν κυβερνούν οι γιατροί αλλά οι πολιτικοί και αυτοί πρέπει να βλέπουν υπεύθυνα μεν, σφαιρικά δε.

Στέκομαι για παράδειγμα με προβληματισμό στην απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών αναρωτώμενος φωναχτά. Ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος, η υποκρισία τι είναι;

Δείτε αυτή την φωτογραφία. Είναι στοιχείο της καθημερινότητας στην Εθνική Τράπεζα, όπου λόγω ιδιορρυθμίας του κτιρίου, κόσμος συνωστίζεται καθημερινά στην στοά της εισόδου της.

Αλήθεια, γιατί ο κορωνοϊός να χτυπήσει στα πανηγύρια και όχι στην συγκεκριμένη… στοά;

Σέβομαι απολύτως τους λοιμωξιολόγους που λένε ότι οι θάλαμοι των ασανσέρ είναι κίνδυνος – θάνατος, αλλά μπορούν να μου ορίσουν ακριβώς σε τι διαφέρει ο θάλαμος του ανελκυστήρα από τα… θερμοκήπια, που μας κρατούν υποχρεωτικά οι τράπεζες μπες – βγές στα καταστήματα τους, για να επιβραδύνουν τους… ληστές;

Και οι ληστές δεν ξέρω τι κάνουν, αλλά αν ένας από μας είναι φορέας του κορωνοϊού και μπεί αναγκαστικά στον θάλαμο, σε δύο ώρες θα έχουν κολλήσει τετρακόσιοι.

Μπορούν να μας εξηγήσουν λοιπόν, όχι οι επιστήμονες αλλά οι πολιτικοί αν τελικά ο κορωνοϊός είναι… φιλοχρήματος και τα έχει βρεί με τις Τράπεζες;

Επίσης μπορούν να μας εξηγήσουν την διαφορά ενός πανηγυριού, που στην πλειοψηφία τους συντηρούν φορείς και Συλλόγους με τα όσα βλέπω εγώ ας πούμε Κυριακή ξημερώματα στα μαγαζιά της παραλιακής;

Επιτέλους αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει.

Ανοίξαμε τα σύνορα για να μην πεθάνουμε οικονομικά, επιτρέψαμε τα ταξίδια γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει σήμερα, χαλαρώσαμε για να μην τρελαθούμε, τώρα τι πρέπει να κάνουμε αλλαγή DNA;

Γιατί όταν λες του Έλληνα θα πιείς αλλά δεν θα χορέψεις, θα χορέψεις αλλά θα τηρείς αποστάσεις, θα ρίχνεις κολλητικά στα όργανα και θα φοράς μάσκα, συγνώμη αλλά είσαι βλαμμένος, τελεία και παύλα.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα χτυπιέται από πανδημία. Δεν σταμάτησε όμως η ζωή της.

Δηλαδή κοντολογίς και έτσι όπως αυθόρμητα το εξέφρασα και στον τίτλο.

Τι θέλουν δηλαδή στην Κυβέρνηση, να… θαφτούμε πριν να πεθάνουμε ή να θαφτούμε για να μην πεθάνουμε;

 

Υ.Γ.  Ο Νίκος Καζαντζάκης χαρακτηρίζει τον ήρωα του Αλέξη Ζορμπά, που ως γνωστόν χόρευε με… μάσκα «εξαίσιο φαγά, πιοτή, δουλευταρά και αλήτη». Εμείς ξαφνικά θέλουμε να κάνουμε τον Έλληνα λιμοκοντόρο, για την γλυτώσει από τον κορωνοϊό, χωρίς να υπολογίζουμε αν αξίζει να ζείς… θαμμένος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 02/08/2020 - 21:51

Οι επισκέπτες μας είναι λίγοι. Δεν πρέπει να προσέχουμε δουλοπρεπώς κανέναν, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά για να μην κάνουμε το… χατίρι κανενός, ας προσέχουμε τους εαυτούς μας.

