Ποιoς είναι ο Τούρκος διπλωμάτης να τον συγχαρώ, για το... κουβάρι με τον κ. Ελπιδοφόρο;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 24/09/2021 - 16:46

Άνθρωπος είμαι και εγώ και ομολογώ την... αδυναμία μου.

Ήθελα να γνώριζα τον Τούρκο Διπλωμάτη, που σκέφθηκε να καλέσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στα εγκαίνια του «Τούρκικου Σπιτιού» στην Υόρκη να τον συγχαρώ.

Θα του έλεγα, συγχαρητήρια, τα κατάφερες να μας κάνεις… μαλλιοκούβαρα.

Καθ’ ότι αυτό που καταλάβαμε εμείς από την Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ και την δραματική ομιλία του Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ότι ο Ελπιδοφόρος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Ερντογάν, να παραστεί στα εγκαίνια, στα οποία βρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Δηλαδή είναι σαν να σε καλούν σε ένα γάμο και να θές να ελέγξεις τα ονόματα των άλλων καλεσμένων για να παραστείς.

Και έτσι του κάναμε… μουτράκια του Ελπιδοφόρου και τον βάλαμε να μας ζητήσει και… συγχώρεση και γενικώς δείξαμε ότι συνεχίζουμε να κατοικοεδρεύουμε στην καρακοσμάρα μας.

«Είμαι εδώ για να σημάνω συναγερμό για το κλίμα, είπε ο Γκουτέρες. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει. Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου. Ο κόσμος μας ποτέ δεν βρέθηκε υπό μεγαλύτερη απειλή. Ούτε ήταν πιο διχασμένος»

Αυτά είπε ο Γκουτέρες, τον… Ελπιδοφόρο μας εμείς.

Στα αρχαία ελληνικά μίλησε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θυμίζοντας την φράση της Αντιγόνης στον Σοφοκλή «Πολλά τα δεινά, κι ουδέν ανθρώπου δεινότερον». Αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής, διευκρίνησε, είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε καταπληκτικοί. Ικανοί για το καλύτερο αλλά και το πιο τρομακτικό.

Πάλι καλά που δεν μας υπενθύμισε ο Τζόνσον το άλλο, που μας είπε ο παππούς μας ο Αίσωπος «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε».

Καίγεται ρε το σπίτι σας, είπε στα σαλιγκάρια που… σκούζανε και εσείς τραγουδάτε.

Την ώρα που οι υπόλοιποι ευρωπαίοι βάλανε ρεφενέ για μας, γιατί γρήγορα ξεχάσαμε άλλη μια χρεοκοπία μας, η Τουρκία εγκαινίασε ένα ιδιόκτητο Πύργο 32 ορόφων στην καρδιά της Ν. Υόρκης για να στεγάσει το Προξενείο της, τις υπηρεσίες της, απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ, στα εγκαίνια αυτά κάλεσαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον… Ελπιδοφόρο μας εμείς.

Την ώρα που η Τουρκία ήταν στριμωγμένη από παντού, και όπου έβλεπαν τον Ερντογάν άκουγε τα εξ αμάξης, από την Συρία, μέχρι την Λιβύη, μέχρι την Κύπρο, τον… Ελπιδοφόρο μας εμείς.

Γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Τούρκο Διπλωμάτη, που σκέφθηκε να τον καλέσει στα εγκαίνια. Γιατί ο Τούρκος ήξερε τι είναι ο Ελπιδοφόρος και τι εκπροσωπεί, εμείς δεν ξέρομε.

Και βγήκε ο άνθρωπος και δήλωσε.

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας»

Για να δηλώσει κάτι στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που κάτι ξέρει παραπάνω στην… πολιτική από μας, και να τους ταπώσει όλους.

«Η ενόχληση της Κυβέρνησης να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη. Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης.

Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική.

Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου».

Μετά ταύτα και άλλα χειρότερα, για τα οποία είμαστε άξιοι, εξακολουθώ να αναζητώ τον Τούρκο διπλωμάτη να τον συγχαρώ.

 

Υ.Γ. 1: Στην φαληρισμένη Ελλάδα, όποιος διπλωμάτης βρίσκονταν στο εξωτερικό φυσικά έμενε και μένει σε Ξενοδοχείο ΑΑΑ κατηγορίας και μόνο. Οι Τούρκοι φιλοξενούνται στις κατά τόπους Πρεσβείες τους. Αυτή τη λογική εξέφρασαν και με το «Τουρκικό σπίτι» στη Ν. Υόρκη. Νοικοκυριό. Αλλά εμείς τον… Ελπιδοφόρο μας.

Υ.Γ. 2: H φωτογραφία από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου, που τελικά... έγινε. Σ' αυτό δεν μπορεί να μας πίασει κανένας Διπλωμάτης. Δεν έχουμε πρόβλημα να γινόμαστε ρεζίλι.

Σχετικά Άρθρα