Τα χιόνια, η παραλυσία, τα κλειστά Σχολειά και το μεταναστευτικό… ΕΚΑΒ

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 25/01/2022 - 19:50

Είναι όλα αυτά σχετικά μεταξύ τους;

Ελάτε να το ανιχνεύσουμε μαζί, κρύο έχει, αντί να χαζεύουμε στο τηλεκυτίο, ας κάνουμε κάτι χρησιμότερο.

Τι ήταν ο χιονιάς;

Η… ελπίδα, το π με η παρακαλούμε, του Κυριάκου. Ότι το… Μάτι της Αττικής για τον Αλέξη.

Η διαφορά και είναι σημαντικότατη, έγκειται στα ανθρώπινα θύματα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Στα δύσκολα, ο μοναδικός θεσμός, που ακόμα δεν κατάφεραν να διαλύσουν αν και το επιχειρούν συστηματικά και διαχρονικά είναι ο Στρατός.

Όλο το υπόλοιπο σύστημα κατέρρευσε.

Τι έγινε τότε; Όλη η Ελλάδα στράφηκε στην πόλη… Κράτος των Αθηνών.

Για σκεφτείτε το έτσι. Τι έγινε αδέλφια; Μια σφοδρή χιονόπτωση και… ένας εγκλωβισμός σε ένα δρόμο. Και όμως όλη η Ελλάδα στράφηκε στην Αττική οδό, όλη η υπόλοιπη χώρα αποκλείστηκε πανηγυρικά και τα βλέμματα στράφηκαν σε μερικά χιλιόμετρα.

Λογικό; Όχι, αλλά πραγματικό.

Παγώνει η Αττική κρυώνει η Ελλάδα, αποκλείονται από τα χιόνια στην πόλη – κράτος κλείνουν τα Σχολεία στη Χίο.

Ο Δήμαρχος ήταν σήμερα σαφής. Δεν ρισκάρω να κρυώσει ούτε ένα παιδί. Ωραία, μεθαύριο θα έχει λιγότερο κρύο; Και τα παιδάκια στη Χίο κρυώνουν ευκολότερα από αυτά των Ψαρών;

Όχι, ο Σταμάτης Κάρμαντζης, πέρα από την ευαισθησία, που έχει σαν άνθρωπος είναι και μέγας πολιτικός… καρδιογράφος. Ξέρει πως με μια απόφαση κλεισίματος, τρείς μέρες του δίνει ο Νόμος θα τις εξαντλήσει, έχει με ένα σπάρο τρία τρυγόνια. Δεν θα του καταλογίσει κανείς κανένα… συνάχι. Έχει μαζί του την πλειοψηφία των γονιών, που κρυώνει και παγώνει επειδή τουρτουρίζει η… Αθήνα και η δημοσιότητα είναι ισχυρότερη των καιρικών συνθηκών και μαζί του όλο τον μαθητόκοσμο, που θα ξεσπούσε σε ξέφρενο πανηγύρι αν άκουγε πως έκλεισαν τα σχολεία και θα ανοίξουν του… χρόνου.

Ποιός είναι ο κοινός παρανομαστής; Το γεγονός ότι όλη η χώρα κινείται σε μια πόλη.

Ε, αυτή η πόλη και οι πολιτικοί της, παίρνοντας την απόφαση να μεταθέσουν το τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ της Χίου στη Μυτιλήνη, δεν αντιλαμβάνονται πως γίνεται μέγα θέμα, η μεταφορά μιας γραμμής από το… Μαρούσι στην… Κηφισιά. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νησιωτικότητα. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Το εκπληκτικό βεβαίως όλων αυτών, είναι ότι δεν το αντιλαμβάνεται ή δεν μας το δείχνει στην πράξη, ένας ευφυής πολιτικός του επιπέδου του Νότη Μηταράκη. Διότι ανεξάρτητα αν είναι το αντικείμενο σου ως υπουργός, δεν μπορεί να καταναλώνεις τόση ενέργεια στο Μεταναστευτικό και την δημιουργία Κλειστών Κέντρων και να αφήνεις να γίνεται κεντρικό θέμα στο νησί σου ένα υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ, που ξαφνικά με ένα «βαρβάτης δημοσιότητας» τροχαίο ας πούμε, μπορεί να σου τινάξει τα όσα έχεις κτίσει με τόσους κόπους και σε κεφαλαιώδη τοπικά ζητήματα στον αέρα, ή να βλέπεις ότι σου παίρνουν το τηλεφωνικό Κέντρο στη Μυτιλήνη και να μην έχει πάρει ακόμα ο διάολος, δημοσίως μάλιστα, αυτόν που το σκέφτηκε.

 

Υ.Γ.: Παρακαλάτε να φτιάξει ο καιρός την Πέμπτη, αλλιώς την απόφαση για κλειστά Σχολειά θα πρέπει να την πάρει ο Παντελής Βρουλής.

 

Σχετικά Άρθρα