Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Ραδιόφωνο παντός… ωκεανού

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 26/03/2020 - 20:23

Στις 13 Μαρτίου 2020 το Ράδιο – αλήθεια έκλεισε 32 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας και υπήρξαν φίλοι, που μου επεσήμαναν ότι δεν το… τιμήσαμε δεόντως.

Να σας πω, είναι όπως ένα μαγαζί που πνίγεται και ξεχνά να κάνει… εγκαίνια. Τώρα που το σκέφτομαι ούτε εμείς εγκαινιάσαμε ποτέ τίποτα.

Μετά, είναι η επικαιρότητα που τρέχει και δεν αφήνει σε μας περιττές πολυτέλειες.

Και να τώρα που έγινε αναφορά στην επικαιρότητα ο… κορωνοϊός, να η κλεισούρα σε τέσσερις τείχους, να τα περιοριστικά μέτρα, να μια 25η Μαρτίου με εσάς κλεισμένους στα σπίτια και εμάς στο Στούντιο να μεταδίδουμε τον Εθνικό ύμνο, ταυτόχρονα με τις κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών.

Και το ραδιόφωνο βέβαια δεν έχει την τιμή να είναι Εκκλησία, όμως και τα δύο έχουν μια… Λειτουργία και εδώ ο συμβολισμός δεν είναι θεωρητικός, μα έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Είμαστε εδώ είπαν οι Εκκλησιές, κρατάτε, κι’ αυτό θα περάσει. Μείνετε σπίτι και μείνετε ενημερωμένοι, είπαμε εμείς και το τηρούμε, όλα τα Χιώτικα ΜΜΕ.

Όμως, και εδώ κολλάει τώρα η… επέτειος, επιτρέψτε μου μια αναφορά στο Ράδιο – αλήθεια, με την ευκαιρία και αυτής της φωτογραφίας, που έστειλε από τον Ινδικό ωκεανό ο καπετάν Ανδρέας Βολίκας, δείχνοντας στον Μ. Βερβεράκη, ότι μας ακούει μέσω του κινητού του.

 Νωρίτερα είχε στείλει παρόμοιο μήνυμα μέσω διαδικτύου άλλος ναυτικός μας, ομογενείς αλλά και απίστευτος αριθμός ακροατών από το νησί, που αισθάνεται παρηγοριά, παρέα, κουράγιο, και κυρίως το αίσθημα της κοινής πορείας, μέσω ενός κινδύνου, που μπορεί μεν να μας κρατάει κλειστούς, αλλά μας κρατάει ενημερωμένους και αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και αυτό επιτρέψτε μου να γράφω είναι μια ραδιοφωνική υπόθεση.

Γιατί με την όποια εμπειρία διαθέτω επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι τα δύσκολα υπάρχουν επειδή μπορεί να ακολουθήσουν δυσκολότερα, τα οποία ουδείς εύχεται.

Ήδη οι εφημερίδες λύγισαν, ανέστειλαν την κυκλοφορία τους, την ώρα που ούτε κυκλοφορεί κανείς, ούτε χαρτί υπάρχει ή δεν μεταφέρεται για εκτύπωση, το διαδίκτυο είναι θαύμα ότι αντέχει τόσο φορτίο.

Δεν θέλω να ρθούν δυσκολότερα πράγματα, αλλά να ξέρετε ένα πράγμα. Ο κόσμος να χαλάσει το ραδιόφωνο θα εκπέμπει, η φωνή του αείμνηστου Αντώνη Πυλιαρού θα αντιλαλεί στα ερτζιανά και στα πέρατα πλέον της Οικουμένης «Εδώ Ράδιο- αλήθεια» και αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο για τα γενέθλια του.

Χρόνια πολλά Ράδιο – αλήθεια.

 

Υ.Γ. Τώρα που υπάρχει μια… χαλάρωση βλέποντας τους θανάτους στην Ιταλία και την Ισπανία σε σχέση με μας, τώρα ο Μητσοτάκης πρέπει να πάρει την μεγάλη απόφαση.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ για μια εβδομάδα. ΟΛΑ μα ΟΛΑ. Να δουλεύει μόνο η Αστυνομία, η Πολιτική προστασία, που μπορεί να λύσει το όποιο πρόβλημα άμεσης ανάγκης και η ενημέρωση.

