Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Ουδέν μονιμότερον της… περιφράξεως

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 19/11/2019 - 21:22

Ε, να μην ασχολούμαστε μόνο με τα… μεγάλα προβλήματα, όπως το χθεσινό πολιτικό -θρησκευτικό, ας ασχοληθούμε και με τα… μικρά ήτοι με μια… περίφραξη.

Όλα τα… κακά ξεκίνησαν από την μη εκλογή, ελέω εκλογικού Νόμου Αλεξίου του… διαδηλωτή, του πολυγραφότατου, έτσι κι’ αλλιώς, Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Έτσι ελλείψει άλλων… βασάνων, ο Γιώργης το έριξε στο ρεπορτάζ, προσφέροντας μας αρκετή βοήθεια, όπως παρομοίως κάνει με ζηλευτή ακόμα και για επαγγελματία ζήλο και επιτυχία, ο ανήσυχος συμπολίτης Λευτέρης Πυκνής.

Έτσι λοιπόν επεσήμανε τα χάλια του πρώην Μαιευτηρίου, που και αυτό ανήκει ιδιοκτησιακά στο Σκυλίτσειο.

Ευαίσθητη η Διοικήτρια του Νοσοκομείου ενημέρωσε ότι ανατέθηκε σε τεχνικούς μελέτη, για να δούν το κόστος επισκευής, το οποίο όποτε βγεί θα είναι… απαγορευτικό, λέμε εμείς και στο μεταξύ συνεργείο του Δήμου Χίου, μάθαμε από τους γείτονες, βοήθησε το Νοσοκομείο, φτιάχνοντας την εικονιζόμενη περίφραξη.

Επειδή παρομοίως όταν φτιάχτηκε η στοά έξω από το Στέκι, προς τα κατεψυγμένα του Σιδεράτου, κάνω Χιακή… περιγραφή για να καταλαβαινόμαστε, για να μην πέσει το ερείπιο, πάνω από το Φαρμακείο του Κοκκινάκη, είχαμε συγχαρεί τον Δήμο για την καλή δουλειά, γιατί η αποκατάσταση θα κλείσει την… εικοσαετία, παρομοίως φοβόμαστε ότι το αυτόν θα γίνει και έξω από το παλιό Μαιευτήριο.

Και επειδή η κυρία Κανταράκη ως λειτουργός της υγείας πιθανόν δεν γνωρίζει ότι ο τεχνικός κλάδος, Μηχανικοί και ειδικά οι τεχνίτες, συνεργεία κ.λ.π. έχουν μια ειδική σχέση με τον… χρόνο, θερμά παρακαλούμε να αποκατασταθεί ο χώρος.

Κατ’ αρχήν το παλιό μαιευτήριο δεν έχει τα χάλια άλλων κτιρίων.

Μετά όπως φαίνεται και μακροσκοπικά θα μπορούσαν να μπούν σκαλωσιές προστασίας σε υψηλότερο επίπεδο ώστε να μην διακόπτεται η πορεία του πεζοδρομίου και το κυριότερο να μην αφαιρείται οδόστρωμα για οχήματα αλλά και ως χώρος στάθμευσης.

Έχουμε δε την εντύπωση ότι αν δεν έχει ήδη κάνει παρατήρηση ο Διοικητής της τροχαίας, κάποια στιγμή θα κάνει, αφού η σκαλωσιά που… κλέβει παράνομα δρόμο μπήκε για να… μείνει.

Συνεπώς παρακαλούμε θερμά για την σχετική αποκατάσταση.

 

Υ.Γ. Παρατηρήστε καλά την φωτογραφία. Αφορά την ημερομηνία που η ΔΕΗ είχε… ξεχάσει τα φώτα της πόλης ανοικτά και την ημέρα, λόγω βλάβης. Ωραία, ανθρώπινο, αλλά η σχετική χρέωση αφαιρέθηκε από τον δημοτικό φωτισμό ή δεν πιάνεται επειδή θα τον πληρώσουμε… όλοι;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 12/12/2019 - 20:47

Ακούγοντας έξω την βροχή μαζί με τον ήχο του πληκτρολογίου, σκέφτομαι αυτή την επιμονή του Θεού να ρίχνει τουλούμι το νερό, αλλά ούτε δράμι μυαλό.

