Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Ο Ν. Μηταράκης, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ και ο γιατρός… Λύσανδρος Καλλέργης

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 29/09/2019 - 23:05

Παρακολουθούσα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV την προσπάθεια του Νότη Μηταράκη να πείσει τους συνταξιούχους του ΝΑΤ ότι δεν υπάρχει πλέον Οίκος ναύτη εδώ και 7 χρόνια αλλά εις μάτην.

Όπως σωστά το εντόπισε, το θέμα είναι συναισθηματικό αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς πολιτική με συναισθήματα δεν γίνεται.

Το ΝΑΤ το φάγανε, το γδύσανε αυτοί που καμιά εικοσαριά χρόνια και οι ναυτικοί τους έστειλαν με την ψήφο τους να οδηγήσουν την χώρα στα βράχια, για να αλλάξουν σήμερα… όνομα μπας και ξεχαστούν.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Οίκο ναύτη, που όπως εξήγησε απλά στους ναυτικούς ο υπουργός δεν υπάρχει στο σύστημα υγείας. Πιο απλά δεν γίνεται. Με ναυτικό παράδειγμα το πλοίο δεν έχει δέσει, έχει πάει στο διαλυτήριο και σήμερα είναι άντε ένα γραφείο με ένα γιατρό να γράφει συνταγές.

Αιτία της συναισθηματικής έκρηξης των απόμαχων του… ΝΑΤ, η πρόταση του Διοικητή της Ακαδημίας Μηχανικών Γιάννη Μάργαρη να στεγαστούν σε έναν όροφο του κτιρίου, αίθουσες της Σχολής.

Η λογική του, την οποία ενστερνίστηκε και ο υπουργός, όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος ότι με την παρούσα κατάσταση η Σχολή δεν έχει χώρο παρά  για 6 σπουδαστές ακόμα ενώ αν στεγαστεί στον «Οίκο Ναύτη» μπορεί να απορροφήσει πάνω από 50.

Στα αυτιά μου ακούω ακόμα μητέρα παιδιού, που πέτυχε στην εισαγωγή του στις Ακαδημίες, ότι αν το παιδί της δεν έρθει στο νησί, απλά δεν θα παρακολουθήσει τη Σχολή γιατί δεν έχουν χρήματα για να το στείλουν ας πούμε στην Μηχανιώνα.

Με δεδομένο το συναισθηματικό δέσιμο μας με την θάλασσα, νομίζουμε ότι όσοι απόμαχοι έχουν την θέση «Κάτω τα χέρια από τον Οίκο Ναύτη» έχουν άδικο αλλά επειδή η πολιτική δεν γίνεται με συμπάθειες και αντιπάθειες, ο Νότης Μηταράκης πρέπει να κινηθεί ΑΜΕΣΑ στην κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος της Ακαδημίας Μηχανικών διαθέτοντας ένα όροφο για την στέγαση αιθουσών της, επιπρόσθετα και για έναν ακόμα λόγο.

Οι δωρητές του κτιρίου, ανεξάρτητα αν δεν μιλούν, έχουν συνδέσει τη δωρεά με την ναυτιλιακή δραστηριότητα, άρα διασφαλίζεται με την λειτουργία τμήματος της Ακαδημίας Μηχανικών και η παρουσία του ενός πλέον υπαλλήλου του πάλαι ποτέ Οίκου Ναύτη ή του ενός γιατρού της συνταγογράφησης.

Γιατί βλέπετε υπάρχει και η περίπτωση να ξυπνήσουν μια ωραία πρωϊα οι κληρονόμοι των δωρητών και να πούν να τους παραδοθεί το κτίριο ενός Οργανισμού που δεν υπάρχει πλέον να το κάνουν γραφεία γιατρών ας πούμε να βγάζουν αυτοί το… κάτι τις τους.

