Χίος, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

Στ. Κάρμαντζης: Από τους 10 που βλέπω, οι 12 μου γυρεύουν… δουλειά

Τρί, 13/08/2019 - 17:41

Ετοιμάζεται να αλλάξει γραφείο και από την Νομαρχία, τώρα την λέμε ένα αλαμπουρνέζικο όνομα, όπως το… Ομηρούπολη, να πάει στον Δήμο, αλλά είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι το μυαλό του είναι προσανατολισμένο στο κύριο και αυτό δεν είναι οι… Αντιδήμαρχοι, κάτι για το οποίο κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι οι ίδιοι.

Αναφερόμαστε στον Σταμάτη Κάρμαντζη, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, πως αυτό που τον διακατέχει είναι το άγχος του τίτλου.

Είναι αλήθεια πως όλο αυτό το διάστημα, ούτε από το γραφείο του έφυγε, ούτε αρνήθηκε να ακούσει τον όποιο προβληματισμό, αλλά σίγουρα πάει στον Δήμο με τις... αποσκευές γεμάτες, για το ποιό ακριβώς είναι το κύριο.

Είναι απίστευτο, επαναλαμβάνει σε όποιον δεί ο νέος Δήμαρχος. Από τους 10 ανθρώπους, που ζητούν να με συναντήσουν και τους βλέπω όλους, οι… 12 μου ζητάνε δουλειά!

Αυτό βέβαια κάτι σημαίνει και ο Στ. Κάρμαντζης είναι αρκετά έμπειρος για να μην το γνωρίζει.

Η πόρτα του γραφείου του στον Δήμο πρέπει να είναι ανοικτή, αλλά αν μπαίνει μέσα ο καθένας  όποτε θέλει, ας αλλάξει το ταμπελάκι και από Δήμαρχος ας γράψει «Κυρία του ελέους».

Άρα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες ή μέρες για τους δημότες αλλιώς το… μαγαζί δεν θα δουλέψει.

Μετά, το κύριο δεν είναι οι θέσεις και τα οφίτσια αλλά η δουλειά όχι μόνο στην κατεύθυνση λύσης προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά στην κατεύθυνση ανάπτυξης και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αν δεν γίνει αυτό, αν ο Δήμος δεν ανοίξει τα πανιά σε όποιον θέλει να επενδύσει και του λένε οι υπηρεσίες πως για να πάρει άδεια κυλικείου πρέπει μεταξύ άλλων να τρέξει μισή ώρα δίπλα στον… Χριστόφορο Μερούση θα τρώμε τις σάρκες μας.

Είδαμε τι γίνεται στο νησί 15 μέρες;

Δεν είμαστε άξιοι και δεν θέλουμε να το κάνουμε τρίμηνο, ε, τουλάχιστον ας δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που να κρατήσουν τον πληθυσμό γιατί όχι και να τον αυξήσουν.

Και αύξηση θέσεων εργασίας είναι και οι υποδομές. Έχουμε εδώ δύο Ναυτικές Ακαδημίες και το πρώτο Ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο στην Ελλάδα, έχουμε ένα Πανεπιστήμιο με ναυτιλιακή κατεύθυνση.

Γιατί να μην καλέσουμε τους εφοπλιστές να ανοίξουν γραφεία τους στο νησί;

Ποιός θα υπολογίσει τις θέσεις της ναυτικής στεριανής εργασίας χωρίς να υπολογίζεται η θαλάσσια;

Προχθές μιλούσα με ένα παλληκαράκι που μπαρκάρει μάγειρας.

Ταξιδεύω έξι μήνες το χρόνο, μου είπε και κάθομαι τέσσερις.

Πόσα παίρνεις αν επιτρέπετε, τον ρωτάω.

Μπα, δεν παίρνω πολλά σε σχέση με άλλους γιατί είμαι νέος ακόμα.

Τέλος πάντων τα λίγα πόσα είναι;

4000 ευρώ το μήνα, μου απαντά και πριν συνέλθει η κεφαλή μου από το ντιντίνισμα, μου αμολάει και τη δεύτερη σφυριά.

Ε, και το τετράμηνο που μένω έξω παίρνω και κάτι… ψιλά από την εταιρεία, για να μένω συνέχεια μαζί της.

