Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Το παράπονο του… Δανιήλ

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/08/2020 - 11:28

Όπου… Δανιήλ όχι στο όνομα, στο επίθετο, και αναφέρομαι στον δραστήριο Δήμαρχο των Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ, που ελλείψει και υπέρ… τοπικών Μέσων ενημέρωσης επικοινωνεί με τους δημότες του και μέσω του μεγάλου Καφενείου του facebook.

Τις προάλλες λοιπόν δημοσίευσε αυτή την φωτογραφία, που δεν χρειάζεται λόγια, αναρωτώμενος απλά με την λέξη «Γιατί;»

Και επειδή αυτό το γιατί με τρώει χρόνια, λέω δεν ξαναγράφεις άλλη μια φορά… τσάμπα;

Βλέπετε ότι τουλάχιστον δεν είμαι αιθεροβάμων, αλλά δυσκολεύομε ίσως περισσότερα χρόνια από τον Δήμαρχο να καταλάβω το  DNA της φυλής μας και αυτό διότι το φαινόμενο αυτό δεν απαντάται μόνο εις τας πανέμορφους Οινούσσας, όπου μπορεί να τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι, πλην όμως ο Έλλην γύφτος παραμένει απτόητος.

Και αναρωτιέμαι χρόνια ξύνοντας τσάμπα την κεφαλή μου, πως η Χίος, ας αφήσουμε κατά μέρος την υπόλοιπη Ελλάδα, του ενός Πανεπιστημίου, των δύο Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, των δεκάδων Σχολείων, των πάνω από 20 Θεατρικών ομάδων, των παρομοίου αριθμού Σχολών μπαλέτου, ρυθμικής, παραδοσιακών χορών, Ωδείων, Πολιτιστικών και εξωραϊστικών Συλλόγων, της μίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, της παραγωγής πάνω από 10 εκδόσεων βιβλίων ετησίως, πως αυτή η Χίος λοιπόν με την τόση πλούσια όχι πολιτιστική κληρονομιά αλλά το πολιτιστικό και πνευματικό παρόν, έχει την ίδια ώρα ως άλλος Ιανός δυό πρόσωπα;

Διότι αναρωτιέσαι, δεν μπορεί τόσο πνεύμα να καταλήγει σε μια σακούλα εκτός κάδου, ή στα τάρταρα ενός δάσους ως κατρακυλών πλυντήριο, ή στην άκρη του χειμάρρου ως χειμαζόμενο στρώμα, ή στην αρχή του ρέματος ως ξεψυχούν ψυγείο, ή στην άκρη του δρόμου ως ξεχαρβαλωμένη καρέκλα, ή στο έμπα του χωριού ως πολύπαθος τουαλέτα.

Και ενώ δεν βρίσκεις την απάντηση έρχεται καπάκι η άλλη να κλείσει τον απορούντα τέντζερη. Πως είναι δυνατόν μέσα στο σπίτι του ο Χιώτης να λάμπει και έξω από την πόρτα του να ανέχεται ναρκοθετημένα στερεά απόβλητα των εντερικών σωλήνων των κυνών, κοινώς σκυλοκούραδα;

Και έτσι μ’ αυτές τις απορίες πορεύεσαι εις το διηνεκές, με βάρκα καμμιά ελπίδα.

 

Υ.Γ.  Στην δεύτερη φωτογραφία του ίδιου του δημάρχου, φαίνεται τι κατάλαβε ο δημότης από την πρώτη, φωτογραφική πάλι παρατήρηση του. Ας μην τον παρατηρήσει ξανά γιατί θα βρεί και τέταρτη σακούλα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 07/08/2020 - 21:08

Υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ;

Όταν νησιά χωρίς κατοίκους δεν έχουν όχι ΑΟΖ αλλά… υφαλοκρηπίδα, ναι υπάρχει.

Μπορεί αυτό να γίνει; Φυσικά και μπορεί αρκεί να θέλουμε να ζήσουμε και σήμερα και ως χώρα σε  50 χρόνια, εκτός αν τους… εκπλήξουμε όλους και οι Ελληνίδες αρχίζουν να παντρεύονται απ’ τα 18 και κάνουν τουλάχιστον 4 παιδιά έκαστη.

Επειδή όμως αυτό δεν θα γίνει, μπορούν τα άγονα νησιά με πληθυσμό τους 1000 κατοίκους να έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Τι θα κάνει αυτό; Θα προσελκύσει επενδύσεις, σε συνδυασμό ότι ο κορωνοϊός, ουδέν κακόν αμιγές καλού, επιτάχυνε τουλάχιστον μια δεκαετία την εργασία από απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι στα Ψαρά και τις Οινούσσες, τυχαία τα παραδείγματα, θα μπορούν να εγκατασταθούν νέα ζευγάρια, που ή να έχουν εκεί την επιχείρηση τους, με το κίνητρο του μηδενικού ΦΠΑ είτε να εργάζονται σε επιχείρηση, που επιλέγει ως έδρα, για τον ίδιο λόγο  τα… Ψαρά.

Αυτό σημαίνει ότι το νησί θα γεμίσει παιδιά και παιδιά σημαίνουν Σχολεία και Σχολεία σημαίνει ζωή και ΑΟΖ και… υφαλοκρηπίδα.

Μα, θα πεί κανείς σιγά – σιγά, ο Πρωθυπουργός μόλις χθές είπε στη Χάλκη ότι θα ελαχιστοποιηθεί στα μικρά νησιά ο ΕΝΦΙΑ. Μακάρι να υλοποιηθεί η υπόσχεση και είναι θετικό, αλλά αυτό είναι ενίσχυση δεν είναι ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουν οι Κυβερνήσεις είναι να ενισχύουν. Μειωμένη φορολογία στα μικρονήσια, προνόμια, μόρια, ακόμα και μηδενικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Να ρωτήσουμε αν όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά για την συρρίκνωση τους μέχρι… θανάτου;

Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν ενισχύσεις και όχι ανάπτυξη.

Ανάπτυξη είναι να πούν δυό νέοι άνθρωποι, θα γυρίσουμε στα Ψαρά, τυχαίο το παράδειγμα, θα αναστήσουμε το σπίτι του παππού, θα ζήσουμε σαν  άνθρωποι και όχι στη ζούγκλα της Αθήνας, θα στήσουμε μελίσσια, θα παράγουμε μέλι, θα το ρίχνουμε στην αγορά με μηδενικό ΦΠΑ, άρα θα είμαστε από χέρι άκρως ανταγωνιστικοί.

Τα παραδείγματα εδώ είναι δεκάδες και σε καμιά περίπτωση δεν θίγουν τον υγιή ανταγωνισμό γιατί εκ των πραγμάτων η παραγωγή του μελιού, μένουμε στο παράδειγμα, θα είναι τόσο μικρή, που θα φαντάζει συλλεκτική. Άξια όμως για να ζήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια στα Ψαρά.

Στα μικρονήσια μας χρειάζονται οικογένειες, άρα χρειάζονται δουλειές και αυτές δεν θα γίνουν με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Και να τον μηδενίσουν πάλι δεν υπάρχει νόημα.

Δεν μας λείπει ο νέος που θα πάει διακοπές στον άγονο τόπο, χωρίς να τον βαραίνει η πατρική περιουσία, μας λείπουν οι δουλειές, που θα τον κρατήσουν ζωντανό.

Μακάρι να το καταλάβουν οι κυβερνώντες, όχι προτού να είναι αργά, γιατί το αργά μας προσπέρασε χθες.

 

Υ.Γ.  Πάλι προς κυβερνώντες. Όταν ξαναβγεί για γεωτρήσεις το παλληκάρι, να θυμηθείτε ότι πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.