Τείχη από… πικροδάφνες!

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 02/10/2025 - 21:04

Αδέλφια, συγγνώμη που επιμένουμε σε θέματα αισθητικής, αλλά αυτά επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας.

Δεν σας κρύβω δε, ότι διατελώ μονίμως εν απορία, πως ενώ μέσα στα σπίτια μας ή στις αυλές μας είμαστε «κούκλοι» ταυτοχρόνως ανεχόμαστε στους δημόσιους χώρους να μας αντιμετωπίζουν σαν κάφρους.

Αν θέλετε το τελευταίο επεισόδιο, δείτε την ξυσμένη άσφαλτο στη νότια πλευρά του, σχεδόν… τετραχρονίζοντος, εργοταξίου του πρώην Δημοτικού Κήπου, κρατήστε το πρώην, γιατί αυτό που τελικά φτιάχνεται, μάλλον είναι η επέκταση της πλατείας, με… ζαρντινιέρες.

Εκτός λοιπόν της σκοτώστρας, πασπαλίζουν όλο το κέντρο από σύννεφα σκόνης για να ριχτεί, αν ριχτεί, η άσφαλτος ακριβώς σε μία εβδομάδα!

Μιλάμε, ακόμα και στην Αλβανία, μια χώρα με… Κτηματολόγιο, ρίχνουν άσφαλτο υπό βροχήν, εδώ ξύνουμε και περιμένουμε να… μελώσει το πράγμα μία εβδομάδα, για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση ενός έργου! Αφήνοντας, ας πούμε κατά μέρος, ότι ο δρόμος πίσω από την Περιφερειακή ενότητα (κάτω φωτογραφία) έχει το έρημο του το χάλι.

Αλλά, ας μείνουμε στην αισθητική. Ποιος δεν ντρέπεται πηγαίνοντας, όχι μακριά, στον γειτονικό Τσεσμέ, για τη σημερινή ξεφτίλα των χέρσων νησίδων της Περιφερειακής Ενότητας;

Πόσες δεκάδες φορές το έχουμε επισημάνει κάνοντάς τους ρεζίλι; Μπορεί να ντρέπεται το σύμπαν, εκτός αυτών που εξελέγησαν για να προσφέρουν στα κοινά. Να προσφέρουν τι; Το άραγμά τους πέριξ του… Τζαμίου, όπως επισημαίνει η ΛΑΣ με ανακοίνωσή της; Αλήθεια, τι περιμένει να... φιλοτιμηθούν;

Δείτε, όμως, τι γίνεται και πέριξ του Φρουρίου. Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την ανάδειξη των τειχών;

Έχουμε γράψει άλλες δέκα φορές και θα συνεχίζουμε να γράφουμε, μέχρι να μας πει όχι ο Δήμος, τι να μας πει κάτι κλειστό, αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία, γιατί ανέχεται αυτή την κατάσταση και γιατί δεν επεμβαίνει.
Σε όλο το μήκος της Καρπασίας, είχαν από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου την φαεινή ιδέα να φυτέψουν πικροδάφνες. Και δεν έχουμε τίποτα με τα φυτά, αλλά επειδή διαμορφώνονται σε διάφορα σχήματα, τους έχουν δώσει μορφή «τείχους» λες και έχουν βαλθεί να κρύψουν τα τείχη του Φρουρίου!

Εκτός της αισθητικής, η κατάσταση είναι για γέλια, γιατί μέχρι προχθές το ύψος είχε φράξει τους φανοστάτες (!) και τα σήματα της τροχαίας. Αλλά ενώ ταυτόχρονα είναι για γέλια, είναι και για κλάματα. Αισθητικά κλάματα και συνειδητή προσπάθεια να απαξιωθεί πάση θυσία το Κάστρο.

Παρόμοια απαξίωση υπάρχει και στην πλευρά πίσω από το άθλιο τσιμεντοκυτίο του πρώην τελωνείου, που με την ΑΧΡΗΣΤΗ παρουσία του, στερεί χερσαίο χώρο από το ακατάλληλο και επικίνδυνο κεντρικό λιμάνι. Αναφερόμαστε στο δάσος των καλαμιών, που εδώ δεν φταίει ο Δήμος, τον «κούρεψε» η αρχαιολογική υπηρεσία, για να το… δυναμώσει!

Παρόμοια σημεία αισθητικής κακοποίησης της πόλης υπάρχουν δεκάδες. Λες και γίνεται από τους δημόσιους φορείς συναγωνισμός κακογουστιάς.
Μακάρι την επόμενη φορά να είμαστε περισσότερο τυχεροί και… μυαλωμένοι.

Στο μεταξύ, δυστυχώς δεν μένει παρά να εισπράττουν, όσοι έχουν ευθύνη το κράξιμο. Και ας κάνουν ότι δεν ακούν. Θα ακούσουν μια και καλή.

 

ΥΓ. 2η μέρα που παρά την υπόσχεση και διαβεβαίωση του δημάρχου Χίου δεν έχει δρομολογηθεί λεωφορείο στην Αμανή!!!

Σχετικά Άρθρα