Το θαύμα πίσω από το… Μαιευτήριο

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 12/06/2021 - 09:06

Γείτονας του… σκουπιδότοπου πίσω από το Μαιευτήριο, το χαρακτήρισε ως θαύμα, αλλά ας κάνουμε πρώτα τις συστάσεις.

Στην οδό Μιχ. Λιβανού υπάρχει το κτίριο του παλαιού Μαιευτηρίου, που πρόσφατα αποφάσισε το Σκυλίτσειο ως ιδιοκτήτης του να το αξιοποιήσει με μακροχρόνια αν δεν κάνω λάθος μίσθωση σε ιδιώτη.

Στα πλαίσια αυτά ίσως, οι άνθρωποι άρχισαν από τον περιβάλλοντα χώρο, επί της οδού Κοκκάλη και εδώ έγκειται το… θαύμα, που βλέπετε και εσείς φωτογραφικώς.

Και αυτό είναι ένας χώρος στάθμευσης κάποιων δεκάδων αυτοκινήτων, ικανών να… ρουφήξουν αυτά μιας πολυκατοικίας.

Τις προάλλες κατέθεσα την σκέψη, να μείνει το πλακόστρωτο έξω από του Τσάκου, και να μην ξηλωθεί από τον Δήμο, μόλις τελειώσουν τα γυρίσματα της ταινίας αναφοράς στην Σμύρνη.

Κάποιοι συμπολίτες άσκησαν κριτική, αναφαίρετο δικαίωμα τους, λέγοντας ότι στην σκέψη μου δεν πήρα υπ’ όψιν μου τι θα γίνουν τα… κάρα.

Έχουν δίκιο αλλά ιδού η… φωτογραφία.

Τι θέλω να πώ με αυτό; Καλώ τον καθένα από μας να κάνει το απλούστερο όλων, να προχωρήσει στη γειτονιά του. Όποιος χαμογέλασε, ας αναρωτηθεί ειλικρινά, περπάτησε ποτέ το… τετράγωνο του;

Ή αν το έχει κάνει αυτό, περπάτησε στο επόμενο; Επειδή εγώ το κάνω συχνά, και λόγω εργασίας, επιτρέψτε μου να καταθέσω μετά λόγου γνώσεως το εξής.

Αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης, δεν είναι το νερό, ούτε το κυκλοφοριακό. Σε τελική ανάλυση το Φράγμα, που θα πάει, θα γίνει εντός του… αιώνος, ενώ με τα οχήματα υπάρχει λύση. Ξεμένουμε ξαφνικά από καύσιμα, το θεωρείτε δύσκολο (;) και μένουμε με τα… κλειδιά στο χέρι.

Το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης είναι η… ερημοποίηση. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τοπικές… ζούγκλες και μπορεί και ένα στα 5 σπίτια, να είναι ερείπιο, ετοιμόρροπο ή κλειστό εδώ και δεκαετίες, με κληρονόμους που αγνοείται η τύχη τους.

Καταθέτω την εξής πρόταση στην Δημοτική αρχή. Ας οριστεί ένας Αντιδήμαρχος, που να κάνει αυτή την δουλειά. Να καταγράψει τις… ζούγκλες και τα ερείπια. Θα πάθουμε όλοι την… πλάκα μας και θα δούμε μπροστά στα μάτια μας το… θαύμα του Μαιευτηρίου, σε δεκάδες σημεία της πόλης.

Η μέθοδος είναι απλή. Οι κενοί χώροι πρέπει να είναι πεντακάθαροι και περιφραγμένοι. Όσοι δεν είναι, να καθαρίζει τον χώρο ο Δήμος και να τον αφήνει να γίνεται… αυτόματη στάθμευση. Αν εφαρμοστεί αυτό θα δούμε ξαφνικά τα παρκαρισμένα Ι.Χ. να… εξαφανίζονται από τους δρόμους.  Το ίδιο και με τα ερείπια. Καταγραφή, έκθεση επικινδύνου, προθεσμίες κ.λ.π. για όλα αυτά υπάρχει σχετική νομοθεσία, που προβλέπει ξεκάθαρα, πως αν αδιαφορεί ο ιδιοκτήτης ή δεν υπάρχει, το ερείπιο γκρεμίζεται και τα γύρω σπίτια αποκτούν… πάρκιγκ.

Κοντολογίς λύσεις υπάρχουν, διάθεση αλλαγής νοοτροπίας και σύγκρουσης, γιατί όχι,  υπάρχει;

Δήμαρχε ιδού η… Ρόδος, ας… πηδήξουμε λόγο από την νιρβάνα μας, δεν πειράζει.

 

Υ.Γ.: Για να μην κινούνται όλα γύρω από μια… ρόδα, αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι και κήποι υιοθετημένοι από την γειτονιά.  

Σχετικά Άρθρα