Α… Σιχτίρ

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 26/05/2022 - 20:40

Ήταν ανάγκη να γράψουν οι γιατροί στα Εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία τόσα πράγματα στην ανακοίνωση τους, για την τριήμερη απεργία τους;

Ας έγραφαν μια λέξη να ξεμπερδεύουν.

Και μην μας πείτε ότι θα πειράξει που είναι… ξένη.

Γιατί το… clawback, όπως λένε οι Γραικύλοι του υπουργείου Υγείας, αλλά δυστυχώς και οι γιατροί, δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων, είναι βλέπετε ελληνικότατη. Όπως παρομοίως ελληνικότατο είναι και το Rebate, η υποχρεωτική δηλαδή έκπτωση του 20%.

Αλήθεια, μας έχει προβληματίσει γιατί το Κράτος συμπεριφέρεται έτσι; Που δηλαδή, εκτός Ελλάδος, θα έλεγαν, τα τιμολόγια για εξετάσεις κ.λ.π είναι καθηλωμένα από το 1991, δηλαδή δεν έχουν κάνει αύξηση οι γιατροί 31 χρόνια;

Ή που αλλού θα έλεγαν, από αυτά που είναι να σου δίνω, υποχρεωτικά μου επιστρέφεις 40% και από το 60% που μένει, σου κάνω και υποχρεωτική έκπτωση 20%; Δηλαδή στα 100 ευρώ που σου χρωστάω, τσαμπουκά, εγώ πληρώνω 40 και… άμα σου αρέσει.

Αν μας προβληματίζει αυτή η συμπεριφορά, έχει εξήγηση και ακούει στην Οθωμανική σκλαβιά 500, πολλές φορές αναλόγως της περιοχή και 800 χρόνων!

Δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μετράμε μόνο 200 χρόνια ελεύθερου βίου, εμείς δε στα νησιά λίγο παραπάνω από ένα μόνο αιώνα!

Αυτή η σκλαβιά μας έχει σημαδέψει. Αποτέλεσμα οι πολίτες φέρονται ως… Κλέφτες, κατά το «Κλέφτες και Αρματωλοί» και η πολιτεία ως ο Βεληγκέκας, που δεν αντιμετωπίζει πολίτες αλλά… υπηκόους.

Αντί να οργανώσει το Κράτος τις υπηρεσίες του και να ελέγξει την συνταγογράφηση των εξετάσεων, θεωρεί ως δεδομένο ότι το κλέβουν, άρα εφαρμόζει τα… clawback.

 Οι γιατροί δε, αντί να θεωρηθούν προσβεβλημένοι και μόνο με την σκέψη αυτή, το δέχονται, όσοι τουλάχιστον είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο, γιατί υπάρχουν και αυτοί, που το έχουν… γράψει κανονικά και τουλάχιστον δεν θα καταστραφούν οι άνθρωποι. Διότι αν δεν το έχουμε αντιληφθεί η συμπεριφορά αυτή του… Σουλτανικού κράτους, έχει ως δεδομένη την μιζέρια και εν τέλει την οικονομική καταστροφή αμέτρητων επιστημόνων.

Και αυτές οι επιπτώσεις της σκλαβιάς φαίνονται παντού, ακόμα και στον πιθηκισμό των ξένων λέξεων.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες, αλλά χωρίς να ξέρουμε γιατί, χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει. Έτσι δεν μας ενοχλεί που αντί να έχουμε Κύρος, εμείς παλεύουμε για το… Πρεστίζ μας, αντί να κάνουμε μια σωστή Σταδιοδρομία, εμείς αγχωνόμαστε για την…Καριέρα μας, αντί να μας ενδιαφέρει η σωστή Εικόνα μας, εμείς ενδιαφερόμαστε για το… Ίματζ μας. Αντί να μας νοιάζει η Αίγλη μας, θέλουμε να είμαστε… Γκλάμουρ, αντί να κάνουμε Σχέδια ή Μελέτες εμείς κάνουμε… Πρότζεκ και αντί να κάνουμε με τους συνεργάτες μας Συναντήσεις εμείς κάνουμε… Μίτινγ.

Το ανοίξαμε το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν είναι τίποτα τυχαίο και η πιο μεγάλη δυστυχία είναι ότι αυτό, τις επιπτώσεις στην ουσία της σκλαβιάς θα το πληρώνουμε πολλά χρόνια ακόμα.

 

Υ.Γ.: Όσοι έχετε τέτοια εμπειρία ξέρετε τι λέω. Όσοι δεν έχετε, ρωτήστε πως αντιδρούν οι Γάλλοι όταν τους κάνει κάποιος ερώτηση στα… Αγγλικά, που καταλαβαίνουν πολύ καλά. Μα νερό να ζητάει, θα… σκάσει διακόσιες φορές.

Τι λέτε, μπορεί το Γαλλικό ας πούμε Δημόσιο, να αντιμετωπίσει έτσι τους Γάλλους γιατρούς και πολίτες;

  

Σχετικά Άρθρα