Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Στην ανάπλαση, συμπεριλαμβάνεται και αυτή η… τούρτα;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 21/10/2019 - 21:54

Ήρθε λοιπόν στην Χίο το μελετητικό γραφείο ανάπλασης της πόλης, να βρεί άκρη με μας, διότι ουδέποτε στην ιστορία συμφωνήσαμε, τι ακριβώς θέλουμε εκτός του… τσιγκανομαχαλά, που ανεχόμαστε όλοι.

Το αρχικό σχέδιο εγκρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και θα το συνεχίζει με κάποιες τροποποιήσεις η σημερινή.

Ο ένας δίνει σκυτάλη στον άλλο. Ελπίζουμε να το καταλάβουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συνεργαστούν πριν λήξει η θητεία τους, συμβιβαζόμενοι με την πραγματικότητα, που λέει όλη την ώρα να χτυπιούνται όλοι κάτω και να μετρούν και να ξαναμετρούν τα κουκιά, ότι Δήμαρχος της πόλης είναι ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Και ως έμπειρος και με καλά… αυτιά, διαθέτει εκ των πραγμάτων και την στοιχειώδη όραση, αφού εδώ που τα λέμε την… τούρτα και με 10 βαθμούς μυωπίας την βλέπεις.

Αυτή λοιπόν την… λεπτομέρεια οι προηγούμενοι άρχοντες δεν μπόρεσαν να την διευθετήσουν, κάτι που μας λέει ότι ο σημερινός Δήμαρχος δεν θα το αφήσει να πέσει κάτω, πόσο μάλλον που βρίσκεται κάτω από το παράθυρο του.

Και επειδή όλοι κατάλαβαν ότι μιλάμε για το συντριβάνι, θα πρέπει να μας πληροφορήσει η Δημοτική αρχή πότε πρόκειται να το λειτουργήσει.

Το θέμα δεν είναι μόνο πρακτικό, δηλαδή να χρησιμοποιείται το κάθε πράγμα για το σκοπό που φτιάχτηκε, αλλά και ουσίας και σχετίζεται με την ανάπλαση της πόλης, που συζητάμε.

Τι σόϊ ανάπλαση μπορεί να γίνει, αν άλλα σχεδιάζουμε και άλλα γίνονται; Το συντριβάνι στην Πλατεία κάποια μελέτη το πρόβλεψε και για να φτιαχτεί δόθηκε ένας σκασμός λεφτά.

Ή λοιπόν θα λειτουργήσει ή ας μπούμε στη διαδικασία κατάθεσης ιδεών για το τι ακριβώς μπορεί να γίνει.

Κάτι μας λέει όμως ότι δεν θα χρειαστεί ο… διαγωνισμός. Αναμένουμε τις ενέργειες του Δημάρχου, ακόμα και αν χρειαστεί να περιμένουμε να δούμε επιτέλους το συντριβάνι να λειτουργεί… Χριστουγεννιάτικα.

 

Υ.Γ. Περιμένουμε τις προτάσεις τι μπορεί να γίνει η αλάνα απέναντι από το «Ελληνικό Κάστρο». Μέχρι στιγμής υπάρχει μία για φύτευση άνυδρων ντοματακίων και άλλη μια για κτίριο γραφείων της Κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου.

Α, δεν σας είπαμε, μάθαμε ότι έβαλαν και άλλο πρόστιμο στον Δήμο, για το παρκάκι στον Μέγα Λημνιώνα, διότι εκεί το 1922, τότε καλέ που έγινε η… Μικρασιατική καταστροφή, ήταν παραλία.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 29/05/2020 - 18:17

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ιστορίας και λογικής.

Το Σκυλίτσειο δεν το έφτιαξε κανένα κράτος αλλά το ξεκίνησε ο… Σκυλίτσης.

Αγκαλιάστηκε διαχρονικά από την χιακή κοινωνία και σχεδόν κατ’ έθιμον, είτε από πεποίθηση, είτε από περιπτώσεις ακληρίας, οι δωρεές σ’ αυτό ξεπέρασαν το μέτρο.

Αυτή ακριβώς η περιουσία βρέθηκε ως πέτρα σκανδάλου συχνά στην τοπική επικαιρότητα, μέχρι που… αδράνησε και σχεδόν… ξεχάστηκε.

