Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

Ο Ν. Μηταράκης, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ και ο γιατρός… Λύσανδρος Καλλέργης

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 29/09/2019 - 23:05

Παρακολουθούσα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV την προσπάθεια του Νότη Μηταράκη να πείσει τους συνταξιούχους του ΝΑΤ ότι δεν υπάρχει πλέον Οίκος ναύτη εδώ και 7 χρόνια αλλά εις μάτην.

Όπως σωστά το εντόπισε, το θέμα είναι συναισθηματικό αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς πολιτική με συναισθήματα δεν γίνεται.

Το ΝΑΤ το φάγανε, το γδύσανε αυτοί που καμιά εικοσαριά χρόνια και οι ναυτικοί τους έστειλαν με την ψήφο τους να οδηγήσουν την χώρα στα βράχια, για να αλλάξουν σήμερα… όνομα μπας και ξεχαστούν.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Οίκο ναύτη, που όπως εξήγησε απλά στους ναυτικούς ο υπουργός δεν υπάρχει στο σύστημα υγείας. Πιο απλά δεν γίνεται. Με ναυτικό παράδειγμα το πλοίο δεν έχει δέσει, έχει πάει στο διαλυτήριο και σήμερα είναι άντε ένα γραφείο με ένα γιατρό να γράφει συνταγές.

Αιτία της συναισθηματικής έκρηξης των απόμαχων του… ΝΑΤ, η πρόταση του Διοικητή της Ακαδημίας Μηχανικών Γιάννη Μάργαρη να στεγαστούν σε έναν όροφο του κτιρίου, αίθουσες της Σχολής.

Η λογική του, την οποία ενστερνίστηκε και ο υπουργός, όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος ότι με την παρούσα κατάσταση η Σχολή δεν έχει χώρο παρά  για 6 σπουδαστές ακόμα ενώ αν στεγαστεί στον «Οίκο Ναύτη» μπορεί να απορροφήσει πάνω από 50.

Στα αυτιά μου ακούω ακόμα μητέρα παιδιού, που πέτυχε στην εισαγωγή του στις Ακαδημίες, ότι αν το παιδί της δεν έρθει στο νησί, απλά δεν θα παρακολουθήσει τη Σχολή γιατί δεν έχουν χρήματα για να το στείλουν ας πούμε στην Μηχανιώνα.

Με δεδομένο το συναισθηματικό δέσιμο μας με την θάλασσα, νομίζουμε ότι όσοι απόμαχοι έχουν την θέση «Κάτω τα χέρια από τον Οίκο Ναύτη» έχουν άδικο αλλά επειδή η πολιτική δεν γίνεται με συμπάθειες και αντιπάθειες, ο Νότης Μηταράκης πρέπει να κινηθεί ΑΜΕΣΑ στην κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος της Ακαδημίας Μηχανικών διαθέτοντας ένα όροφο για την στέγαση αιθουσών της, επιπρόσθετα και για έναν ακόμα λόγο.

Οι δωρητές του κτιρίου, ανεξάρτητα αν δεν μιλούν, έχουν συνδέσει τη δωρεά με την ναυτιλιακή δραστηριότητα, άρα διασφαλίζεται με την λειτουργία τμήματος της Ακαδημίας Μηχανικών και η παρουσία του ενός πλέον υπαλλήλου του πάλαι ποτέ Οίκου Ναύτη ή του ενός γιατρού της συνταγογράφησης.

Γιατί βλέπετε υπάρχει και η περίπτωση να ξυπνήσουν μια ωραία πρωϊα οι κληρονόμοι των δωρητών και να πούν να τους παραδοθεί το κτίριο ενός Οργανισμού που δεν υπάρχει πλέον να το κάνουν γραφεία γιατρών ας πούμε να βγάζουν αυτοί το… κάτι τις τους.

 

Υ.Γ. Που κολλάει ο συγχωρεμένος ο Λύσανδρος; Όταν ακόμα ζούσε ο πατέρας μου και όταν άρχισε να χάνει τα μυαλά του, τον μάζευα κάθε πρωί από τον Οίκο Ναύτη γιατί περίμενε τον Λύσανδρο Καλλέργη, που είχε πεθάνει πριν 20 και βάλε χρόνια, να του γράψει συνταγές. Ε, μην πάθουν τώρα ομαδικά και οι απόμαχοι μας τη… δουλειά του πατέρα μου.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 14/07/2020 - 17:19

Έχουμε συνειδητοποιήσει τι κοινό έχουμε με τους κατοίκους της υπό την έρημο Σαχάρα Αφρικής;

Το γεγονός ότι γεννιόμαστε με ένα… παγούρι κρεμασμένο στο λαιμό.