 

Υ.Γ. Που κολλάει ο συγχωρεμένος ο Λύσανδρος; Όταν ακόμα ζούσε ο πατέρας μου και όταν άρχισε να χάνει τα μυαλά του, τον μάζευα κάθε πρωί από τον Οίκο Ναύτη γιατί περίμενε τον Λύσανδρο Καλλέργη, που είχε πεθάνει πριν 20 και βάλε χρόνια, να του γράψει συνταγές. Ε, μην πάθουν τώρα ομαδικά και οι απόμαχοι μας τη… δουλειά του πατέρα μου.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/01/2020 - 22:21

Μα είναι ερωτήματα τώρα αυτά;

Αναφερόμαστε στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ή μόνο για το… μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η εικονιζόμενη αφίσα κάλεσμα της Περιφέρειας;

Να μια πρώτη επισήμανση με σημασία. Όταν κινητοποιείσαι για κάτι, πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο της διαμαρτυρίας σου.

Γιατί φωνάζεις, τι αιτήματα έχεις, απέναντι σε ποιόν, τι επιδιώκεις και αν εκτός από αρνητικός σε κάτι έχεις και προτάσεις, που δεν εισακούγονται.

Με αυτά τα δεδομένα ας μην έχουμε αυταπάτες. Κοινό πλαίσιο δεν υπάρχει. Άλλα λέει η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς, για παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ, άλλα οι… Χαλκούσοι και άλλα οι… Βρονταδούσοι.

Ας μην το αναλύσουμε παραπέρα το θέμα, νομίζω είναι κατανοητό.

Όμως κατανοητό είναι και ένα βασικό άλλο. Κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μην φωνάξουμε, έστω και με διαφορετικούς τόνους, δεν μπορούμε να μην στείλουμε προς το πανελλήνιο το αίτημα μας, ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό και θα διαμηνύσει η κινητοποίηση της Τετάρτης.

Όχι δεν έχουμε αυταπάτες, όχι δεν μας τσιμπάει κατά καιρούς μύγα, όχι δεν περιμένουμε να μας ακούσουν και αύριο να στείλουν καράβια να αδειάσουν τα νησιά, όχι δεν θα λύσουμε αύριο το πρόβλημα, όμως με άλλη μια δυνατή, ειρηνική πάντα έκρηξη μας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν.

Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί μας κούρασε μόνο η πολυκοσμία, αυτών που οι μισοί λέμε πρόσφυγες – μετανάστες και οι άλλοι μισοί λαθρομετανάστες, μας κούρασε ο ερασιτεχνισμός μέχρι εξοντώσεως της κεντρικής εξουσίας.

Μιας εξουσίας που έχει και χρώμα και όνομα. Μιας εξουσίας που μας ξεκίνησε με τα παλαβά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και άφησε το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας στον αυτόματο, με μια άλλη εξουσία, που ήρθε μόλις χθες από τα χείλη του Πρωθυπουργού να μας πεί, συγνώμη λάθος η κατάργηση του υπουργείου.

Που; Στο Μεταναστευτικό!

Δηλαδή ας πάει και το παλιάμπελο με τους Συριζαίους ήρθε ο… μαθητής Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε διαβάσει τόσο καλά στις πανελλήνιες, γιατί μέχρι τώρα δείχνει επιτυχία και σοβαρότητα παντού, να μας πεί ότι, λάθος δεν διάβασα καλά… Μαθηματικά και… Αρχαία.

Βέβαια από μιας πλευράς είναι θετικό ότι το λέει, αλλά έλεος, όχι πιά άλλα λάθη ή αδιάβαστα μαθήματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι νησιώτες δεν αντέχουν άλλο.

Εμείς λοιπόν θα κινητοποιηθούμε και ας γνωρίζουμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Η κανονικότητα μας, που λέει και η αφίσα της Περιφέρειας δεν θα γυρίσει ως δια μαγείας, η Κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη να επιτύχει;

Και ας προσέξουν όλοι κάτι, αν επιτύχει σ’ αυτό δεν θα φορά μόνο τα νησιά, θα φανεί διαβασμένη και έτοιμη στα βασικά μαθήματα, θα έχει επιτύχει συνολικά.

 

Υ.Γ.  Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να δούν, είναι που θα πηγαίνει ο 4001, διότι δεσμεύτηκαν για 4000 στο Φλώρι. Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, απλά θα έχουμε δύο… ΒΙΑΛ!