Το Τελωνείο θα πάει στα… Μεστά

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 23/06/2021 - 17:42

Κατ’ αρχήν να μην φέρομε κανένα… εγκεφαλικό στην Διοίκηση, ο τίτλος είναι… παραπλανητικός.

Όπως για παράδειγμα ο χθεσινός, σας θυμίζουμε «Εδώ θα γίνουν τα Λατομεία στο νησί». Είδατε να πάθει… εγκεφαλικό η Περιφέρεια;

Όχι, το που είναι οι Λατομικές ζώνες το έχουν… μυστικό για να μην… ξεσηκωθεί ο κόσμος, την ώρα, που ένα Λατομείο γίνεται για να εξυπηρετηθεί ακριβώς ο κόσμος.

Έτσι τώρα και με το Τελωνείο. Να μην… ανησυχούμε, θα μείνει εκεί, που… πρέπει, μέχρι να το πάρει το νησί ο… νεκροθάφτης.

Γιατί αν θέλουμε να μην το… πάρει, πρέπει να θάψουμε στην κυριολεξία την παλιά νοοτροπία.

Αλήθεια, πότε εξυπηρετούσε το Τελωνείο να βρίσκονταν στο Λιμάνι; Πριν από 50 χρόνια, τότε που ας μην το αναλύσουμε, βόλευε το Τελωνείο να είναι κοντά και στο Χημείο.

Να θέσουμε τώρα τα πιο… ούργια ερωτήματα του κόσμου;

Το Τελωνείο σήμερα, γιατί να βρίσκεται κοντά στο Λιμάνι;

Και μετά, πως κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι Λιμάνι πλέον δεν υπάρχει, υπάρχει μια Μαρίνα, την οποία δεν εκμεταλλευόμαστε ως τέτοια, χρησιμοποιώντας ένα ολόκληρο θηρίο για να δένει ένα ποστάλι και ένα πολεμικό πλοίο;

Λιμάνι υπάρχει, το φτιάξαμε, πανάκριβο, σύγχρονο, το ζητήσαμε ως επένδυση,  και αυτό είναι στα Μεστά. Όποιος θέλει να δεί 50 – 100 χρόνια μετά, πρέπει να δεί το νησί ως Πύλη Σέγκεν, για μεταφορά προϊόντων από την Τουρκία στην Ευρώπη και δίπλα στην Πύλη Σέγκεν πρέπει να βρίσκεται το Τελωνείο. Και άντε να πείς τώρα του Δημοσίου να κουνήσει το ένα του σκέλος να βρεί το… άλλο.

Άλλα άντε να πείσεις και τον Χιώτη ότι υπάρχει ζωή και πέριξ της Πλατείας Νικολάου Πλαστήρα, όπου τα έχει… όλα, τώρα θα έχει και το Τελωνείο, στο κτίριο της πρώην Ιονικής Τράπεζας.

Εδώ να διευκρινίσουμε κάτι. Το Δημόσιο πρέπει να έχει τα ωραιότερα κτίρια, ότι εκπροσωπεί τη Χώρα, πρέπει να είναι αξιοπρεπές. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι εξυπηρετικό, εκτός κέντρου και να υπηρετεί την νοοτροπία του σήμερα και του αύριο.

Και η λογική το Τελωνείο στο Λιμάνι και μαζί το Χημείο γιατί «έτσι τόβραμε» εξυπηρετεί το προχθές.

Ο σεισμός μας έδωσε μια χρυσή ευκαιρία. Να γκρεμιστεί το απείρου κάλους, από τον… κάλο, που γράφεται ως γνωστόν με ένα λάμδα, τσιμεντοκυτίο του Τελωνείου. Αν γκρεμιστεί και το αυθαίρετο εξάμβλωμα της Χούντας, το άλλο τσιμεντοκυτίο της Λάδης, θα πάρει ανάσα το Κάστρο. Ειδικά το όρθιο τσουβάλι τσιμέντο του Τελωνείου, θα κάνει την αρχή να ξαναμπεί θάλασσα στην Τάφρο του Φρουρίου και προς τα εκεί πρέπει να ωθήσουμε τα πράγματα.

Αν θέλουμε να δούμε τη Χίο της ανάπτυξης και όχι το νησί ξάπλα στην…μακρόστενη.

Η λογική, πληγώθηκε το Τελωνείο, κουβαλάμε όπως όπως την «Ιχθυόσκαλα» και άμα ανοίξει η Τουρκία… βλέπομε και πάμε το νέο Τελωνείο, μαζί και το Χημείο (!) 50 – 100 μέτρα από εκεί που ήταν, είναι η λογική του χθές, του τίποτα, του πουθενά.

 

Υ.Γ.: MΠΡΑΒΟ στην Αρχαιολογική υπηρεσία, ΜΠΡΑΒΟ στην κυβέρνηση. Το έργο 10 εκατ. ευρώ του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου είναι έργο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Το επόμενο είναι το ίδιο το Κάστρο.  

 

Σχετικά Άρθρα