Οι μαστιχοπαραγωγοί της… «Κιβωτού»

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 29/06/2021 - 18:06

Όταν θα έρθει η ώρα της κρίσεως ο Θεός θα φωνάξει τον παπά Αντώνη της «Κιβωτού».

«Χιώτη, θα του πεί, έλα από εδώ εσύ στον Παράδεισο».

Και εσύ, που το ξέρεις, θα με ρωτήσει κάποιος.

Ε, θα είμαι απέναντι στην… Κόλαση και θα το βλέπω.

Εδώ τελειώνει η πλάκα αδέλφια και αρχίζουν τα σοβαρά.

Η προσφορά της «Κιβωτού» είναι γνωστή, αλλά αυτό αφορά το Χριστιανικό μέρος του πράγματος. Ο συμπατριώτης μας πατ. Αντώνιος Παπανικολάου και οι συνεργάτες του στην «Κιβωτό» σώζουν ζωές.

Η Πολιτεία από την άλλη βολεύεται, όπως βολεύονταν ο Τσάρος στην Ρωσία, που την είχε αράξει όσον αφορά τα Νοσοκομεία, τα Γηροκομεία και τα Πτωχοκομεία, γιατί γι’ αυτά καθάριζε η Εκκλησία.

Έτσι και στη χώρα μας σήμερα. Από την μια η «Κιβωτός» από την άλλη «Το χαμόγελο του παιδιού» κάποιες χιλιάδες παιδιά δεν πεθαίνουν στους δρόμους.

Από την άλλη βολεύεται και η μάνα μου, που αντί μνημοσύνου του πατέρα μου, στέλνει πατάτες στην «Κιβωτό» και… καθαρίζει και αυτή.

Όμως αυτό επαναλαμβάνουμε αφορά την Χριστιανική ή την κοινωνική πλευρά του ζητήματος, γιατί υπάρχει και μια… αναπτυξιακή και επιτρέψτε μου να το αναλύσω.

Ωραία, η «Κιβωτός» σώζει τα παιδιά, αλλά τι γίνονται αυτά όταν μεγαλώσουν; Που θα δουλέψουν, ποιά οικογένεια θα τα αγκαλιάσει, πέρα από εκείνη της «Κιβωτού»;

Το πρόβλημα το είχε εντοπίσει από την αρχή ο πατ. Αντώνιος και δεν το είχε κρύψει, αναζητώντας τρόπους αποκατάστασης των παιδιών και μετά την εφηβεία τους, μέχρι να πετάξουν με τα δικά τους φτερά, οπότε δεν θα χρειάζονται πλέον… Κιβωτό.

Και αποκατάσταση σημαίνει εργασία. Έχουν αναζητηθεί λοιπόν τρόποι ευρέσεως εργασίας στα παιδιά της «Κιβωτού» και στα πλαίσια αυτά, σε λίγο θα έχουμε μια ανακοίνωση, που θα αφορά τους πρώτους… Μαστιχοπαραγωγούς της «Κιβωτού».

Ναι, διαβάζετε σωστά. Η «Κιβωτός» αξιοποίησε μια δωρεά συμπολίτη μας, να παράδειγμα και για άλλους μιμητές, εν αντιθέσει με τους δωρητές στο Νοσοκομείο, που ότι έδωσαν ρήμαξε, που άφησε κληρονομιά στην «Κιβωτό» ένα διώροφο σπίτι στο Βουνό.

Η «Κιβωτός» λοιπόν σε συνεργασία με την ΕΜΧ, θα φτιάξει εκεί το πρώτο Οικοτροφείο εφήβων Μαστιχοπαραγωγών. Θα φιλοξενεί κοντά στα 15 παιδιά, που ζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση, θα μάθουν την διαδικασία της μαστιχοπαραγωγής, στην αρχή ως εργάτες μπορεί και σε κτήματα, που θα ενοικιάσει η «Κιβωτός», που αφού θα βγάλει μαστιχοπαραγωγούς, γιατί να μην παράγει και το δικό της μαστίχι; Στη συνέχεια οι εργάτες αυτοί μπορούν να γίνουν ανεξάρτητοι μαστιχοπαραγωγοί. Ένα 16χρονο παιδί, ένας 18χρονος έφηβος θα πώ εγώ, γιατί αύριο να μην παντρευτεί μια Βουνούσαινα και να φτιάξει στο χωριό την δική του οικογένεια;

Το χωριό και το… Σχολειό, θα το φέρει η δουλειά. Να γιατί η «Κιβωτός» εκτός από Χριστιανική, είναι και… αναπτυξιακή.

Λεπτομέρειες θα δούν άλλοι συνάδελφοι, αφού αναζητήσουν λεπτομέρειες από την «Κιβωτό» και την ΕΜΧ, η δική μου… διαβολική αποστολή τελείωσε.

 

Υ.Γ.: Η Βόρεια Χίος, έχασε την πρώτη φορά, που ο Κοτσακάς ζητούσε ένα έρημο χωριό, να φέρει Έλληνες του Πόντου και πήγαν να τον φάνε ότι θα φέρει… Ρωσοπόντιους. Τώρα η Βόρεια Χίος θα είχε πληθυσμό 5000 ανθρώπων. Έχασε δεύτερη φορά, που ουδείς έδωσε σημασία και συνέχεια σε πρόταση για Δομή φιλοξενίας νέων μεταναστών. Έχασε τρίτη, που όλοι ξέχασαν την μεταφορά των Φυλακών στο Πυτιός, μια κίνηση που θα μετέβαλε το έρημο χωριό σε Κωμόπολη. Δεν ξέρω τι περιθώρια έχει να χάνει άλλο. Εγώ πάντως έχω περιθώρια να γίνομαι… κακός όταν πρέπει.

 

Σχετικά Άρθρα