Τι γίνεται με αυτούς που ήδη έχουν πληρώσει την υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/12/2021 - 19:17

Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε από τα θετικά.

Ο Γ. Καμίνης βάζει με θέρμη προβλήματα της Χίου στη Βουλή, μιλώντας με επίσης θέρμη για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ξέρω ότι οι πονηροί θα πούν ότι στοχεύει στην έδρα του ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς θα λέγεται το ΠΑΣΟΚ, που επιζητεί να πάρει πίσω την έδρα που του πήρε ο Σύριζα.

Η δική μου απάντηση είναι, δεν με νοιάζει. Ο Γ. Καμίνης είναι ένας θετικός άνθρωπος, με προσφορά, με πείρα, με επίπεδο και αν είναι να… χάσει την έδρα ο Σύριζα και να την πάρει το… ΚΙΝΑΛ και αν είναι να υπερκεράσει ή να μην βρίσκονται τοπικά στελέχη επιπέδου του χώρου, που θα τα περάσει ο Γ. Καμίνης, μερικοί ξεχνούν ότι στις εκλογές ψηφίζει ο κόσμος, με γειά του και χαρά του.

Αυτό που κρατάω εγώ, είναι ο Χίος απέκτησε ένα ακόμα… Βουλευτή, που φέρνει με θέρμη επαναλαμβάνω στην Βουλή τοπικά προβλήματα.

Το δεύτερο θετικό είναι η ανταπόκριση του κυρίου Αμυρά, ως αρμόδιου Υφυπουργού στο αίτημα υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στους Μεσαιωνικούς οικισμούς, γιατί αυτό το αίτημα πρόβαλε ο Βουλευτής.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα από πρακτικά της Βουλής, αξίζει. Φαίνεται καθαρά σε αυτό τι σημαίνει προστιθέμενη αξία. Φαίνεται καθαρά ότι Υφυπουργός και Βουλευτής μιλούν με κατ’ αρχήν με μια πολύ καλή Χημεία, για ένα θέμα που μπορεί να μην το γνωρίζουν στις λεπτομέρειες του, γνωρίζουν όμως τον τόπο, την γεωγραφία, τους ανθρώπους του.

Αλήθεια, έχουμε συλλάβει ότι μιλάμε για ένα έργο αντίστοιχης αξίας με την κήρυξη των Χωριών αυτών ως προστατευόμενα μνημεία;

Έχουμε για παράδειγμα φανταστεί τα Μεστά, τους Ολύμπους, την Καλαμωτή, το Πυργί, χωρίς τα… άντερα της ΔΕΗ χωρίς την… αηδία αυτή των καλωδίων;

Ξέρω ότι μιλάμε για ένα αναγκαίο κακό. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόοδο και τον εξηλεκτρισμό, αλλά αυτό αφορά το παρελθόν.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ με την παρακολούθηση πάντα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, απαιτεί οι όποιες εργασίες ηλεκτροδότησης να γίνονται πλέον υπογείως και απ’ ότι φαίνεται και από την συζήτηση στην Βουλή και από την δέσμευση του Υφυπουργού στον Γ. Καμίνη για ένταξη του έργου στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά και από την «έτοιμη» παρέμβαση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γ. Ξενάκη, η υπόθεση υπογειοποίησης έχει ωριμάσει αρκετά.

Αυτό λοιπόν που περιμένουμε όλοι είναι τα λόγια να γίνουν πράξη και να αρχίσουμε από το… 2023 και μετά, που κατά τον Νότη Μηταράκη η Χίος θα έχει ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα, Αεροδρόμιο, Φράγμα, Δικαστικό Μέγαρο, να αλλάξουμε ατζέντα, με άλλη εξίσου μεγάλη και ενδιαφέρουσα, που να μας αλλάζει και… επίπεδο.

Και η υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ, κατ’ αρχήν στου ιστορικούς Μεσαιωνικούς οικισμούς, είναι αλλαγή επιπέδου, φυσικά προς τα πάνω.

 

Υ.Γ.: Παρακαλούμε την προσοχή και του κυρίου Αμυρά και του Γ. Καμίνη στον όχι τυχαίο τίτλο. Τι θα γίνει με όσους έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει τα μαλλιοκέφαλα τους για την υπογειοποίηση καλωδίων; Θα τους επιστραφεί τουλάχιστον το μισό της δαπάνης ή θα πάνε υπέρ… πατρίδος;

 

Σχετικά Άρθρα