Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Στον… τελευταίο που έμεινε

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 20/09/2019 - 18:41

Τρία χρόνια θέλει να κλείσει, γερός νάναι, έναν αιώνα ζωής ο συναγωνιστής του Καλαμπόκα Δημήτρης Κουσκουσάκης.

Σήμερα στάθηκε ορθός για άλλη μια φορά απέναντι στον ανδριάντα του ήρωα συντρόφου του για να του πεί φωναχτά «Όλοι φύγανε Γιώργη εγώ έμεινα».

Έλα ντε τι να του πεί το… Ιάσονας του κυρ- Δημήτρη, εκείνος τον Γιώργη Σταυράκη ήξερε, αφού αυτό ήταν το ψευδώνυμο του Αρκά Υπολοχαγού, που στάλθηκε 25 χρόνων παλληκάρι να πολεμήσει του Γερμανούς κατακτητές από τα μέσα, στην κατεχόμενη από τους Ναζί Χίο.

Και έτσι μετά την λιτή εκδήλωση τιμής για τα 75 χρόνια από την τελευταία σκλαβιά του νησιού μας, γιατί γνώρισε και άλλες και βλέποντας τον να φωτογραφίζεται με τον Δήμαρχο της πόλης, σκέφθηκα.

Τι θα κέρδιζαν σήμερα τα παιδιά, οι μαθητές μας αν αντί να κάνουν μάθημα κατέβαιναν όλα στην εκδήλωση και αμέσως μετά πήγαιναν στο Ομήρειο, όπου ο έχων τα μυαλά 400 γέρων αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης τους μιλούσε για το τι θυμάται τα χρόνια εκείνα, πως ήταν τα πράγματα και πως βίωσε την απελευθέρωση.

Πως ο έφεδρος Υπολοχαγός Ιάσονας Καλαμπόκας, ο… Γιώργης, πίστεψε με τον νεανικό ενθουσιασμό του, πως δύο Γερμανοί στρατιώτες βλέποντας την επικείμενη κατάρρευση θα αυτομολούσαν από τον Χιτλερικό Στρατό, πως δολοφονήθηκε δύο μέρες πριν ξεκουμπιστούν από το νησί οι κατακτητές, στην οδό που φέρει το όνομα του, πως… πως, πόσα μπορούσε να πεί και να τα ρουφήξουν οι νέοι μας από την ζώσα ιστορία.

Και λέω, αυτό δεν έγινε φέτος, θα μπορούσε να γίνει του χρόνου, γερός νάναι ο κυρ- Δημήτρης, αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Αν σκύψουμε στο ανεκτίμητης αξίας αρχείο της τηλεόρασης, που καταγράφει όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια τι γίνεται στο νησί σε εικόνα και ήχο, αλλά καταγράφει και το παρελθόν θα βρούμε συνεντεύξεις διαμάντια, που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας στον Δημήτρη Φρεζούλη, στην Ευγενία Κώττη, στην Αγγελική Χατζηδημητρίου.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;

Θέλω να καταθέσω την πρόταση δημοσίως στον Καθηγητή μας Παύλο Καλογεράκη, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον, να πάρει την πρωτοβουλία και να δέσει και με την πείρα του Εκπαιδευτικού, επετείους Μνημόσυνα που διοργανώνει ο Δήμος Χίου σε ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης, με την συμμετοχή του μέλλοντος, που είναι οι μαθητές.

Γιατί έχουμε ξαναπεί, όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, με την έννοια της διδαχής την…ξαναζεί.

 

Υ.Γ. Το έχω ξαναγράψει αλλά το ακούω.. μόνος μου. Το περισσότερο αρχείο στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV είναι σε κασέτες, που πρέπει να ψηφιοποιηθούν πριν… σβήσουν, να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν. Αυτό εμείς δεν έχουμε το χρόνο, ούτε τα χρήματα για να το κάνουμε.

Όποιος φορέας το αναλάβει μπορεί να έχει και την εκμετάλλευση του. Εμείς θέλουμε μόνο ένα αντίτυπο, δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ, θέλουμε μόνο να σωθεί.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 04/06/2020 - 19:20

Υπάρχει ένα αξίωμα που παρασύρει και εμάς τους δημοσιογράφους.

Μην κρίνεις ένα έργο αν δεν τελειώσει.

Σωστά, αλλά μέχρι να τελειώσει, δεν έχει σημασία εκτός του χρόνου ολοκλήρωσης και η εικόνα που αφήνει το εργοτάξιο;

Πόσο μάλλον που με τον ρυθμό ταχύτητας εκτέλεσης έργων, πιο πολύ βλέπουμε τα… εντόσθια, παρά το ίδιο το αποτέλεσμα.

Ερχόμαστε λοιπόν στο ζητούμενο, που αφορά πράγματα, που σε άλλες χώρες του κόσμου αλλά και πολλές πόλεις της χώρας μας θεωρούνται αυτονόητα και εν τέλει είναι απλά.

Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και γινόμαστε συγκεκριμένοι.

Δείτε το παράδειγμα της φωτογραφίας.

Βρισκόμαστε στην πλατεία Πολυχρονοπούλου, απέναντι από Φαρμακείο Χατζηδάκη.

Η ΔΕΗ αντικατέστησε μια φθαρμένη τσιμέντινη κολώνα. Για να ολοκληρωθεί αυτό το τιτάνιο έργο χρειάστηκαν 18 μήνες και μια… δημοσιότητα. Δημοσιότητα στην οποία απάντησε στην πράξη η Δημοτική αρχή και ξέρουμε τι λέμε. Τα ΜΜΕ δεν έχουν μαγικά ραβδιά να λύνουν προβλήματα. Επυταχύνουν, δεν λύνουν, δεν κυβερνούν τα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ στην βάση της κολώνας υπάρχει αυτή η εικόνα. Εκτός της οπτικής και ουσιαστικής ρύπανσης, δίπλα ενοικιάζει ο Δήμος σε έναν επαγγελματία εστίασης να βγάζει τραπεζάκια, ο οποίος εννοείται πληρώνει τέλη χρήσης.

Ερώτημα τώρα. Τι θα στοίχιζε στον εργολάβο να σκεπάσει όλη αυτή την… χαβούζα με λίγα καροτσάκια γαρμπίλι, το οποίο θα αφαιρέσει όταν αρχίσει πάλι τις εργασίες;

Απλούστατα κανείς δεν του το έχει επιβάλλει. Όχι πεί, επιβάλλει. Σ’ αυτές τις δουλειές δεν λένε, επιβάλλουν.

Τι θα στοίχιζε αν στην λακκούβα, που έχουν αφήσει έξω από την πόρτα της ΔΕΥΑΧ (!) έμπαινε μια σίτα, με ένα ευχάριστο χρώμα, που να έδειχνε ότι εκεί γίνεται έργο και όχι μια πληγή χαίνουσα;

Απολύτως τίποτα. Απλά ουδείς το επιβάλλει.

Δείτε ξανά την εικόνα με την οποία δυστυχώς έχουμε εξοικειωθεί.

Μια… ζάντα για βάση, πάνω ένα σίδερο με το σήμα εργασιών, μπηγμένες μπετόβεργες επενδυμένες με πλαστική σωλήνα, ένα δίχτυ μεταξύ ψαρέματος και πλαστικής… σερπαντίνας και κάτω το… χάος.

Ξέρετε από πότε είναι αυτή εικόνα στο σημείο αυτό; Από τον Ιούνιο 2019, δηλαδή ένα συναπτό έτος!

Γίνομαι συγκεκριμένος. Ο Δήμος έχει στο δυναμικό του πολλούς Αρχιτέκτονες. Αυτοί λοιπόν μπορούν να φτιάξουν πέντε – δέκα σχέδια κάλυψης – απόκρυψης για να θυμηθούμε τον Στρατό.

Οσάκις ο εργολάβος σταματάει ή κατά την διάρκεια των εργασιών περνάει σε άλλη φάση, δεν θα αφήνει τρύπες και χαβούζες, θα τις… κρύβει, με τα σχέδια που θα του υποδειχθούν.

Ταυτόχρονα η Τεχνική Υπηρεσία δεν θα αφήνει να γίνεται ένα έργο, αν με δαπάνες του εργολάβου δεν υπάρχει σ’ αυτό μια πινακίδα, που πρώτον να δίνει στοιχεία του έργου, κόστος, χρονοδιάγραμμα περάτωσης και δεύτερον μια εικόνα ή μακέτα που να πληροφορεί τους διερχόμενους τι ακριβώς θα γίνει στο βολοσήκωμα, που βλέπουν και ανέχονται.

Όλα αυτά ούτε ιδιαίτερα έξυπνα είναι ούτε… διαστημικά. Απαιτούν όμως άλλη νοοτροπία, που πρέπει να διακατέχει την δημοτική αρχή, έναντι των προκατόχων της.

Ας τα βάλουμε στο μυαλό μας και ας σκεφτούμε ότι εφαρμόζονται από αύριο.

Απευθείας θα μιλάμε για άλλη ποιότητα στην πόλη μας.

 

Υ.Γ. Είναι κρίμα να γίνεται τόση δουλειά ουσίας στον Δήμο εδώ και 8 μήνες και μέσω κορωνοϊού και να σκοντάφτει στις λεπτομέρειες.

Το ξαναγράφομε και ο Δήμαρχος θα το πιάσει. Δεν αρκεί να καπετανεύεται καλά το πλοίο, πρέπει και το πλήρωμα να είναι χορτάτο.

Δεν μπορούν να γίνονται τόσα έργα στην πόλη και να χάνονται από τις... κουτσουλιές.