Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Στους μαθητές των ΕΠΑΛ, λίγο πριν χάσουν το… δίκιο τους

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 03/10/2017 - 20:42

Επειδή αύριο έχετε γενικές Συνελεύσεις για να δείτε την συνέχεια των κινητοποιήσεων σας, αν θεωρείτε ότι τα Μέσα της Αλήθειας είναι εχθρικά απέναντι σας μην διαβάσετε καθόλου τις παρακάτω σκέψεις. Αν όμως αντιθέτως θεωρείτε ότι πρόβαλε τα δίκαια αιτήματα σας και τον αγώνα σας, δώστε λίγο χρόνο στα παρακάτω έτσι για να μην χάσετε τώρα στο παρά 5’ το… δίκιο σας.

Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, είσθε ξύπνια παιδιά και ομολογώ ότι είδα μια ποιότητα σε σας, που δεν υπήρχε τους παλαιότερους χρόνους. Όχι ότι οι πατεράδες σας ήταν κακοί, μην νομίζετε ότι έχετε το μονοπώλιο του.. δρόμου, μια ζωή η νεολαία εκεί βρίσκονταν, αλλά τότε, όλο και κάποιος κακοκέφαλος θα υπήρχε που θα έκανε κάτι ακραίο. Εσείς αντιθέτως φερθήκατε υπεύθυνα, ξέρατε το λόγο που αγωνίζεστε, ακόμα και κάποιους κάδους που κουνήσατε τους γυρίσατε στη θέση τους.

Είναι λοιπόν η τρίτη φορά τώρα, που βγαίνετε στους δρόμους διαδηλώνοντας και κλείνοντας την κυκλοφορία. Την πρώτη είσθε τόσο πολλοί, που δεν σας χώραγε ο δρόμος, ο κόσμος που ταλαιπωρήθηκε, που στήθηκε στην ουρά, στεναχωρήθηκε μεν, ούτε εσείς θέλετε να περιμένετε, αλλά ρώτησε να μάθει τα προβλήματα σας και δόξα το Θεό τα κατάλαβαν όλοι.

Σήμερα όμως άνετα θα μπορούσατε ή να σταθείτε στην είσοδο της Απλωταριάς ή μπροστά στο Δημαρχείο, δεν θα σας πω εγώ που, ή να κλείσετε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, αφήνοντας την κίνηση να διεξαχθεί, με δυσκολίες μεν αλλά χωρίς ολικό βραχυκύκλωμα.

Ξέρω θα μου πείτε ας τιμωρηθούν οι μεγάλοι, γιατί αυτοί φταίνε με τις επιλογές τους, που έχουμε ψεύτες Κυβερνήτες, αλλά ξέρετε και αυτοί κάποτε ήταν μικροί, αλλά μέχρι που μεγάλωσαν ψεύτες τους κυβέρνησαν, εξαιρούνται οι παρόντες που είναι επιστήμονες του είδους, όταν μεγαλώσετε εσείς, δεν αργείτε να ψηφίσετε, κάνετε καλύτερες επιλογές.

Ξέρω θα μου πείτε, ας ταλαιπωρηθούν να μάθουν το πρόβλημα μας. Το θέμα παιδιά είναι να το μάθουν και να σας συμπαρασταθούν, όχι να το μάθουν και να σας βλαστημήσουν.

Μετά όλοι αυτοί που και σήμερα περίμεναν στην ουρά, λέτε να βγήκαν για… βόλτα;

Όχι, ανοίγοντας τον δρόμο, είδατε γιατρούς, που πήγαιναν στο Νοσοκομείο για χειρουργεία, είδατε αρρώστους, είδατε ανήμπορους ανθρώπους.

Αυτό όμως τι σημαίνει, ότι εσείς θα ρωτάτε και θα ελέγχετε αν ο γιατρός έχει σηματάκι στο αυτοκίνητο του για να περάσει ή αν η κυρία έχει χαρτιά του γιατρού για να πάει στο Νοσοκομείο; Μην το παρεξηγήσετε αλλά γίνετε ίδιοι με τους άλλους στο υπουργείο Παιδείας, που μόλις πήραν εξουσία ξέχασαν τις υποσχέσεις τους και εκεί που έπιναν νερό στο όνομα των ΕΠΑΛ τώρα τα κλείνουν. Και εσείς μόλις πήρατε μια εξουσία, να κλείσετε ένα δρόμο γίνατε και… Τελωνιακοί μαζί και… Αστυνομικοί και ζητούσατε… διαβατήριο.

Μα άλλα μας υποσχέθηκαν και άλλα έγιναν. Σωστό αλλά και οι αγανακτούντες στην ουρά, μποτιλιαρισμένοι στα αυτοκίνητα τους, είχαν διαφορετική τύχη; Αλλα τους είπαν και άλλα έγιναν, σκεφτείτε μόνο ότι ακόμα και με δημοψήφισμα τους ρώτησαν αν θέλουν τα Μνημόνια και απάντησαν ΟΧΙ, που το πήραν και το μετέτρεψαν σε μια νύχτα σε ΝΑΙ.

Ξέρω νοιώθετε να σας πνίγει το δίκιο, να θέλετε να χτυπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο, αλλά πιστέψτε με ο τοίχος δεν θα πάθει τίποτα.

Σκεφτείτε το λοιπόν στις αυριανές Συνελεύσεις σας. Αν συνεχίσετε να είσθε πολλοί, και να κάνετε και τις πορείες σας και να βαδίσετε διαδηλώνοντας. Δεν μπορείτε όμως λιγότεροι από 50, τόσοι είσθε το πρωϊ, να καταδικάζετε μια Πόλη στην ακινησία.

Ακόμα και αν σας στεναχώρησα θα χαρώ πολύ αν μερικούς από σας προβλημάτισα.

 

Υ.Γ. Κάποια στιγμή μπήκα στο γραφείο της Ευτυχίας Βλυσίδου, που σας ακούει πάντα με προσοχή και σας προσέχει, γιατί ξέρει το δίκιο σας. Και επειδή την βλέπατε λίγο σαν… εξουσία, γύρισε και μου είπε αυθόρμητα μπροστά σας. «Γιάννη, πες τους σε πόσες καταλήψεις πήρα μέρος εγώ;» Και εγώ σας καλώ να ρωτήσετε τους πατεράδες σας σε πόσες πήρα μέρος εγώ.

Συνεπώς ότι σας λέμε είναι με αγάπη και για το καλό σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 23/01/2020 - 21:47

Βεβαίως και ευκολότερα, με την διαφορά ότι στη χώρα μας έχουμε Δημοκρατία και οι διαδικασίες είναι πιο περίπλοκες αφού ισχύει η διάκριση εξουσιών.

Αν, αν όμως λέμε αν, η Χίος λέγονταν… Σακίζ, τότε ο Ερντογάν θα την είχε αδειάσει σε μια μέρα.

Αύριο, θα έλεγε για όλα τα νησιά… του, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, στους 332 Δήμους (τόσους έχει η Ελλάδα) από 100 άτομα, τελεία και παύλα.

Και αφού θα προφύλασσε τα… σύνορα του, θα συνέχιζε.

Από μεθαύριο δεν θα μπαίνει μέσα ρουθούνι, κι’ αν ξεφεύγει θα κρατείται, θα εξετάζεται σε ένα δίμηνο η αίτηση ασύλου του και αν δεν δικαιούται θα γίνεται πακέτο και θα επιστρέφεται στην… Ελλάδα.

Ναι, αλλά η Ελλάδα, δεν είναι Τουρκία. Ευτυχώς και το είπαμε, αλλά αυτό τι σημαίνει, το αντίδοτο του αυταρχισμού είναι το… χύμα;

Επειδή καιρό το γράφουμε και ουδείς δίνει σημασία, αντιγράφουμε από το κύριο άρθρο σήμερα της «Καθημερινής».

«Η απάντηση στη συσσωρευμένη αγανάκτηση που αποτυπώθηκε στις μεγάλες διαδηλώσεις χθες στο Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να είναι μόνο ο δημαγωγικός κατευνασμός – η συγκαταβατική αναγνώριση ότι «ο θυμός είναι δικαιολογημένος». Η απάντηση στην αγανάκτηση θα είναι μόνο τα γρήγορα αποτελέσματα στην υλοποίηση της εξαγγελθείσας πολιτικής. Υλοποίηση που προϋποθέτει ότι, εκτός από τους ιθύνοντες, θα ακούσουν το μήνυμα των νησιών και οι τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας. Το αντίδοτο στον θυμό είναι η εθνική αλληλεγγύη».

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, που όλως… περιέργως, δεν έχει μετανάστη – πρόσφυγα ούτε για δείγμα, ιδού και η πρόκληση.

Πότε θα συμπαρασταθούν οι Δήμοι της υπόλοιπης Ελλάδας τους απελπισμένους συνέλληνες τους των νησιών;

Δηλαδή επειδή ο Μητσοτάκης δεν είναι Ερντογάν, να αποφασίσει και να διατάξει, τι τους εμποδίζει από μόνοι τους να δώσουν την πιο αποφασιστική ανακούφιση τώρα, που ο καιρός δεν επιτρέπει την εξαγωγή νέων ροών;

Και όμως ακόμα και αυτούς, που δεν κάνουν το κορόϊδο κάτι τους εμποδίζει. Λείπει η ΠΡΑΞΗ.

Σήμερα πάλι είχαμε μετά τις παναιγιακές κινητοποιήσεις, μια συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης με τους αιρετούς των νησιών, απ’ όπου όπως φάνηκε από τις σχετικές δηλώσεις, κλασσικά ελληνικά, ότι ο καθένας κατάλαβε ότι ήθελε.

Εμείς όμως κρατάμε ΕΝΑ. Συμφώνησαν κάθε 15 μέρες να προχωρούν και σε πρακτικά μέτρα λύσεων. Αν γίνει αυτό, ο Κυριάκος δεν χρειάζεται να γίνει Ρετζέπ, διαφορετικά επειδή έτσι κι’ αλλιώς δεν μπορεί να γίνει, μαύρο φίδι που τους έφαγε όλους.

Γιατί το επαναλαμβάνομε. Αν νομίζουμε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι μόνο νησιωτικό πρόβλημα… χαιρετίσματα.

 

Υ.Γ. Σαν το πουλάκι έφυγε η Μαρία Τομπάζη. Στην αρχή, που ήταν φυσιολογικά μαγκωμένη, μας έλεγε χωρίς δημοσιότητα εννοείται. Γράψτε κάτι για το… Μέγαρο μην μας έρθει στο κεφάλι. Αργότερα, που ο χρόνος χαλάρωσε τα πράγματα, μου λέει μια μέρα. Είδες Γιάννη, το νέο Μέγαρο (απέναντι από του Ατταλιώτη) γίνεται. Κυρία Πρόεδρε, της είπα τότε, μην αισιοδοξείτε εμείς, δεν θα το προλάβουμε. Σε τούτο το νησί τα έργα γίνονται με καθυστέρηση φάσεως 50ετίας. Που νάξερα ότι ο μισός αιώνας ήταν μόνο… τρία χρόνια.