Ο Μανώλης Βουρνούς, ο Γερμανός και Αμερικανός… δάσκαλος και ο Χιώτης… ψηφοφόρος

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 08/09/2018 - 21:17

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Δήμαρχος Χίου ταξιδεύει για τις ΗΠΑ καλεσμένος για τρείς εβδομάδες του International visitor Leadership Program (IVLP) του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μεγάλη δουλειά, να σε καλούν οι Αμερικανοί στο IVLP επιλέγοντας σε να σε μπάσουν στην ουσία στο εσωτερικό της πολιτικής και διοικητικής τους λειτουργίας στο αντικείμενο σου.

Είναι γεγονός ότι εδώ ήρθαν δεύτεροι, προηγήθηκαν οι Γερμανοί. Χώρες με προγραμματισμό ΗΠΑ και Γερμανία, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εξωστρεφείς, κυνηγοί όχι μόνο ταλέντων (πόσοι έχουν σκεφθεί πως ένα… Βρονταδουσάκι βρέθηκε επικεφαλής της ΝΑSΑ) αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων, που «γράφουν» στη χώρα τους, γράφουν όμως και για τον κόσμο.

Είναι γεγονός, τον έχουμε χαρακτηρίσει «Ευρωπαίο Δήμαρχο» ότι η προσωπικότητα του Δημάρχου Χίου ξεχωρίζει, κάτι που οι ξένοι το έπιασαν στον αέρα. Εξω από Κομματικά στεγανά, με σύγχρονο μυαλό, μακριά από οικονομικές και άλλες ίντριγκες, με γνώση όχι μόνο ξένων γλωσσών  αλλά του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς περιβάλλοντος, ξεχώρισαν ότι αξίζει να… επενδύσουν πάνω του Αυτοδιοικητικά και αύριο ποιός ξέρει πως.

Πρώτος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση; Η Χίος, μετά η Ελλάδα και τελευταίος εκείνος.

Πριν να εκλεγεί η σημερινή Περιφερειάρχης είχε πεί: Το καλύτερο γραφείο της Περιφέρειας με τους πιο σπιρτόζους υπαλλήλους που διαθέτουμε, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκεί είναι τα προγράμματα, εκεί είναι το χρήμα.

Δεν γνωρίζουμε αν το πλέγμα κυρίως της παραπαίουσας Ελληνικής Κρατικής γραφειοκρατίας της επέτρεψε να το υλοποιήσει, αλλά η Χρ. Καλογήρου είχε δεί σωστά.

Σήμερα αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για στρατηγικό σχεδιασμό και νησί που να βλέπει μπροστά, αυτό δεν μπορεί να γίνει με το βλέμμα στραμμένο μέσα και πίσω αλλά έξω και ο Βουρνούς είναι ιδανική περίπτωση.

Ηδη από τα ταξίδια του, και με άλλα στελέχη του Δήμου σε Δήμους της Γερμανίας, για θέματα ανακύκλωσης, οδοποιίας, καθαριότητας κ.λ.π. το νησί βγαίνει κερδισμένο. Αυτό θα γίνει σε πολλαπλάσιο επίπεδο και με το σημερινό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Όμως.. εδώ αρχίζουν τα… αλλά, διότι καλοί μεν οι Γερμανοί και Αμερικάνοι δάσκαλοι, αλλά οι… ψηφοφόροι είναι στη Χίο και εδώ ας το αναλύσουμε λίγο.

Ο Μ. Βουρνούς δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής, είναι πάνω απ’ όλα… Αρχιτέκτονας, πράγμα που διαπνέει όλη τη λειτουργία του. Οργάνωση, σχεδιασμός, ένα - ένα τα βήματα, «δέκα μέτρα και ένα κόβε» υλοποίηση. Δεν είναι της παρούσης αλλά δείτε για να πάρουμε ένα μόνο παράδειγμα, τα Γυμναστήρια. Τι έκανε; Παρέκαμψε τη λογική των προκατόχων του «μεσαριά στα σπαρμένα» και τα νομιμοποίησε όλα αφού όλα σχεδόν ήταν αυθαίρετα. Ξέρει να παίζει το παιχνίδι της κρατικής και Ευρωπαϊκής μηχανής και το παίζει σωστά.

