Οικογένειες στα έρημα σπίτια των βορειοχώρων

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 20/09/2021 - 17:00
φωτο Μάρω  Κουρή

Την Κυριακή είχαν πάει απογραφείς στα Λεπτόποδα.

Φέτος θα έχουμε και με την… βούλα, τα αποτελέσματα του κατά δεκαετία… μετρήματος μας.

Θα μπορούμε και επισήμως να δούμε όχι τα χάλια μας, αλλά την πραγματικότητα κατάματα.

Κτίρια, άνθρωποι, υποδομές, μπροστά μας θα ξεδιπλωθεί ο χάρτης, που θα δείχνει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το μεταναστευτικό, άλλωστε κακά τα ψέματα, αν δεν υπήρχαν οι Αλβανοί της πρώτης γενιάς, πολλά Σχολεία της Βολισσού σίγουρα και το Σχολικό Κέντρο Πυργίου παίζεται, θα ήταν σήμερα κλειστά, αλλά η υπογεννητικότητα.

Ο υπογράφων το κείμενο θα είναι εντός… κασελακίου, αλλά αναρωτιέμαι ποιός θα δίνει σημασία τότε σε μια χώρα – πόλη, γιατί αυτό γίνεται σταδιακά η Ελλάδα και ποιός θα κρατήσει τις ορδές που θα ρθούν όχι με τα όπλα αλλά… κολυμπώντας να κατοικήσουν στα έρημα νησιά μας.  

Αλλά επειδή το ευκολότερο πράγμα είναι η…κλάψα, επειδή η υπογεννητικότητα, κακά είπαμε τα ψέματα, πάει και με την… ανάπτυξη, η προγιαγιά μου είχε εννιά παιδιά, που της πήρε ο… Θεός τα τρία (από… σφάχτη γιέ μου) και παντρεύτηκε φυσικά 16 χρόνων, ότι γίνεται βαθιά στην Ανατολία της Τουρκίας σήμερα, γιατί στην Ευρωπαϊκή της μεριά είμαστε «ούνα φάτσα» Ίωνες γάρ, επανέρχομαι σε παλαιότερη πρόταση μου και θέλω να δώ ποιός Πρόεδρος και ποιό χωριό θα είναι το πρώτο.

Τι θα γίνει μεταξύ άλλων; Απογραφή κτιρίων.

Τι κάνει το κράτος; Σκέπτονται είπαν την αξιοποίηση κτισμάτων του Δημοσίου για να δοθούν δωρεάν σε νέα ζευγάρια.

Ποιό πρόβλημα αναδεικνύεται μεταξύ άλλων πρώτο στην δυσκολία των νέων να φτιάξουν οικογένεια; Η έλλειψη στέγης, τα υψηλά ενοίκια κ.λ.π.

Η απογραφή κτιρίων τώρα, θα αποδείξει και στα χαρτιά το προφανές.

Υπάρχουν χωριά που ακόμα και το 1/3 των σπιτιών δεν ανήκουν πλέον πουθενά. Μετανάστευση επί δεκαετίες στο εξωτερικό, παιδιά, εγγόνια, κληρονομιές μπερδεμένες, τέλος πάντων αυτό που ξέρουν τα χωριά απ’ έξω θα το δείξουν τώρα και τα χαρτιά.

Υπάρχουν σπίτια στον… αέρα, αλλά και εκτός αυτού υπάρχουν και 20 και 30 σπίτια, που θα μπορούσαν να δοθούν δωρεάν σε ζευγάρια αρκεί να δεχτούν να τα κατοικήσουν.

Από την απογραφή θα φανεί ότι το ίδιο ισχύει και με την γή. Σήμερα οι δυνατότητες του διαδικτύου είναι απεριόριστες. Μια καλή γραμμή επιτρέπει να εργάζεσαι στην Νέα Υόρκη και να μένεις στα Λεπτόποδα. Αν υπάρχει ένα σπίτι και λίγη γή, ένα νέο ζευγάρι θα έχει ένα γερό κίνητρο για να ζήσει την ζωή του σαν… άνθρωπος.

Πράγματα που μας φαίνονται σήμερα δύσκολα, γρήγορα θα είναι αυτονόητα.

Ο πλέον σωστός θα είναι εδώ ο…βιαστικός. Αυτός που θα πεί, νάτα τα σπίτια, νάτα τα χωράφια, καλοδεχούμενοι οι νέοι μας χωριανοί.

 

Υ.Γ.: Ανέφερα τα Bορειόχωρα, γιατί για οικογενειακούς λόγους βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα τρείς φορές στα Αγιάσματα. Ανεβοκατέβηκα τρείς φορές. Σε κανένα από όσα χωριά πέρασα δεν είδα ΕΝΑΝ άνθρωπο.    

 

 

Σχετικά Άρθρα