Ο έξυπνος Κυριάκος, και ο… ΦΠΑ της Παναγίας των Οινουσσών και της Μαύρης Ράχης των Ψαρών

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 15/06/2020 - 22:21

Σε 15 μέρες από σήμερα λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και αν δεν ανανεωθεί θα πρέπει να πάρει την ανιούσα γι’ αυτόν των μικρονήσων.

Αν δεν το θυμόμαστε, η για πάντα και στο Δόξα πατρί… Αριστερά, είχε μαζί με τις άλλες και αυτή την επιτυχία, αποφαινόμενη ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά μόνο για όσα πλήττει η μεταναστευτική κρίση.

Τώρα κατά ποία λογική οι Οινούσσες ας πούμε, βγήκαν εκτός μεταναστευτικού κάδρου, αυτό συγχωρείται καθώς ο Αλέξης είναι ο μόνος Πρωθυπουργός της νεωτέρας Ελλάδος, που αύξησε τις νήσους μας κατά μία, αφού ως γνωστόν στην Λέσβο προσέθεσε και έτερο νησί την… Μυτιλήνη.

Έτσι λοιπόν σε 15 μέρες αν δεν ανανεωθεί η μείωση, θα πάμε και οι… μεγάλοι Αιγαιοπελαγίτες στον 24% ΦΠΑ των… μικρών!

Στο σημείο αυτό ας επιτραπεί μια παρατήρηση.

Από την ώρα της… φαεινής ιδέας του Σύριζα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ συνδέεται με το προσφυγικό πρόβλημα (!) ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ τόνιζαν την ανωμαλία του πράγματος, αφού πρόκειται για πράγματα άσχετα μεταξύ τους και τα νησιά του Β. Αιγαίου, για λόγους που δεν χρειάζονται να απαντήσουμε, δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ, κατά δε την προσωπική γνώμη του υπογράφοντος… ασχέτου, τα μικρονήσια έπρεπε να έχουν μηδενικό.

Τώρα λοιπόν η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έρχεται με ανακοίνωση της και όχι μόνο δέχεται αυτή την συσχέτιση αλλά την επεκτείνει και στον… κορωνοϊό, λες και η επιδημική κρίση, είχε ιδιαίτερη Αιγαιοπελαγίτικη προτίμηση!

Διπλό λάθος λοιπόν και δεν γνωρίζουμε πως διέλαθε της προσοχής του Καθηγητού Περιφερειάρχη μας, αλλά πάμε παρακάτω γιατί εδώ θα ζητούσαμε την συνδρομή του Πρωθυπουργού μας και μπαίνουμε ευθέως στο θέμα.

Και στην κορυφαία υπόθεση του κορωνοϊού, εκτός από αποφασιστικός απεδείχθη ένας έξυπνος άνθρωπος.

Επειδή λοιπόν, χωρίς βαθιές αναλύσεις, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και στον κορωνοϊό αυτό έγινε, θα θέλαμε να ρωτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας τον βοηθήσει εδώ και ο γνωστός για τις οικονομικές του γνώσεις Αιγεοπελαγίτης υπουργός μας, από την ώρα επιβολής του αυξημένου ΦΠΑ στα Ψαρά και τις Οινούσσες, για παράδειγμα, ΠΟΣΑ εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο;

Ειλικρινά θα θέλαμε να του δώσουν οι φωστήρες, που εισηγήθηκαν αυτή την μπαρούφα, γιατί δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες, το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της πράξης.

Και επειδή όπως θα διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός το ποσό είναι γελοίο των γελοίων, δεν είναι ώρα με την ευκαιρία ανανέωσης της μείωσης ΦΠΑ στα νησιά, επειδή έτσι πρέπει και όχι λόγω του μεταναστευτικού, να μειωθεί κι’ άλλο έως μηδενισμού ένας ΦΠΑ στα μικρονήσια, που έτσι κι’ αλλιώς δεν αξίζει ο κόπος να τον συζητάμε;

Και ως έξυπνος άνθρωπος ο Πρωθυπουργός ας το επεκτείνει παραπέρα και σημειολογικά.

Τι θα σημαίνει ως οικονομικό οξυγόνο ένα τέτοιο κίνητρο; Μα δέκα (αριθμός 10) επιχειρήσεις να φέρει στο κάθε νησί, συν δέκα οικογένειες, θα μιλάμε για αύξηση. Ας μην σταθούμε στο ποσοστό αλλά στην ΑΥΞΗΣΗ μια άγνωστη λέξη για αυτά τα νησιά τον τελευταίο μισό αιώνα.

 

Υ.Γ.: Πως το λέει το Διεθνές Δίκαιο; Ότι υφαλοκρηπίδα κ.λ.π. έχουν μόνο τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα;

 

Σχετικά Άρθρα