Χίος, Δευτέρα 10 Αυγούστου

Ο έξυπνος Κυριάκος, και ο… ΦΠΑ της Παναγίας των Οινουσσών και της Μαύρης Ράχης των Ψαρών

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 15/06/2020 - 22:21

Σε 15 μέρες από σήμερα λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και αν δεν ανανεωθεί θα πρέπει να πάρει την ανιούσα γι’ αυτόν των μικρονήσων.

Αν δεν το θυμόμαστε, η για πάντα και στο Δόξα πατρί… Αριστερά, είχε μαζί με τις άλλες και αυτή την επιτυχία, αποφαινόμενη ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά μόνο για όσα πλήττει η μεταναστευτική κρίση.

Τώρα κατά ποία λογική οι Οινούσσες ας πούμε, βγήκαν εκτός μεταναστευτικού κάδρου, αυτό συγχωρείται καθώς ο Αλέξης είναι ο μόνος Πρωθυπουργός της νεωτέρας Ελλάδος, που αύξησε τις νήσους μας κατά μία, αφού ως γνωστόν στην Λέσβο προσέθεσε και έτερο νησί την… Μυτιλήνη.

Έτσι λοιπόν σε 15 μέρες αν δεν ανανεωθεί η μείωση, θα πάμε και οι… μεγάλοι Αιγαιοπελαγίτες στον 24% ΦΠΑ των… μικρών!

Στο σημείο αυτό ας επιτραπεί μια παρατήρηση.

Από την ώρα της… φαεινής ιδέας του Σύριζα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ συνδέεται με το προσφυγικό πρόβλημα (!) ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ τόνιζαν την ανωμαλία του πράγματος, αφού πρόκειται για πράγματα άσχετα μεταξύ τους και τα νησιά του Β. Αιγαίου, για λόγους που δεν χρειάζονται να απαντήσουμε, δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ, κατά δε την προσωπική γνώμη του υπογράφοντος… ασχέτου, τα μικρονήσια έπρεπε να έχουν μηδενικό.

Τώρα λοιπόν η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έρχεται με ανακοίνωση της και όχι μόνο δέχεται αυτή την συσχέτιση αλλά την επεκτείνει και στον… κορωνοϊό, λες και η επιδημική κρίση, είχε ιδιαίτερη Αιγαιοπελαγίτικη προτίμηση!

Διπλό λάθος λοιπόν και δεν γνωρίζουμε πως διέλαθε της προσοχής του Καθηγητού Περιφερειάρχη μας, αλλά πάμε παρακάτω γιατί εδώ θα ζητούσαμε την συνδρομή του Πρωθυπουργού μας και μπαίνουμε ευθέως στο θέμα.

Και στην κορυφαία υπόθεση του κορωνοϊού, εκτός από αποφασιστικός απεδείχθη ένας έξυπνος άνθρωπος.

Επειδή λοιπόν, χωρίς βαθιές αναλύσεις, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και στον κορωνοϊό αυτό έγινε, θα θέλαμε να ρωτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας τον βοηθήσει εδώ και ο γνωστός για τις οικονομικές του γνώσεις Αιγεοπελαγίτης υπουργός μας, από την ώρα επιβολής του αυξημένου ΦΠΑ στα Ψαρά και τις Οινούσσες, για παράδειγμα, ΠΟΣΑ εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο;

Ειλικρινά θα θέλαμε να του δώσουν οι φωστήρες, που εισηγήθηκαν αυτή την μπαρούφα, γιατί δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες, το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της πράξης.

Και επειδή όπως θα διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός το ποσό είναι γελοίο των γελοίων, δεν είναι ώρα με την ευκαιρία ανανέωσης της μείωσης ΦΠΑ στα νησιά, επειδή έτσι πρέπει και όχι λόγω του μεταναστευτικού, να μειωθεί κι’ άλλο έως μηδενισμού ένας ΦΠΑ στα μικρονήσια, που έτσι κι’ αλλιώς δεν αξίζει ο κόπος να τον συζητάμε;

Και ως έξυπνος άνθρωπος ο Πρωθυπουργός ας το επεκτείνει παραπέρα και σημειολογικά.

Τι θα σημαίνει ως οικονομικό οξυγόνο ένα τέτοιο κίνητρο; Μα δέκα (αριθμός 10) επιχειρήσεις να φέρει στο κάθε νησί, συν δέκα οικογένειες, θα μιλάμε για αύξηση. Ας μην σταθούμε στο ποσοστό αλλά στην ΑΥΞΗΣΗ μια άγνωστη λέξη για αυτά τα νησιά τον τελευταίο μισό αιώνα.

 

Υ.Γ.: Πως το λέει το Διεθνές Δίκαιο; Ότι υφαλοκρηπίδα κ.λ.π. έχουν μόνο τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα;

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 09/08/2020 - 21:38

Όσο πολύπλοκα φαίνονται τα πράγματα τόσο απλά τα κάνει η ζωή.

