Μπορούμε να φανταστούμε το νησί μας πιο όμορφο;
Να δούμε τη Χίο του μέλλοντος με αισιοδοξία;
Θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα και κυρίως από την… κεφαλή μας, αλλά ακόμα και για να σταθεί αυτή θέλει υποδομή… σβέρκου.
Αλήθεια, ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων, με δεδομένο ότι φτύσαμε αίμα και πολλοί έφυγαν με τον καημό ότι δεν είδαν κάτι να αλλάζει, εκ κατακλείδι αδέλφια κάτι γίνεται.
Ας το δούμε ψύχραιμα. Μουσείο Μαστίχας δεν υπήρχε. Υπάρχει και είναι αναπτυξιακή υποδομή. Το αεροδρόμιο επεκτείνεται, σε βάρος της ανάσας της πόλης και αυτό είναι λάθος, αλλά επεκτείνεται. Ταυτόχρονα κτιριακά θα λογιάζεται πλέον στα σύγχρονα της χώρας. Το Φράγμα Κόρης γεφύρι ολοκληρώνεται. Αυτό θα αποδειχθεί και γρήγορα μάλιστα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του αιώνα. Το νέο Τελωνείο ξεκινάει και υπάρχει η δέσμευση Μηταράκη ότι μαζί με την Πύλη Σέγκεν του λιμανιού της πόλης θα ανοίξει παρόμοια Πύλη στο Λιμάνι των Μεστών. Το Κάστρο επιτέλους σταμάτησε να θυμίζει… μαντρότοιχο και έγινε η αρχή να αλλάξει πρόσωπο, η Παλαιοχριστιανική του Αγίου Ισιδώρου θα μετατρέψει μια ολόκληρη περιοχή βορείως της πόλης, σε νέο ανοικτό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Σε όλα αυτά και άλλα σημαντικά που αποφεύγονται για την οικονομία του χώρου, θα πρέπει να προστεθεί η καλή είδηση για την έναρξη εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο δεν αναβαθμίζεται απλά, αλλά στην κυριολεξία ξαναγίνεται, ξαναγενιέται.
Για να καταλάβουμε την διαφορά, δεν έχουμε παρά να κάνουμε εικόνα την προτέρα κατάσταση στην Ακρόπολη και το σημερινό Μουσείο. Επίσης να δούμε την νέα τάση που υπάρχει παγκοσμίως σε αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα. Ο τρόπος παρουσίασης είναι πιά τέτοιος, που τα εκθέματα δεν τα… βλέπεις αλλά σε… αγγίζουν.
Φανταστείτε τα σημερινά και άλλα εκθέματα του Μουσείου μας, που σήμερα βρίσκονται σε υπόγεια, σε άλλη μια έκταση 2000 τ.μέτρων, φανταστείτε την ύπαρξη Αίθουσας προβολών, το νέο αναγνωστήριο, τους εξωτερικούς χώρους εκδηλώσεων κ.λ.π.
Δικαιολογημένα είδαμε τηλεοπτικά την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Όλγα Βάση να… λάμπει.
Στην ουσία δεν είναι επειδή αντιλαμβάνεται τι θα αποκτήσει η Χίος σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα, αλλά γιατί γνωρίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα αντανακλά χιλιάδες ώρες υπηρεσίας δεκάδων αρχαιολόγων, που ξεκίνησαν στην κυριολεξία από το μηδέν για να μπορούμε σε μια δεκαετία από σήμερα, γιατί μην έχει κανείς αυταπάτες ότι ένα τέτοιο έργο γίνεται γρηγορότερα, η Χίος να έχει ένα από αρτιότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας.
Υ.Γ.: Kαι επειδή χωρίς… έκταση δεν υπάρχει επέκταση, συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη αλλά και σύσσωμη την Δημοτική αρχή, που παραχώρησε δωρεάν έκταση 8 στρεμμάτων δίπλα στο σημερινό Μουσείο, χωρίς την οποία καμιά επέκταση δεν θα ήταν δυνατή.