Τα πράγματα προσπάθησαν να τα βάλουν σε μια σειρά οι κατά καιρούς Διοικητές, αφού πιά το Νοσοκομείο πέρασε στα χέρια του κράτους και κάποια στιγμή στα χέρια αν δεν κάνω λάθος του Γιάννη Ξενάκη, είχαμε πιά μια άκρη, με τι ακριβώς είχαμε να κάνουμε σε… γενικές γραμμές.

Από εκεί και πέρα η περιουσία ζαλίζει, ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί από την αξιοποίηση της το Σκυλίτσειο καλύπτει δαπάνες και ανάγκες που το κράτος αγνοεί, επειδή είναι στον… κόσμο του, αλλά και μεγάλος πονοκέφαλος επειδή αυτή η περιουσία απαρτίζεται σε δύσκολους καιρούς από παλιά αρχοντικά, σε κατάσταση κατάρρευσης και αγροτεμάχια, που είτε έχουν μικρή αξία, είτε απαξιώνονται εντελώς και καταλήγουν στο πουθενά ή γίνονται εύκολη λεία του κάθε καλοθελητή.

Αν είμαστε σε άλλη εποχή και με άλλα μυαλά, ίσως και σε μια άλλη χώρα, μια οικονομική μελέτη θα μας έλεγε ίσως ότι η καλύτερη αξιοποίηση είναι να δίναμε σε μια ανεξάρτητη από το Νοσοκομείο εταιρεία την διαχείριση της περιουσίας του. Ακόμα και με κέρδη 50-50% σήμερα το Σκυλίτσειο και εσαεί θα μπορούσε να βρίσκεται 50 χρόνια μπροστά.

Επειδή όμως είμαστε στο σήμερα και με τα μυαλά του χθές, στη χώρα του προχθές, φτάσαμε τώρα να εγκαλούμε την σημερινή Διοικητή γιατί, «κομψή- κομψά» σε ανακοίνωση του Σύριζα συνωμοτεί με τον Μηταράκη και με τον… Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης, συμπληρώσαμε εμείς, γιατί το Νοσοκομείο συζητά με το LIDL, για την πώληση αγροτεμαχίου του στο Κοντάρι.

Άντε τώρα μετά την ιστορία να δούμε την λογική.

Το Νοσοκομείο στην περιοχή Κονταρίου αξιοποιεί ήδη ακίνητα του. Τώρα αν τα ενοικιάζει ακριβά ή κάνει κοινωνική πολιτική δεν θα το λύσουμε τώρα. Πίσω από το LIDL υπάρχει ένα οικόπεδο του, που σήμερα αξιοποιείται βασικά ως εκτροφείο… φιδιών, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Πριν 5 χρόνια το LIDL  επιδιώκοντας επέκταση, ζητούσε να το αγοράσει. Η πιάτσα συζητάει ότι το Νοσοκομείο ζητούσε 100.000 ευρώ και το LIDL έδωσε 400.000. Το ενέκρινε το Δ.Σ. του Σκυλίτσειου, με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη, αλλά η κυβέρνηση του Σύριζα, που τότε έσκιζε τα μνημόνια και χόρευε πεντοζάλη την Μέρκελ, το μπλοκάρισε στο υπουργείο Υγείας, του αξιοτίμου και… αξέχαστου κυρίου Πολάκη.

Σήμερα το LIDL επανέρχεται και η άριστη Ελένη Κανταράκη, δεν χρειάζεται παρά να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες της παλαβομάρας και να κάνει αυτό που πρέπει. Να κοιτάξει το συμφέρον του Σκυλίτσειου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μεσοπρόθεσμα γιατί θα ανακουφίσει τα οικονομικά του και μακροπρόθεσμα γιατί θα δείξει ότι το Νοσοκομείο δεν βρίσκεται μονίμως με ένα… δίσκο στο χέρι, αλλά κουνάει και το άλλο για να μην πνιγεί. Γιατί αλήθεια, μετά την εποχή των Τσάκου και Κτιστάκη, που αποτελούν ρομαντικές περιπτώσεις, άλλη μια είναι η "Λονδίνειος επιτροπή" δηλαδή οι Χιώτες  εφοπλιστές του Λονδίνου, που θα βρεθούν άλλοι δωρητές όταν θα βλέπουν τον δίσκο απλωμένο αλλά απλωμένη και την αρίδα του Σκυλίτσειου για την αξιοποίηση της περιουσίας του;

 

Υ.Γ. Για τους … χολερικούς.

Από άποψη, στηρίζω μόνο τις  τοπικές επιχειρήσεις, από το LIDL δεν έχω περάσει ούτε απ’ έξω.