Θα δεχόμασταν να κλείσει το Νοσοκομείο 5 χρόνια; Πως δεχόμαστε να κλείσει το Μουσείο;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 14/09/2023 - 21:08

Έλα τώρα, μην τρελαθούμε, συγκρίνεις τώρα την υγεία με τον πολιτισμό;

Όχι βέβαια δεν το συγκρίνω, ο πολιτισμός είναι ανώτερος, διότι υγεία μπορεί να έχει και ένα βόδι, όταν ο άνθρωπος όμως είναι χωρίς πολιτισμό είναι… βούδι, διότι ως γνωστόν στα… Χιώτικα άλλο το βόδι άλλο το… βούδι.

Λοιπόν όχι άλλους γρίφους… γέροντα.

Πριν δύο μέρες ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευών, ανακατασκευής, αναβάθμισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού μας Μουσείου.

Κατ’ αρχήν θετικό, πολιτιστικό γεγονός και οικονομικό. Η ύπαρξη ενός σύγχρονου Μουσείου δεν είναι μόνο Πολιτισμός είναι και Αναπτυξιακό έργο.

Η είδηση όμως συνοδεύτηκε με την διευκρίνιση. Για τον λόγο αυτό και τουλάχιστον για 5 χρόνια το Μουσείο θα παραμείνει ΚΛΕΙΣΤΟ!

Μια τέτοια είδηση στην Ευρώπη θα ξεσήκωνε επανάσταση, όποιος την έλεγε δεν θα προλάβαινε να μαζεύει σφαλιάρες, εδώ όμως που είμαστε στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και… Μέσης Ανατολής, το γεγονός θεωρείται… φυσιολογικό και πέρασε στα ψιλά.

Από αυτά ακριβώς θέλω να το ανασύρω και να απευθυνθώ κατ’ αρχήν στους δύο Βουλευτές μας, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο για να μην ξεχάσω και την… Ταξιαρχία των υποψηφίων Συμβούλων τους.

Ωρέ αδέλφια, έτσι θα το φάμε αυτό, αμάσητο;

Από πού και ως πού το υπουργείο Πολιτισμού, για να φτιάξει ένα Μουσείο το ΚΛΕΙΝΕΙ; Που ακούστηκε ξανά αυτό, που εδράζεται, που έχει προηγούμενο, τι είναι ένα Μουσείο, περίπτερο;

Βεβαίως και να γίνουν εργασίες και βεβαίως να κρατήσουν 5 χρόνια, αλλά επειδή τα 5 χρόνια δεν είναι 5 μέρες και επειδή το Δημόσιο ως γνήσιο… μη μπορντέλο δεν τόχει σε τίποτα πίσω από το 5 να προσθέσει ένα… μηδενικό, ρωτάμε. Γιατί δεν βρίσκεται άλλος προσωρινός χώρος στέγασης του Μουσείου;

Δεν υπάρχουν κτίρια προς ενοικίαση; Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Δημόσιοι χώροι; Να ρωτήσω έτσι… πρόχειρα τι ακριβώς κάνει και σε τι χρησιμεύει το κτίριο της «Πινακοθήκης»;

Ίσως η μεταφορά όλων των εκθεμάτων του Μουσείου δεν μπορεί να γίνει. Και σε τελική ανάλυση, ούτε λεπτομέρειες γνωρίζουμε, ούτε πονάμε τα αρχαιολογικά μας ευρήματα περισσότερο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Όμως δεν δεχόμαστε το ΛΟΥΚΕΤΟ πενταετίας ως λύση. Αυτό δεν είναι λύση είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, είναι απαξίωση, είναι ΝΤΡΟΠΗ, είναι απαράδεκτο.

Τώρα, οι Βουλευτές μας κατ’ αρχήν, ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Πολιτισμού και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Να αναζητηθεί χώρος που να φιλοξενήσει τα βασικά εκθέματα του Αρχαιολογικού μας Μουσείου, όσο το κεντρικό του κτίριο θα επισκευάζεται. Η Χίος επ’ ουδενί δεν πρέπει να μείνει χωρίς Μουσείο. Όσοι δεν το κατάλαβαν ας διαβάσουν ξανά στον τίτλο.

Θα άφηναν σε περίπτωση επισκευών, ανακατασκευών, επέκτασης, αναβάθμισης του ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ, την Χίο χωρίς Νοσοκομείο; Ε, τώρα πως την αφήνουν χωρίς Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Και εμείς πως το δεχόμαστε. Για τόσο βούδια πιά μας περνάνε;

 

Υ.Γ.: Μου λύνει κάποιος την απορία, πως λέγεται και που ακριβώς γράφει πως λέγεται η Κεντρική Πλατεία της πόλης της Χίου;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα