Χίος, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Το… πάρκιγκ του Αλέξη

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 10/07/2019 - 21:47

Δεν θα κάνετε αποτίμηση των αποτελεσμάτων;

Απάντηση στο ερώτημα φίλων.

Δεν χρειάζεται βιασύνη.

Όποιος βιαστεί θα πάθει ότι και ο Μητσοτάκης. Μπήκε φουριόζος και δικαιολογημένα, μετά την πλήρη διάλυση που αφήνει πίσω του ο Σύριζα και θέλει να τα κάνει όλα σήμερα.

Δεν γίνονται. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, ακόμα και τα απλούστερα όλων. Ας πούμε οι βάρδιες του ΕΚΑΒ στη Χίο. Από το πιό απλό να χωριστούν δυό γαϊδουριών άχυρα, μέχρι το πλέον σύνθετο, που είναι η αλλαγή της Νομοθεσίας.

Θέλετε ένα παράδειγμα εδώ; Αν χτυπήσει ένας σε τροχαίο δίπλα στις δύο Ιδιωτικές Κλινικές που έχει το νησί μας, πάει έστω και… με τα πόδια ή περιμένει το ΕΚΑΒ;

Αλήθεια, γιατί κανείς δεν σκέπτεται να καλέσει τα ασθενοφόρα ιδιωτικών Κλινικών;

Μα γιατί η Νομοθεσία στην ουσία το απαγορεύει, αφού από τις γνωματεύσεις μέχρι τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλες αναγνωρίζουν μόνο τον κρατικό φορέα στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Να τα παλαβά, που θέλουν χρόνο για να στρώσουν. Εμ’ το κράτος είναι ανίκανο να λειτουργήσει δεύτερη βάρδια σε ασθενοφόρο από την άλλη δεν αφήνει τους ιδιώτες να μπούν στα… χωράφια του. Είναι όπως με την ασφάλιση. Όλοι ξέρουμε ότι το κράτος πλέον αδυνατεί να δίνει συντάξεις αλλά το πολιτικό σύστημα θέλει να έχει το μονοπώλιο στην… μη ασφάλιση.

Άρα δεν χρειάζεται βιασύνη, όλα θέλουν τον χρόνο τους.

Κατ’ αρχήν ο Μητσοτάκης ξεκίνησε ως κανονικός άνθρωπος. Ορκίστηκαν χωρίς… βατραχοπέδιλα, πήραν οι υπουργοί ένα φάκελο με εξάμηνη εργασία, συνεπώς αξιολόγηση από την πρώτη στιγμή, η χώρα φαίνεται να μπαίνει στην κανονικότητα, αλλά όσοι απαιτούν διαδικασίες πυραυλικών ταχυτήτων θα διαψευστούν από την ίδια την ζωή.

Ας προχωρήσει αργά η Κυβέρνηση και ας κάνει τα μισά από όσα είπε. Τα μεγάλα λόγια, διαψεύδονται με μεγαλύτερο θόρυβο στην πράξη. Θέλετε ένα μεγάλο λόγο; Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα. Ε, ολιγομελές δεν είναι. Γιατί να ειπωθεί αφού δεν θα γίνει ή μπορεί και να μην χρειάζεται να γίνει;. Ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός των υπουργών αλλά η αποτελεσματικότητα τους.

Μετά είναι και ο Σύριζα. Είναι μερικοί που λένε ότι έπρεπε να πάρει 20%.

Κατ’ αρχήν το Κόμματα από όσους ψηφίζουν, δεν παίρνουν τα ποσοστά που επιθυμούμε εμείς αλλά είναι αντανάκλαση της κοινωνίας.

Δείτε τα δικά μας στη Χίο, ας μην πάμε μακριά. Εκφράστηκαν και οι προσγειωμένοι και οι ακραίοι και οι φασίστες και οι… ψεκασμένοι. Συνεπώς αν ο Σύριζα έπαιρνε 20% θα ήταν εύκολο να γίνει Κόμμα διαμαρτυρίας. Σήμερα με το ποσοστό που έχει και με δεδομένο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει γρήγορα βορά της Ν.Δ. ή του Σύριζα, είναι εν δυνάμει Κόμμα εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παρά να πάει στο… πάρκιγκ και να περιμένει με τη μίζα αναμμένη να ξαναμπεί στην πίστα μόλις κλατάρει ο Μητσοτάκης.

Ο Τσίπρας τις εξετάσεις του στους ξένους, εκτός αν ξεχνάμε ότι ζούμε με δανεικά, τις έδωσε. Ξέρει πως στο… πάρκιγκ δεν θα τον ενοχλήσει κανείς.

Αυτός που μένει να δούμε τι θα κάνει είναι ο Μητσοτάκης και εδώ δεν χρειάζεται βιασύνη. Χρειάζεται σοβαρότητα και ότι γίνεται να πατάει στις υποσχέσεις που δόθηκαν και στο έδαφος. Τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

Στη χώρα μας σ’ αυτές τις εκλογές δεν επέστρεψε μόνο η κανονικότητα επέστρεψε και ο δικομματισμός. Άρα για να χάσει ο ένας δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα ο άλλος.

Στον δικομματισμό χάνεις μόνος σου. Δεν είναι μόνο έξυπνος ο Αλέξης είναι και ο Κυριάκος. Ας το αποδείξει. Λίγα λόγια, πράξη και όχι βιασύνες.

 

Υ.Γ. Αν γίνει έτσι θα φανεί αν ο Τσίπρας εκτός από ψεύτης είναι και υπομονετικός.

Εδώ όποιος βιαστεί να γκρεμίσει θα φάει τη μούρη του. Μόνο που, του γκρεμίσματος, προηγείται το… κτίσιμο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή