Τηλεγραφήματα δύο… τρέλα μία.

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 21/09/2020 - 18:10

Τηλεγραφήματα δύο… τρέλα μία με διαφορά 108 χρόνων.

Διαφορετικές οι χρονικές στιγμές, διαφορετικές οι συγκυρίες αλλά η ψυχή παραμένει η ίδια.

Είναι αυτό που και οι γείτονες μας το χρησιμοποιούν ως ορολογία.

«Γυαλίζει το μάτι του».

Κάνετε το εξής απλό. Ξαναδιαβάστε με προσοχή τα δύο αυτά τηλεγραφήματα. Το πρώτο φεύγει από τον "Αβέρωφ" με την υπογραφή του Αρχηγού του Στόλου Nαυάρχου Π. Κουντουριώτη.

Είμαστε στις 3 Δεκεμβρίου του 1912, στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο και ο ελληνικός στόλος πλέει προς τον Ελλήσποντο να συναντήσει τον Τουρκικό. Ακολουθεί η νικηφόρα ναυμαχία της Έλλης.

Ο Κουντουριώτης λοιπόν στέλνει στα υπόλοιπα πλοία, τον ελληνικό λαό και την ιστορία το παρακάτω λιτό τηλεγράφημα, με την χαρακτηριστική δωρικότητα της εποχής.

Με την δύναμην του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους.

108 χρόνια μετά, ο Ελληνικός Στόλος ύστερα από επιφυλακή στην πρώτη γραμμή των θαλασσίων συνόρων επί 60 ημέρες, επιστρέφει στις βάσεις του.

Ο Αρχηγός του στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, στέλνει και αυτός το δικό του τηλεγράφημα.

Δεν έχει την λιτότητα του Κουντουριώτη, αλλά έχει την ίδια ψυχή, εκπέμπει την ίδια τρέλα, που ευχόμαστε να μην την δούμε και να μην την γνωρίσει κανείς.

Διαβάστε καλά και το δικό του μήνυμα. Δείτε πόσα λέει σε τέσσερις παραγράφους και ειδικά διαβάστε την βεβαιότητα και του… επιλόγου.

«Καλή επιστροφή. Αναγνωρίζω ότι χρόνος πιθανής ώρας κατάπλου πάντα υπολείπεται προσδοκιών. Επαναπλέετε και τα απόνερα των πλοίων σας κουβαλάνε σε φίλιες και άξενες ακτές τη θέληση, την ικανότητα, το πείσμα και την αγάπη σας για την πατρίδα.

Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε εσάς πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο. Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από τη στάση σας. Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν.

Είμαι περήφανος για όλους σας. Αφιερώστε χρόνο σε αυτούς που τους λείψατε. Συμμαζέψτε τα πλοία σας. Ξεκουραστείτε.

Κρατήστε τις σημειώσεις των ημερολογίων σας εύκαιρες. Όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί».

 

Υ.Γ.: Η υστερία κάποιων γονέων στον Βροντάδο, θυμίζει το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στο Σκυλίτσειο. Ψυχραιμία και σοβαρότητα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, με την έννοια των αντισωμάτων, γεγονότα όπως αυτό στο πρώτο Σχολείο θα γίνουν σε λίγο ρουτίνα.

Σχετικά Άρθρα