Μεγάλη… αδικία για την περίπτωση μας.

Ας σκεφτούμε νοερά ότι μόνο με το Φράγμα Κόρης γεφύρι τελειωμένο, κανονικά εδώ και μια πενταετία, θα έπρεπε να ανοίγαμε την βρύση μας και να πίναμε νερό, να πλενόμαστε και να μην έχουμε κάτι κοινό με τις… ρέγκες, να ποτίζουμε χωρίς να ψοφάνε τα φυτά μας, να σταματήσουμε να αλλάζουμε πλυντήρια ανά πενταετία και τέλος να κρατήσουμε φρεναρισμένη την ατομική μας… πέτρα, που κάποια στιγμή θα μας ανοίξει την πόρτα του Χειρουργείου.

Το πρωί κάναμε πλάκα στο ραδιόφωνο ότι επίτηδες δεν έγινε το Φράγμα για να μην τιγκάρει στο νερό και σπάσει και στο διάβα του παρασύρει στη θάλασσα την… επέκταση του Αεροδρομίου και γεμίσει με λάσπες το… νέο Λιμάνι.

Βέβαια η πλάκα αφορά στην ουσία τα χάλια μας και για να μην αδικηθεί κανείς βάζω μέσα και το δικό μας συνάφι.

Σκεφτόμουνα ότι κάθε άνθρωπος, επιχείρηση, τόπος ή χώρα έχουν τους στόχους τους.

Εντοπίως από το 1977 που εκδίδαμε την «Χιακή Φωνή» του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών, μέχρι το 1981, αναφέρομαι στο πρόσωπο μου, για να μην ρίξω τις ευθύνες συνολικά, που συνεργαζόμουν με τον «Χιακό Λαό» μέχρι το 1987 που γεννήθηκε η ΑΛΗΘΕΙΑ, πλάκα – πλάκα σε λίγο θα πιάσουμε τον… μισό αιώνα, το νησί ασχολείται με τρείς στόχους, το Φράγμα, την επέκταση του Αεροδρομίου και το νέο Λιμάνι της Χίου.

Αυτό από μόνο του είναι κατάντια, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους αιρετούς που πέρασαν ή κυβερνούν σήμερα, αλλά και εμάς τους δημοσιογράφους, που δεν καταφέραμε να λύσουμε ΕΝΑ πρωτεύον πρόβλημα.

Μερικές φορές αναλογίζομαι πως αν οι Εγγλέζοι δεν εντόπιζαν την απλάδα στον Καλαμιώνα, στο Κοντάρι, που η χούντα μετά με συνοπτικές διαδικασίες έκανε αεροδρόμιο και εάν ο τελευταίος Σουλτάνος, ο Αλλάχ να τον αναπαύσει, δεν έφτιαχνε στη Χίο Λιμάνι, μάλλον θα είμαστε χωρίς και αυτές τις υποδομές.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα ενώ η βροχή συνεχίζεται ασταμάτητα.

Από τους τρείς στόχους που παραμένουν, εγώ βλέπω έναν εφικτό, διότι νέο Λιμάνι δεν θα γίνει στον αιώνα τον άπαντα, αφού όλοι λογαριάζουν χωρίς την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα μπλοκάρει τα πάντα λόγω Ναυαρχίδας, ενώ επέκταση δεν θα γίνει ούτε σε 50 χρόνια από σήμερα, αφού η μετατόπιση δρόμου στην θάλασσα θα απαιτήσει επανακαθορισμό Αιγιαλού και παραλίας.

Αυτό λοιπόν, που απομένει και είναι σίγουρα και το βασικότερο, είναι να μην βρέχει ο Θεός και εμείς ποτίζουμε το Αιγαίο, είναι να τελειώσει το Φράγμα.

Εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μου να πιέσουμε, εκεί να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας.

Στην κατάσταση τέλματος, που βρίσκεται, αν δεν το ξεκολλήσουμε, δυστυχώς για τις επόμενες δεκαετίες μια θα είναι η νέα υποδομή, που θα φτιάξει το κράτος για την Χίο, αυτή του υστερόγραφου.

 

Υ.Γ. Καλά το καταλάβατε. Το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος.