Χίος, Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Στον… τελευταίο που έμεινε

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 20/09/2019 - 18:41

Τρία χρόνια θέλει να κλείσει, γερός νάναι, έναν αιώνα ζωής ο συναγωνιστής του Καλαμπόκα Δημήτρης Κουσκουσάκης.

Σήμερα στάθηκε ορθός για άλλη μια φορά απέναντι στον ανδριάντα του ήρωα συντρόφου του για να του πεί φωναχτά «Όλοι φύγανε Γιώργη εγώ έμεινα».

Έλα ντε τι να του πεί το… Ιάσονας του κυρ- Δημήτρη, εκείνος τον Γιώργη Σταυράκη ήξερε, αφού αυτό ήταν το ψευδώνυμο του Αρκά Υπολοχαγού, που στάλθηκε 25 χρόνων παλληκάρι να πολεμήσει του Γερμανούς κατακτητές από τα μέσα, στην κατεχόμενη από τους Ναζί Χίο.

Και έτσι μετά την λιτή εκδήλωση τιμής για τα 75 χρόνια από την τελευταία σκλαβιά του νησιού μας, γιατί γνώρισε και άλλες και βλέποντας τον να φωτογραφίζεται με τον Δήμαρχο της πόλης, σκέφθηκα.

Τι θα κέρδιζαν σήμερα τα παιδιά, οι μαθητές μας αν αντί να κάνουν μάθημα κατέβαιναν όλα στην εκδήλωση και αμέσως μετά πήγαιναν στο Ομήρειο, όπου ο έχων τα μυαλά 400 γέρων αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης τους μιλούσε για το τι θυμάται τα χρόνια εκείνα, πως ήταν τα πράγματα και πως βίωσε την απελευθέρωση.

Πως ο έφεδρος Υπολοχαγός Ιάσονας Καλαμπόκας, ο… Γιώργης, πίστεψε με τον νεανικό ενθουσιασμό του, πως δύο Γερμανοί στρατιώτες βλέποντας την επικείμενη κατάρρευση θα αυτομολούσαν από τον Χιτλερικό Στρατό, πως δολοφονήθηκε δύο μέρες πριν ξεκουμπιστούν από το νησί οι κατακτητές, στην οδό που φέρει το όνομα του, πως… πως, πόσα μπορούσε να πεί και να τα ρουφήξουν οι νέοι μας από την ζώσα ιστορία.

Και λέω, αυτό δεν έγινε φέτος, θα μπορούσε να γίνει του χρόνου, γερός νάναι ο κυρ- Δημήτρης, αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Αν σκύψουμε στο ανεκτίμητης αξίας αρχείο της τηλεόρασης, που καταγράφει όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια τι γίνεται στο νησί σε εικόνα και ήχο, αλλά καταγράφει και το παρελθόν θα βρούμε συνεντεύξεις διαμάντια, που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας στον Δημήτρη Φρεζούλη, στην Ευγενία Κώττη, στην Αγγελική Χατζηδημητρίου.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;

Θέλω να καταθέσω την πρόταση δημοσίως στον Καθηγητή μας Παύλο Καλογεράκη, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον, να πάρει την πρωτοβουλία και να δέσει και με την πείρα του Εκπαιδευτικού, επετείους Μνημόσυνα που διοργανώνει ο Δήμος Χίου σε ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης, με την συμμετοχή του μέλλοντος, που είναι οι μαθητές.

Γιατί έχουμε ξαναπεί, όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, με την έννοια της διδαχής την…ξαναζεί.

 

Υ.Γ. Το έχω ξαναγράψει αλλά το ακούω.. μόνος μου. Το περισσότερο αρχείο στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV είναι σε κασέτες, που πρέπει να ψηφιοποιηθούν πριν… σβήσουν, να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν. Αυτό εμείς δεν έχουμε το χρόνο, ούτε τα χρήματα για να το κάνουμε.

Όποιος φορέας το αναλάβει μπορεί να έχει και την εκμετάλλευση του. Εμείς θέλουμε μόνο ένα αντίτυπο, δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ, θέλουμε μόνο να σωθεί.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 20/10/2019 - 09:37

Όποιος νομίζει ότι ησυχάσαμε από τους γραφικούς του Δασαρχείου για να πέσουμε σ’ αυτούς του Κτηματολογίου είναι βαθιά νυχτωμένος.

Χωρίς να συνδέουμε το χώρο στάθμευσης στο «Ελληνικό Κάστρο» με την επιχείρηση, αν και σημειολογικά έχει τη σημασία του, αναφερόμαστε στο υστερόγραφο, αφού επιπρόσθετα ο Όμιλος Φεγγουδάκη διαμόρφωσε νέο χώρο πίσω από το Ξενοδοχείο, δεν παύει αυτή τη στιγμή ο Χιώτης πολίτης να στερείται ένα δακτυλοδεικτούμενο χώρο στάθμευσης.

Συνεπώς, μέχρι να τους συμμαζέψει η Κυβέρνηση, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται στη Ν.Δ. την ζημιά, που έχουν υποστεί από αυτήν την παλαβωμάρα, συν την έλλειψη διπλής βάρδιας στο ασθενοφόρο, έχουν δε εφησυχάσει αγνοώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κοντή μνήμη και ο Σύριζα περιμένει στη γωνία, καταθέτουμε την εξής πρόταση απολύτου λογικής στον Δήμο Χίου.

Όπως έσπευσε τρέχοντας να ξηλώσει τις μπάρες (!!!) και να αφαιρέσει από τη χρήση ένα πολύτιμο χώρο στάθμευσης από την Λεωφόρο Ενώσεως, αναδεικνύοντας σε… Κυβερνήτη την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, το ίδιο να γίνει και στον χώρο στάθμευσης του ΝΟΧ, που σαραβαλιάζοντας τα αυτοκίνητα τους, τα σταθμεύουν εκεί εκατοντάδες συμπολίτες μας, επειδή δεν μπορούν να τα… φάνε.

Ο τρόπος δε είναι απλούστερος του ξηλώματος. Βάζουν μια μπάρα και απαγορεύουν την πρόσβαση.

Αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει το ταχύτερο, αλλιώς δυστυχώς έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να αποκατασταθεί ξανά η πρόσβαση στο πάρκιγκ της Λεωφόρου Ενώσεως, μέχρι σε τελική ανάλυση να δεί η Κτηματική τι θα κάνει την… περιουσία της.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να ανεγερθούν εκεί… γραφεία για την στέγαση της υπηρεσίας, έχει μια αδυναμία να βλέπει… θάλασσα, αφού ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι προσφάτως ζητούσαν να στεγαστούν στο… Μπούρτζι, κτίριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που τι παίρνει τώρα, ένα… ψωροενοίκιο καταστήματος εστίασης.

 

Υ.Γ. Αν ήμουνα ο Φεγγουδάκης, με αυτή την συμπεριφορά, γιατί σημειολογικά έχει την σημασία της, θα έκλεινα τα Ξενοδοχεία μου στη Χίο. Και όσον αφορά τους ελληνοαμερικάνους, τους οποίους καλεί για επενδύσεις ο Πρωθυπουργός, πήραν άλλη μια φορά το μήνυμα να καθίσουν στ’ αυγά τους και να μας αφήσουν να μας ψοφήσει το Δημόσιο.