Πόσοι επισκέπτες μας έχουν μείνει; Η σωστή απάντηση είναι αυτοί που μας αγαπούν. Αυτοί βρήκαν τρόπο και ήρθαν, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επειδή όμως πιά δεν… ρωτάμε, ας θεωρήσομε βέβαιο ότι όσοι έρχονται, στην πλειοψηφία τους θέλουν να ξεκουραστούν και αυτό είναι δίδυμο αδελφάκι με την ησυχία, η οποία στο νησί μας είναι κάτι όπως τα… σκουπίδια, που είναι όλα… εισαγόμενα.

Υποτίθεται πως υπάρχει σεβασμός στις ώρες κοινής ησυχίας. Θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η Αστυνομία για τα ντεσιμπέλ θορύβων, για παράδειγμα των πολύ- καταστημάτων της Προκυμαίας, όποιος θέλει το εξηγώ τι σημαίνει… πολυκατάστημα.

Το ίδιο ενδιαφέρον έχει να αναρωτηθούμε γιατί θα πρέπει κατακαλόκαιρο να εκτελούνται έργα κομβικής σημασίας. Και επειδή εδώ το έχουν μερικοί να με πούν… γκρινιάρη, διαβάστε την παρακάτω επιστολή.

”Κύριε Διευθυντά

στις 26 Ιουλίου ήρθε για διακοπές 10 ημέρες ο γιός μου με την σύζυγο του και τα δύο παιδιά του από το Ηράκλειο της Κρήτης στο Πυργί, που είναι το χωριό καταγωγής της συζύγου μου.

Οι λόγοι επιλογής της Χίου για διακοπές ήταν καθαρά για συναισθηματικούς λόγους. Το καλωσόρισμα στο Πυργί, ήταν οι εργασίες στο πάρκινγκ του χωριού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μηχανήματα ,φασαρία ,σκόνες, φωνές κλπ. Υποθέσαμε ότι πέσαμε στα… τελειώματα και κάναμε υπομονή.

Αμ δε, ήρθε η άλλη Κυριακή και πάλι ήρθαν τα συνεργεία (προφανώς για το πρωινό ξύπνημα) δημιούργησαν τη σχετική φασαρία, έβαλαν ξανά τις κορδέλες και αποχώρησαν.

Τα παιδιά μου είχαν παρκάρει το αυτοκίνητο στη πίσω μεριά του σπιτιού μας επί του κεντρικού προκειμένου να φορτώσουν κάποια πράγματα και να πάνε στο μπάνιο. Πέρασε η Αστυνομία και μια και ήταν ενοικιαζόμενο να και η κλήση για παράνομη στάθμευση.

Μετά την παράθεση των γεγονότων μερικά ερωτήματα.

 

  1. Μήπως είναι τόσο μεγάλη η τουριστική περίοδος στη Χίο που οι όποιες εργασίες στο πάρκινγκ έπρεπε να γίνουν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου;
  2. Ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης της περιοχής;
  3. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και ποιό είναι αυτό;
  4.  Υπάρχει άδεια και τηρούνται οι προϋποθέσεις για το πάρκινγκ?

 

και τέλος μια ερώτηση για την αστυνομία:

Έλαβαν καθόλου υπόψη τους την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα και ή ολιγόλεπτη στάση ενός "ενοικιαζόμενου" αυτοκινήτου ήταν το μείζον θέμα και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες κορωνοϊού

Επειδή θα αναρωτηθείτε γιατί την επιστολή δεν την στέλνει ο γιός μου σας ενημερώνω ότι ή αντίδραση του είναι διαφορετική.

Δεν θέλει να ξαναρθεί στη Χίο.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και λυπάμαι ειλικρινά

 

Εμμανουήλ Αλεγκάκης

Λεβήνου 65 Ηράκλειο

6978447591

 

Υ.Γ. Σαν το πουλάκι έφυγε και ο γιατρός Γιώργης Καλλέργης.

Η… αραίωση συνεχίζεται.