Πρώτα νομιμοποιώ, μετά μελετώ, ετοιμάζω το φαί και μετά τους ζητώ να το βάλουν απλά στο φούρνο (χρηματοδότηση). Ετσι άλλαξαν το Κλειστό, το Κολυμβητήριο, το Βούρειο και σταματάμε εδώ.

Παράλληλα με τη λειτουργία αυτή ο Μ. Βουρνούς είναι και ένας τυχερός Δήμαρχος, πέρα από τη γενικότερη παιδεία του, που του επιτρέπει να παίζει έξω καλά.

Επεσε επάνω στο προσφυγικό. Οι περισσότεροι το θεωρούν ατυχία, εγώ τύχη. Ο Μ. Βουρνούς βρέθηκε ξαφνικά πρωτόμπαρκος σε τυφώνα και τα κατάφερε μια χαρά. Ξέρω ότι υπάρχουν αντίθετες γνώμες αλλά εγώ ξέρω την πραγματικότητα και τους αριθμούς. Η πραγματικότητα είναι ότι με την παρούσα μη κυβέρνηση οι πρόσφυγες – μετανάστες είναι εκτός Πόλης και ότι η Λέσβος μετράει 10.000, η Σάμος 4.500 και η Χίος 2.500.

Μετά ήταν τυχερός γιατί έπεσε πάνω στον Πολύδωρο, που δεν έκανε ούτε ένα γραμμάριο αντιπολίτευση, λογικό για ένα… παίχτη που έπαιζε επί ¼ του αιώνα αρχηγός στην 11άδα και ξαφνικά βρέθηκε στον πάγκο.

Τρίτον από την αρχή, για λόγους ψυχοπαθολογικούς, γιατί ούτε πολιτικοί ούτε ιδεολογικοί είναι, βρέθηκε να δέχεται ένα επικοινωνιακό οχετό λάσπης από τον οποίο (το ίδιο σε σμίκρυνση ένοιωσε ο Παντ. Λεγάτος του Επιμελητηρίου) έγινε περισσότερο συμπαθής.

Όμως αυτά δεν φτάνουν και έρχομαι στο προκείμενο. Αυτά όλα δεν… ψηφίζουν.

Ψηφίζει η γυναίκα που δεν είχε νερό το καλοκαίρι σπίτι της, χωρίς κατ’ ανάγκην να φταίει ο Βουρνούς, ψηφίζουν αυτοί που θέλουν να δούν πινελιές ανάπλασης της πόλης και αυτές αργούν, ψηφίζουν αυτοί που βαρέθηκαν να περιμένουν ποιότητα ζωής και αυτή να μην έρχεται, ψηφίζουν αυτοί που θέλουν να βλέπουν, να αγγίζουν τον Δήμαρχο τους.

Τι θα πρότεινα στον Μ. Βουρνού με την επιστροφή του; Να μην μπεί σε προεκλογικό πειρασμό αλλά να συνεχίσει το έργο του, να ανοίξει μια μέρα το γραφείο του και να μην σηκώνει ούτε τηλέφωνο παρά μόνο να δέχεται και να ακούει τον κόσμο, να ξεχάσει τα Σαββατοκύριακα και να τα αφιερώσει σε επισκέψεις σε χωριά και γειτονιές.

Γιατί καλοί και άγιοι Γερμανοί και Αμερικανοί αλλά ψηφίζουν… αλλού.

 

Υ.Γ. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν τον Βουρνού πράκτορα των Γερμανών και των Αμερικανών. Συμπληρώνω και της Μοσάντ, της Κά Κε Μπε, της CIA, της MIT και του Συλλόγου εκδοροσφαγέων ο Αγιος Μάμας.

Σχετικά Άρθρα