Στη Βιβλιοθήκη θα μπορούν να μπούν τα ΑμΕΑ. Στον… γιατρό;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 09/05/2023 - 22:40

Και να που θίξαμε ένα θέμα που μπορεί να μας κάνει καλύτερους σαν κοινωνία.

Χθες γράψαμε για την απαγορευτική είσοδο στα ΑμΕΑ στο κτίριο της Βιβλιοθήκης από την οδό Αμάντου.

Την επομένη το Εφορευτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η ενημερωτική συνάντηση -εργαστήριο σε συνδιοργάνωση με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου με θέμα : “ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ” με καλεσμένη την Κοινωνιολόγο Αντιγόνη Λυμπέρη Κοινωνική Φροντιστή ΕCC, μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, μέλους του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. που θα γίνει την Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη, θα γίνει τελικά στο κεντρικό κτίριο, όπου ως γνωστόν υπάρχει είσοδος με ράμπα για ΑμΕΑ.

Όμως με την ευκαιρία ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, με χαρακτηριστικό δείγμα αυτή την επιστολή του φωτογράφου Σιδερή Λοϊζου.

Διαβάστε τι μας γράφει:

“Kαλησπέρα πριν λίγο διάβασα για το κτίριο της βιβλιοθήκης της Αμάντου και για την προσβασιμότητά του. Στο κεντρικό αν πάει καροτσάκι είναι επικίνδυνο και θέλει εννοείται πάλι βοήθεια.

 

Από κει και πέρα, επειδή δεν πρέπει όλοι μας να κλείνουμε το μάτι βρείτε πόσα ιατρεία ιδιωτικά και φαρμακεία έχουν πρόσβαση. Είναι τεράστια τα θέματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ανάπηροι, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να περπατήσουν με ασφάλεια.

Ηλικιωμένοι και όχι μόνο.

 

Επειδή αυτό το διάστημα κουτσαίνω λόγω προβλημάτων στα γόνατα αν θέλετε κάντε ένα ρεπορτάζ. Στην ημερίδα που κάναμε ο Πσαμεα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου παραδέχθηκε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γιατί απλά δεν υποχρεώνει κανείς τα παλιά συμβόλαια στις πολυκατοικίες όπου νοικιάζουν στην πλειοψηφία τους οι γιατροί και όχι μόνο.

Για να κλείσω όταν αποφοίτησε από το Α΄Γυμνάσιο η Ελισσάβετ για να κάνω την αναμνηστική φωτογραφία περίμενα για να την φέρουν από την πίσω πόρτα κάνα τέταρτο. Είμαστε ένα μικρό νησί και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Όσο για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα άστο.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία»

 

Να λοιπόν που το θέμα είναι τεράστιο, αλλά επειδή φυσικά δεν κομίζει κανείς από μας γλαύκα εις την Χίον, εγώ δικαιούμαι να ρωτήσω;

 

Θα πρέπει δηλαδή να το τολμήσει μια κυβέρνηση δια νόμου, βάζοντας ως προϋπόθεση λειτουργίας των πάντων και ανανέωση αδείας κ.λπ. την προσβασιμότητα σε ΑμΕΑ;

 

Από μόνοι μας δεν μπορούμε; Και ειδικά οι γιατροί γιατί δεν δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα; Και εάν οι ιδιοκτήτες κάνουν τους δύσκολους γιατί δεν τους… υποχρεώνουν με τον τρόπο τους;

 

Δηλαδή αν αύριο βγεί μια κυβέρνηση και πεί, αν δεν έχεις πρόσβαση στα ΑμΕΑ κλείνεις, τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης, θα χάσει το ενοίκιο;

 

Περιμένουμε ανάλογη ευαισθητοποίηση με εκείνη της Βιβλιοθήκης και από άλλους.

Αν και θα προτιμούσαμε να δούμε έναν υποχρεωτικό νόμο.

 

Τέλος χώρου με άλλη μια επιστολή αυτή τη φορά για την λειψυδρία από τον συμπολίτη μας Γιάννη Ψυχιά:

 

«Γειά σας δεν είμαι ειδικός, αλλά μήπως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις υφιστάμενες γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ με παροχή (80m3/h) 192.000 κυβικά τις 100 ημέρες (θερμοκρασίας περίπου 30 βαθμών κελσίου) στην περιοχή των Θυμιανών, και (150m3/h) 360.000 κυβικά τις 100 ημέρες (θερμοκρασίας περίπου 80 βαθμών κελσίου)στην περιοχή των Νενήτων, εφόσον έχουν την ποιότητα/ποσότητα που θέλουμε και δεν χρησιμοποιούνται ήδη.

Ώστε να σωθεί η καλοκαιρινή περίοδος! και οι μπαξέδες!!!»

 

Υ.Γ.: Η φωτογραφία μπαίνει για μια… λεπτομέρεια, που θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε, γιατί ανεχόμαστε όλοι μας να συνεχίζονται ασύλληπτες διακρίσεις σε συμπολίτες με τέτοια δύναμη ψυχής.

 

 

Σχετικά Άρθρα