Kαι κάτι τελευταίο. Ανεργία υπάρχει όντως, αλλά ας ρωτάει ο Στ. Κάρμαντζης έτσι ως υπόθεση εργασίας, σε όσους ζητούν δουλειά κυρίως για το παιδί τους. Που θέλουν να δουλέψει στο δρόμο ή σε… γραφείο;

 

Υ.Γ. Να δείτε τελικά που τον νέο Γεωγραφικό Αντιπεριφερειάρχη (τα αλαμπουρνέζικα που λέγαμε) θα τον λένε... Παντελή.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 12/11/2019 - 20:39

Να ξέρετε πως τα πιο ωραία δεν δημοσιεύονται.

Είτε επειδή περνούν απαρατήρητα, είτε επειδή θεωρούμε ότι μέσω αυτών θίγονται ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα, είτε επειδή οι πρωταγωνιστές τα κάνουν… κρυφά.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Όσο φωναχτά κάνει εκείνα που θέλει να φανούν, τόσο… κρυφά κρατάει εκείνα που τα βλέπει περίπου ως… μυστήρια.

Μια τέτοια κίνηση έκανε το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, όπου εγκατέλειψε τον καφέ των αρχών μετά το πέρας των εκδηλώσεων και εκεί που κανείς δεν ασχολήθηκε που πάει, έκανε μια στάση στο «Αρματωλός» πριν η Κανονιοφόρος φύγει από το λιμάνι μας, στο οποίο ναυλοχούσε επί διήμερον.

Το τι έγινε εκεί δεν δημοσιοποιήθηκε, πλην όμως ουδέν κρυφόν υπό… το φως των προβολέων, άρα εμείς μάθαμε και σας τα μεταφέρομε και… το κρίμα στο λαιμό μας.

Ο Μητροπολίτης ζήτησε όχι μόνο να ευλογήσει αλλά να χαιρετήσει ένα – ένα τα μέλη του πληρώματος, στα οποία μετά είπε τόσο θερμά λόγια, που ομολογουμένως δεν ξανάκουσαν.

Το πρωϊ τους είπε κάναμε Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου, αλλά εδώ μαζί σας θα κάνω τώρα τη δεύτερη Λειτουργία.

Θέλω να ξέρετε τους είπε, ότι εντολοδόχοι σας δεν είναι απλά η Πατρίδα μας και ο όρκος που έχετε δώσει. Εντολοδόχοι σας είναι ο Θεμιστοκλής (όταν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Σπατριάτης Ναύαρχος Ευρυβιάδης, του είπε να μην μιλάει πολύ γιατί είναι χωρίς… πατρίδα, αφού οι Πέρσες είχαν κάψει την Αθήνα, του απάντησε ότι όσο έχομε πλοία έχομε και πατρίδα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Φλαντανελλάς (Χιώτης Πλοίαρχος, που το 1453 στην Κωνσταντινούπολη, διέσπασε τον Οθωμανικό κλοιό στον Πόλη και εφοδίασε την πολιορκούμενη Βασιλεύουσα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Κανάρης (Ο Ψαριανός πυρπολητής της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή και όχι μόνο).

Και αφού τους παρέδωσε ένα μάθημα ιστορίας κατέληξε.

Θέλω να ξέρετε ότι γνωρίζουμε καλά ποιοί είσθε και τι κάνετε. Ξέρουμε καλά πως χάρη σε σας δεν λείπει ούτε μια σταγόνα από την θάλασσα μας, ούτε ένα φύκι της, ούτε ένα κόκκος από το αλάτι της.

Περιττεύει να πούμε την συγκίνηση του πληρώματος, που εκφράστηκε με θερμή αντιφώνηση του Κυβερνήτη Γιάννη Βλάχου, που εκτός των άλλων είναι και… Αγιογράφος και έτσι εκτίμησε δεόντως την εικόνα των Αγίων Βικτώρων, που δώρισε στο πλήρωμα ο Μητροπολίτης φεύγοντας.

 

Υ.Γ. Άγιε Χίου ας δεν αποδώσαμε σωστά και ακριβώς τα όσα είπατε, άλλη φορά να μην κάνετε τις πιο ουσιαστικές επισκέψεις… μυστικά.

episkepsi_koinoy_stin_kanonioforo_armartolos