Πόσα θέλουν να μας… τρυπήσουν στο κρανίο στο υπουργείο Πολιτισμού;

Παρ, 15/09/2023 - 20:44

Για όσους δεν κατάλαβαν αυτό είναι ένα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου.

Βρέθηκε σε αρχαίο νεκροταφείο του νησιού μας και χρονολογείται γύρω στο 250 π.χ. όπου οι πρόγονοι μας, από τους οποίους δεν πήραμε ούτε… τρίχα, 2300 χρόνια πριν από την σημερινή ημερομηνία, πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις με κρανιοτρύπανο!!!

Αυτό θα το βάλουμε σε ένα κιβώτιο και θα το «θάψουμε» για 5 χρόνια, μέχρι να τελειώσουν τα έργα στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο.

Το θέμα μας απασχολεί από χθές και έχουμε και λέμε.

Αν οι Βουλευτές μας ή οι αιρετοί μας έκαναν κάποια παρέμβαση δεν το γνώρισαν δημοσίως. Και επειδή γενικώς δεν είναι από αυτούς που κρατούν… μυστικά υποθέτουμε ότι φανερά τουλάχιστον δεν τους απασχολεί.

Απασχόλησε τον Μητροπολίτη, που επικοινώνησε με την υπουργό Πολιτισμού, η οποία τον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σεβασμιωτάτου ότι το έργο θα τελειώσει το 2025 και το Μουσείο δεν θα κλείσει. Απλοελληνικά δηλαδή η Προϊσταμένη της Όλγας Βάσση, η δική μας Αρχαιολόγος, είπε άλλα από τους… Υφισταμένους της.

Επειδή εδώ βεβαίως είναι εκτός από… Βαλκάνια και Ελλάδα, επικοινωνήσαμε ξανά με την κυρία Βάσση, η οποία για άλλη μια φορά, διαβεβαίωσε ότι η Προϊσταμένη της κυρία Μενδώνη λέει άλλο πράγμα και εκείνη άλλο. Η μια μιλάει για το υπάρχον Μουσείο, εκείνη μιλάει και για το υπάρχον και για την επέκταση του και δεν ξέρει τι λέει η κυρία Μενδώνη για να «ξεφορτωθεί», δικός μας ο χαρακτηρισμός, τον Δεσπότη, αλλά τα έργα θα κρατήσουν έως το 2028 και στο μεταξύ Αρχαιολογικό Μουσείο δεν θα υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και η Παναγία των Παρισίων όσο επισκευάζεται.

Τι κρατάμε από την εξέλιξη; Αυτά που λέει η κυρία Βάσση. Αν ισχύουν άλλα ας το ζητήσουν οι Βουλευτές μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου από την υπουργό Πολιτισμού και ας δεσμευτεί για όσα πεί. Η Βάσση δεν θέλει να είναι ευχάριστη, λέει νούμερα, ημερομηνίες, αυτά που λέει έχουν…βάση, πατάει στο χώμα και δεν μας λέει, αλλά το εννοεί, ότι σιγά την ευαισθησία μας, την ώρα που εννέα στους δέκα Χιώτες, όχι δεν έχουν μπεί μέσα, δεν ξέρουν κατά που πέφτει το Μουσείο.

Αυτό που… δεν είπε είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν αναιρεί καθόλου την πρόταση μας, για την οποία δεν βλέπω κανέναν πλην του Καθηγητή Ιάκωβου Μπριλή να τοποθετείται.

Γιατί δεν μπορεί όσο κρατούν οι εργασίες να χρησιμοποιείται άλλος χώρος για Αρχαιολογικό Μουσείο; Γνωρίζω ότι δεν είναι απλό, γνωρίζω ότι κοστίζει, γνωρίζω ότι μας… ξεβολεύει αλλά ή θα πηγαίνουμε μπροστά ή θα πηγαίνουμε πίσω.

Και ούτε αποτελεί παρηγοριά ότι το 2028 θα έχουμε ένα σύγχρονο Μουσείο. Κατ’ αρχήν το 2028 δεν είναι τίποτα να γίνει 2038 αλλά και 2028 να είναι, μπορεί ένα ολόκληρο νησί να είναι χωρίς εκθέσιμη κεντρική αρχαιολογική συλλογή;

Δεν έχω την απαίτηση να το καταλάβουν αυτό, όσοι μου έγραψαν στο Καφενείο του FB ότι άλλο Μουσείο, άλλο Νοσοκομείο, που σημαίνει ότι ανάθεμα και αν κατάλαβαν την… σύγκριση, αλλά έχω την απαίτηση όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι του νησιού να ξεσηκωθούν και αυτό να μην το δεχτούμε.

Είναι η ίδια λογική με τον ΔΕΔΔΗΕ, που αντί να πάει μια γεννήτρια στα Ψαρά, προτιμάει να αφήσει το νησί, για τρείς μέρες τις πρωϊνές ώρες, χωρίς ρεύμα.

Με άλλα λόγια, ονομάζομε τα Ψαρά… ηρωϊκά και βγάλαμε την υποχρέωση. Ή λέμε στην Χίο θα σου φτιάξουμε νέο Μουσείο και μέχρι τότε, δηλαδή για 5 χρόνια, που μπορεί να είναι και 15, μείνε χωρίς ΤΙΠΟΤΑ!!!

 

Υ.Γ.: Για το χθεσινό ερώτημα. Βεβαίως και γνωρίζω ότι η κεντρική μας πλατεία έχει το όνομα του Νικολάου Πλαστήρα, αλλά μήπως και με την ευκαιρία των Μικρασιατικών να τοποθετούσε ο Δήμος Χίου κάπου το όνομα της, για να μην πούμε ότι θα μπορούσε σε μια γωνίτσα της να γράφει δυό λόγια ποιός ήταν αυτός, που όντας Πρωθυπουργός πέθανε στην… ψάθα με επτά λαβωματιές στο κορμί του, αφού οδήγησε τους Χιώτες στους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους και έσωσε τους Μικρασιάτες από την σφαγή;

Σχετικά Άρθρα