Έχουμε υπολογίσει πόσο στοιχίζει στον πενιχρό μας προϋπολογισμό το πόσιμο νερό, είτε αυτό αφορά εμφιαλωμένα ή την βενζίνη, τον χρόνο και το κουβάλημα από πηγές;

Έχουμε υπολογίσει τι σημαίνει ετησίως σε κάθε νοικοκυριό η φθορά υλικών, είτε αφορά σωληνώσεις που… πετρώνουν, είτε αφορά πλυντήρια και άλλα, που πάνε για πέταμα;

Την αφαίρεση πέτρας από τα νεφρά ή την χολή κ.λ.π. που κάνει ο ένας Χιώτης στους δύο την υπολογίσαμε;

Τέλος, έχει κανείς υπολογίσει την προστιθέμενη αξία ενός τόπου, προς τα κάτω όμως, όταν η προς επίσκεψη ή προς επένδυση περιοχή χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη» από νερό;

Ε, αφού τα σκεφτούμε αυτά ας έρθουμε και στην διαπίστωση του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία, διότι Ιούλιο μήνα καταναλώνουμε ποσότητες Αυγούστου.

Και εντάξει, να κόψουμε εμείς το νερό… λάτρας, να προσπαθεί και η ΔΕΥΑΧ, γιατί κανείς δεν είναι αδιάφορος, Διοίκηση και εργαζόμενοι, αλλά τι θα γίνει με τις δεκάδες μικρές πληγές, που βρίσκονται γύρω μας και το άθροισμα τους ίσως μας κάνει το νούμερο, που ψάχνει ο Βασίλης Μυριαγκός;

Ακολουθήστε τα βήματα μας στην οδό Καλαμπόκα 50. Εκεί βρίσκεται μια Πολυκατοικία, που οι περίοικοι, που μας κάλεσαν, απελπίστηκαν να ειδοποιούν την ΔΕΥΑΧ αλλά ματαίως.

Η διαρροή, που γίνεται μπροστά τους κρατάει… χρόνια.

Πράγματι, όποτε δίνει νερό το δίκτυο, τα κανάλια της Πολυκατοικίας τρέχουν ποταμός, στην πάροδο και από εκεί σε σχάρα ομβρίων της Καλαμπόκα. Είναι σε τόσο χρόνιο το πρόβλημα, που η διαρροή, έχει... σημαδέψει πιά το δρόμο!

Ανεβήκαμε στην ταράτσα. Εκεί ας μην το αναλύσουμε τώρα, υπάρχει μια διαρροή στο κεντρικό πλαστικό μαύρο ντεπόζιτο της, που σε τελική ανάλυση δεν την πληρώνουν οι ένοικοι, αλλιώς θα έτρεχαν και δεν θα έφταναν, αλλά όλοι οι υπόλοιποι δημότες.

Αν όντως οι περίοικοι λένε αλήθεια και γιατί να μην συμβαίνει αυτό, προφανώς κάπου το γράφει αυτό η ΔΕΥΑΧ κάπου την… γράφουν και οι αποδέκτες.

Και όμως η μέθοδος είναι απλή και… ελληνική. Ανεβαίνει στην ταράτσα η ΔΕΥΑΧ , βλέπει αυτό που είδαμε και εμείς και βάζει το νερό της διαρροής να το πληρώνουν οι ένοικοι ή οι ιδιοκτήτες.

Πάμε στοίχημα ότι το ντεπόζιτο θα αλλαχθεί στην εβδομάδα;

Κοντολογίς για να μην μακρηγορούμε, τέτοια παραδείγματα όπως της Καλαμπόκα υπάρχουν δεκάδες. Αν δεν τα κυνηγήσει η ΔΕΥΑΧ ένα προς ένα, οικονομία στο νερό δεν θα δούμε, αλλά και οι δημότες θα πάρουν το σωστό μήνυμα. Λύνουμε το πρόβλημα με την επισήμανση, όποιος σπαταλά νερό πληρώνει.

 

Υ.Γ. Μπράβο στον Περιφερειάρχη, που κατάλαβε ότι σε… αντίποινα της Αγιάς Σοφιάς, πρέπει να σταματήσουν τα έργα στο Βελιδέ Τζαμί της Μυτιλήνης! Τα ίδια ακριβώς είπε και ο Τσαβούσογλου. Γιατί μιλάει η Ελλάδα είπε. Ξεχνάει ότι είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς Τζαμί; Αλλά γιατί κουράζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ; Εμείς τσιμπάμε και χωρίς δόλωμα.