Η ΑΟΖ η Αποκλειστική δηλαδή Οικονομική Ζώνη, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, και αφορά απλοποιημένα το δικαίωμα εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου όχι κάτω από το έδαφος που πατάς αλλά στην θάλασσα, που σε περιβάλλει. Που πάντως δεν περιβάλλει μόνο εσένα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, που λεπτομέρεια, δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, δυό όμορες και θαλάσσια χώρες μπορούν να συμφωνήσουν και να γνωστοποιήσουν στον ΟΗΕ πιά είναι η κοινή τους ΑΟΖ. Αυτό έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Αυτό έκανε και η Τουρκία με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Βεβαίως εμείς μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα όρια είναι αυθαίρετα και δεν τα αναγνωρίζομε, όπως παρομοίως έκανε και η Τουρκία με το Ελληνο – Αιγυπτιακό Σύμφωνο της ΑΟΖ.

Προσέξτε τώρα πως τα πράγματα από πολύπλοκα απλοποιούνται. Η Τουρκία του Ερντογάν (υπάρχει άλλη μια Τουρκία στις Φυλακές, συν αυτή απέναντι μας που δεν τον θέλει ούτε ζωγραφιστό, συν οι Κούρδοι) λέει το εξής. Δεν καταγγέλλω μόνο την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά εξαιτίας της σταματώ τις διερευνητικές συζητήσεις με την Ελλάδα.

Εν ολίγοις ο Ερντογάν τσατίστηκε γιατί η πρώην επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έτσι μας βλέπει, συμπεριφέρθηκε ως ένα κυρίαρχο κράτος. Δήλωσε δε ότι την τελευταία φορά, που απέσυρε την… μαούνα που τραβάει ένα καλώδιο, το έκανε γιατί του το ζήτησε η Μέρκελ. Της είπα, σημείωσε, θα μου φερθούν σκάρτα ( από το μυαλό του δεν φεύγει ο πονηρός Ρωμιός, που έκανε την αρχή να ξηλωθεί το πουλόβερ του τελευταίου Σουλτάνου…πριν απ’ αυτόν) τώρα το είδε, άρα θα ξαναβγάλω την… μαούνα.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Χωρικά ύδατα, άλλο περίπλοκο ζήτημα, που εξηγείται όμως απλά, όσο απλά βλέπει τα πράγματα, η Τουρκία του Ερντογάν και στην γλώσσα που καταλαβαίνει.

Ποιά ήταν ας πούμε τα χωρικά ύδατα της Χίου; Ήταν αυτά που έφταναν οι μπάλες των κανονιών της από το Κάστρο. Ανεπιθύμητο πλοίο; Πιθανός κατακτητής; Η κανονιά στο «δόξα πατρί» αναλόγως με την εμβέλεια των κανονιών του Κάστρου.

Από τότε βέβαια πέρασαν αιώνες όχι όμως στο κεφάλι του Ερντογάν.

Μπήκε η… μαούνα σε ελληνικά νερά, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Πηγαίνουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία και την απομακρύνουν. Επεμβαίνουν υπέρ της τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Βυθίζονται και βυθιζόμαστε και εμείς. Αυτό κάνει ένα κράτος με αξιοπρέπεια.

Ναι, αλλά προηγείται, εξαντλείται ο διάλογος. Βλέπετε να θέλει διάλογο ο Ερντογάν;

Θέλει κουβέντα με το εξάσφαιρο του πάνω στο τραπέζι, και όταν η Ελλάδα λέει χαράσσω ΑΟΖ με μια όμορη χώρα, ο νέο – Σουλτάνος ως… απατημένος σύζυγος, λέει φεύγω και δεν συζητώ.

Συνεπώς τα πράγματα είναι απλά. ΑΟΖ έχουμε εκεί που πάνε τα πολεμικά μας πλοία. ΑΟΖ έχει αυτός που μπορεί να την υπερασπιστεί.

Και επειδή οι πολυπλοκότητες υπάρχουν εκεί που έχουμε χρόνο για αμπελοφιλοσοφίες τα πράγματα είναι απλά απλούστατα.

Τα λένε οι στρατιωτικοί, παραδόξως στον κορωνοϊό, που τρώει ένα άτομο την ημέρα, ακούμε τους Λοιμωξιολόγους, στον πόλεμο που έρχεται, μόνο οι στραβοί πολιτικά δεν το βλέπουν, και θα τρώει έναν άνθρωπο το λεπτό, δεν ακούμε τους ειδικούς.

Τα γράφουμε και εμείς, έτσι για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία.

ΑΜΕΣΑ τώρα, πρέπει να γίνει αύξηση της θητείας στους 18 μήνες.

Ταυτόχρονα να προσληφθούν ο αριθμός ΕΠΟΠ, που γνωρίζει το υπουργείο Άμυνας.

ΤΩΡΑ να θεσμοθετηθεί η εθελοντική στράτευση γυναικών και η υποχρεωτική ανά έτος εκπαίδευση Εφέδρων.

Κατά τα πρότυπα του «Μένουμε σπίτι» να οργανωθεί ΤΩΡΑ καμπάνια ενίσχυσης ενός εθνικού Ταμείου Άμυνας, ώστε να ενοικιάσομε ΑΜΕΣΑ πολεμικά πλοία, γιατί δεν προλαβαίνουμε ούτε να αγοράσουμε ούτε να «κτίσουμε».

Αν δεν γίνουν αυτά ας ετοιμαστούμε ή να ξεφτιλιστούμε ή να χάσουμε, με προτιμητέο το τελευταίο.

 

Υ.Γ. Σκέφτεστε η νεροποντή να έκανε ένα κλικ Ανατολικά και αντί της Εύβοιας να ξεσπούσε στα Μαστιχοχώρια;