Μόνο έτσι θα την γλυτώσουμε.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 03/07/2020 - 18:13

 Επειδή έχουμε δυστυχώς ασθενή μνήμη, θα μπορούσαμε στην θέα αυτών των φωτογραφιών, που δείχνουν την σημερινή εικόνα της Παθολογικής του Νοσοκομείου, να είχαμε αυτή μιας σύγχρονης πτέρυγας.

Δεν είναι λοιπόν κακό να θυμηθούμε, ούτε να δεχόμαστε ως… φυσιολογικό το γεγονός των καθυστερήσεων, την εγκρίσεων, των μελετών και κόντρα μελετών, των δηλώσεων, κόλλησε, ξεκόλλησε η Παθολογική κ.λ.π.

 Σε λίγο λοιπόν, συμπληρώνονται πέντε χρόνια που οι διοικούντες του ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλαν τις εργασίες επισκευής της Παθολογικής Κλινικής, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη και αποποιήθηκαν, αφενός μεν την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και αφ’ ετέρου την πώληση ενός προβληματικού οικοπέδου, αναξιοποίητου για δεκαετίες, υποβαθμισμένου και κυρίως, όλα αυτά τα χρόνια, απαξιωμένου ως προς την τιμή πώλησης του και αναφερόμαστε στο γνωστό «χωράφι» του Νοσοκομείου στο Κοντάρι, στο οποίο το LIDL ανανέωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του.

Θυμίζομε λοιπόν ότι, το ίδρυμα Νιάρχος, που όπως ενημέρωσε και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε τότε στη Χίο με χρηματοδότηση 700.000€ με προοπτική συμπληρωματικής χορήγησης, εάν απαιτείτο, και τελικά μετά την απομάκρυνση της τότε διοίκησης και γενικά του κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη, περιορίστηκε στα 350.000€ και υποσχέθηκε ότι, εάν το έργο προχωρούσε, θα μας έδινε συμπληρωματικά και τα υπόλοιπα χρήματα.

 Το δε περίφημο οικόπεδο, η αξία του οποίου δεν άγγιζε καλά καλά τα 100.000€ με βάση την εκτίμηση ορκωτών εκτιμητών, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην πώληση του προς 440.000€ αλλά οι ιδεοληπτικοί του Σύριζα δεν ήθελαν η… λαϊκή περιουσία να… ξεπουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο!

Αντί λοιπόν, το έργο να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015 και να έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη του, αυτό έχει πάρει τον συνήθη δρόμο που παίρνουν όλα τα δημόσια έργα, τα οποία με συμπληρωματικές συνεχώς συμβάσεις, όχι μόνο διπλασιάζουν το κόστος, αλλά καθυστερούν και την ολοκλήρωση του.

 Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο της μνήμης;

 Πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί, που η ανικανότητα τους, η ευθυνοφοβία τους, η αβουλία τους, καλυπτόμενοι από την δήθεν ιδεολογική… καθαρότητα τους, μπλοκάρισε ένα τόσο σημαντικό έργο καταδικάζοντας μία κοινωνία να υποφέρει;

Πόσοι άνθρωποι, αλήθεια, σε αυτά τα χρόνια και σε αυτά που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να είχαν βιώσει μία αξιοπρεπή φροντίδα και νοσηλεία;

Πόσα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει εν όψει κορωνοϊού, που φυσικά βρίσκεται ακόμα εδώ και δεν εξαφανίστηκε λόγω… ζέστης;              

Στο μεταξύ πόσοι άνθρωποι έχουν εξευτελιστεί νοσηλευόμενοι σαν «τσιγγάνοι» στους διαδρόμους του Νοσοκομείου και όλα αυτά γιατί;

Για να μην δεχτούμε την δωρεάν Νιάρχου και να μην χρυσοπληρωθούμε για ένα άχρηστο χωράφι, αλλά να κρατήσουμε ψηλά την σημαία της πολιτικής μας βλακείας.

Συγνώμη που τα θυμήθηκα όλα αυτά, αλλά καλά είναι να μην νομίζουν μερικοί ότι έχουμε όλοι ομαδικά μνήμη χρυσόψαρου.

 

Υ.Γ: O Σύνδεσμος ενοικιαζομένων δωματίων, καταλυμάτων, αντισκήνων, σπηλαίων και... νταμίων, Καρφά, Αγίας Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανών και περιχώρων, δεν θα εκδόσει ανακοίνωση καταγγελία και δεν θα προβεί σε συλλογή υπογραφών, γιατί Ξενοδοχείο Καραντίνας στο νησί μας θα είναι κεντρικό Ξενοδοχείο του Καρφά;