Χίος, Πέμπτη 18 Ιουλίου

Όταν μπερδεύεται ο Αγάς με την… Γιουσέφ

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 12/03/2019 - 16:22

Ο λαός μας λέει κάτι για το μπέρδεμα της… βούρτσας και τελικά όπως όλες οι λαϊκές ρήσεις  είναι σοφό.

Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του Αγά της Ελάτας, που είχε καλεσμένη την καλλιτέχνιδα… Γιουσέφ, που μεταξύ άλλων χόρεψε ας πούμε… ταγκό με… χειμερινή περιβολή, οπότε έγινε ο χαμός όχι μόνο στην Περιφέρεια, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ελάτε όμως να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, γιατί ο υπογράφων μόνο σεμνότυφος δεν είναι, όμως οφείλουμε να ξεχωρίζουμε τα πράγματα. Αλλο έθιμο, άλλο ο χορός της κοιλιάς, άλλο Αγάς άλλο… Γιουσέφ.

Από την ώρα που ένας Σύλλογος ζητά ενίσχυση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την μια εκδήλωση τήρησης ενός εθίμου, οφείλει αυτό να το σεβαστεί.

Δεν θα εμπόδιζε κανείς τον όποιο Σύλλογο να καλέσει όποιον ή όποιαν θέλει στο πανηγύρι του χωριού.
Συνεπώς κακώς κάκιστα συνδέθηκε ο Αγάς με την… Γιουσέφ κι’ αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε άλλο τα πράγματα και ο Αγάς των Ολύμπων έχει… Χανούμα, αλλά στα πλαίσια του σκωπτικού της όλης διαδικασίας.

Αυτό για να είναι από την αρχή ξεκάθαρα τα πράγματα.

Όμως απ’ αυτό, μέχρι να πιάσουμε τώρα όλοι τους Λατούσους και να τους… πυροβολούμε είναι το ίδιο λάθος, εκτός αν στο πρόσωπο τους είδαμε τους… νοθευτές των εθίμων μας και δοθείσης ευκαιρίας να βαρέσουμε και την Καλογήρου, που εγκαλείται τώρα γιατί όφειλε να ελέγξει.

Σωστό κι’ αυτό αλλά βρε αδέλφια ας χαμηλώσουμε τους τόνους.

Οι Λατούσοι του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν το μελέτησαν το πράγμα, το είδαν μέσα από το άγχος να μαζέψουν κανένα φράγκο παραπάνω, μπέρδεψαν το έθιμο με τον χαβαλέ, αλλά δεν πιστεύω ότι το έκαναν συνειδητά.

Συνεπώς επειδή έκαναν λάθος να φροντίσουν να μην το ξανακάνουν και όσοι αποφάσισαν μέσα απ’ αυτό το λάθος αυτό να τους κατεβάσουν από τον γάϊδαρο ας χαμηλώσουν και αυτοί τους τόνους.

 

 

Υ.Γ. Λάθος  - λάθος ο τενεκές του Αγά ξεχείλισε δυό φορές. Από μικρός είχα την απορία αν υπάρχει πιο σεξουαλικά πεινασμένο πλάσμα από τον Χιώτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 16/07/2019 - 16:34

Η εικόνα σήμερα από το Πυργί.

Κατάδρομα εννοείται στον δρόμο προς τα Μεστά ή αν θέλετε από τα Μεστά προς το… μουσείο Μαστίχας.

Η λογική του Αντιδημάρχου Καθαριότητας ήδη εκφράστηκε και την είδαμε και στην πράξη.

Εφόσον οι μικροί εργολάβοι ή όποιοι άλλοι δεν αδειάζουν τα μπάζα τους μέσα στους κάδους, αλλά έξω από αυτούς ο Δήμος απομακρύνει τους κάδους και ιδού το… αποτέλεσμα.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Ουδείς γύφτος, δεν αναφέρομαι στους Ρομά, νοιάζεται αν βρωμάει από χιλιόμετρα μακρυά.

Εκείνου δεν του… μυρίζει τίποτα.

Συνεπώς όσοι πετούν φερτές ύλες δεν θα βάλουν την γάτα τους να κλαίει, επειδή ο Δήμος για να τους… τιμωρήσει αφαίρεσε τους ανοικτούς κάδους, θα τα αμολούν τα σκουπίδια τους στην άκρη του δρόμου και άντε γειά.

Αντιθέτως και όσοι δεν είναι γύφτοι εκ γενετής, αναγκάζονται να συμπεριφερθούν έτσι.

Άρα  το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι και οφείλουν παλιοί και νέοι να συνεργαστούν.

Κοντολογίς αν η απερχόμενη δημοτική αρχή εγκαταλείπει, αυτή που θα ακολουθήσει δεν μπορεί να περιμένει.

Αν είναι να μας βρεί έτσι το τέλος του Αυγούστου θα πάθουμε χολέρα, αφήστε την τουριστική εικόνα που δεν υπάρχει, έχουμε βγεί από τον χάρτη, είμαστε για τα μπάζα.

Στο μεταξύ λύση υπάρχει;

Δεν μπορεί να μην υπάρχει. Ο Δήμος Χίου πρέπει να φροντίζει να υπάρχει η υποδομή αλλά και ο έλεγχος της. Δεν μπορεί με την σημερινή τεχνολογία να ασχολούμαστε με τους γύφτους που προσβάλλουν το νησί και την νοημοσύνη μας.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα σε 24ωρη βάση να βρίσκονται σε κοινή θέα στο διαδίκτυο όλα τα σημεία εναπόθεσης, δηλαδή να καταγράφεται όποιος λεβέντης συμπεριφέρεται ως ζώον και να τον βλέπει όλη η Χίος στα… κινητά.

Θα πεί κάποιος θα το μάθουν και θα τα πετούν στους χειμάρρους.

Ας το κάνουν και εκεί μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση. Αλλά στο μεταξύ, και εδώ είναι το πρόβλημα, ακυρώσαμε στην πράξη και όσους θέλουν να συμπεριφερθούν νόμιμα και πολιτισμένα.

 

Υ.Γ. Είναι νωρίς ακόμα αλλά δεν θα είναι για πολύ καιρό νωρίς. Αναφερόμαστε στην πρώτη Κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό.

Ως… έκθεση ιδεών ωραιοτάτη.