Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

Το Ξενία και ο… Αντισυνταγματάρχης Χρ. Δρίβας

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 26/07/2019 - 23:36

Τι δουλειά έχει τώρα ένας Αντισυνταγματάρχης με το Ξενία;

Έλα ντε. Επειδή όμως όλα τα πράγματα έχουν την ιστορία τους και επειδή πίσω απ’ όλα κρύβονται οι άνθρωποι αφήστε να σας πω εγώ μια ιστορία αφού αυτοί που εργάζονται και αξίζουν συνήθως δεν το κάνουν.

Είμαστε στο 2009 στην αυγή της κρίσης, που όλοι αρχίζουν να μιλάνε για συμμάζεμα αλλά ουδείς να το τολμά, τότε που βγήκαμε με τον δίσκο της επαιτείας στην Ευρώπη και μας είπαν: Ωραία να βοηθήσουμε αλλά πείτε μας πόσους υπαλλήλους έχετε και πόσα σας κοστίζουν και τους απαντήσαμε ότι απλά ότι… δεν ξέραμε.

Τότε υπήρξαν κάποιοι έλληνες που έκαναν πράξη τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη.

 “Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”

Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Χρ. Δρίβας, Επιτελάρχης τότε στην 96 ΑΔΤΕ με Ταξίαρχο τον Θεοδ. Ζάχαρη.

Στα πλαίσια λοιπόν του περιορισμού της σπατάλης και του μπάχαλου ο Χρ. Δρίβας παίρνει από τους υφισταμένους του ένα έγγραφο για έγκριση πληρωμής και το γυρίζει πίσω με τη σημείωση «Επαναλάβατε το ορθόν». Έκπληκτος ένας Αξιωματικός του λέει ότι δεν υπάρχει επανάληψη, το… ορθόν είναι αυτό που βλέπει. Η 96 ΑΔΤΕ καλούνταν να πληρώσει στα τουριστικά ακίνητα τότε, 200.000 ευρώ ως ετήσιο ενοίκιο του Ξενία, που χρησιμοποιούνταν ως Στρατιωτική Λέσχη!

Το παράλογο είχε γίνει λογικό. Αντί να σκάει το κράτος με το Ξενία της Χίου, το πάσαρε στον Στρατό και εκείνος κατέβαλε ένα ενοίκιο… Χίλτον με την λογική από την μία τσέπη τα παίρνει το κράτος και τα βάζει στην άλλη, λογική δηλαδή που μας έφερε μεταξύ άλλων στον γκρεμό, γιατί μερικοί νομίζουν ότι είμαστε στο χείλος.

Ο Αντισυνταγματάρχης λοιπόν μουλαρώνει  και για να μην τα πολύ λέμε ανοίγει αλληλογραφία με τα Τουριστικά ακίνητα, τα οποία ούτε καν απαντούν.

Στο μεταξύ αλλάζει ο Ταξίαρχος και έρχεται ο Θεοχ. Παναγόπουλος, που παρακολουθεί και αυτός την επιμονή του Δρίβα, που επιτέλους αρχίζουν να απαντούν στις επιστολές του, όταν απλούστατα δεν πληρώνει το ενοίκιο, ζητώντας μείωση από 200.000 σε 80.000 αλλιώς ο στρατός θα φύγει απ’ το Ξενία.

Τα τουριστικά ακίνητα θεωρούν ότι ο Στρατός μπλοφάρει περιμένουν μήπως και με καμμιά μετάθεση… ξεκουμπιστεί ο Δρίβας, αλλά ματαίως, αφού είναι παντρεμένος στη Χίο.

Ταξίαρχος έρχεται ο Μενέλαος Μεϊμάρης, ο Δρίβας στο μεταξύ είχε γίνει Συνταγματάρχης και υποδιοικητής της 96 ΑΔΤΕ, έχουν περάσει και… τρία χρόνια και ο Στρατός ξενοικιάζει και πηγαίνει σε χώρο δίπλα στο Στρατόπεδο Γκιάλα με 40.000 ευρώ το χρόνο.

Ήτοι οι 200.000 έγιναν 40.000 και το Ξενία στο μεταξύ έμεινε ρημάδι στα χέρια της Εταιρείας πιά ακινήτων Δημοσίου, που πήρε τα Ξενία.

Η συνέχεια είναι γνωστή, τον ένα επίμονο διαδέχθηκε ο άλλος, εννοούμε τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού που έφτυσε το δικό του αίμα μέχρι να κουνήσει το άχρηστο δημόσιο και να αξιοποιήσει την περιουσία του και περιουσία όλων μας.

Αυτά για να μην θεωρούμε πως τίποτα δεν γίνεται. ΟΛΑ τα κάνουν οι άνθρωποι, όλα είναι στο χέρι μας.

 

Υ.Γ  Ο Χρ. Δρίβας, που με τιμάει με την φιλία του είναι σήμερα απόστρατος Στρατηγός, που για να γράψουμε το βιογραφικό του θέλουμε μισή ώρα έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων και με το Μετάλλιο του "Ιππότη της Τιμής και της αξίας" της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 06/08/2020 - 17:42

Επιτρέψτε μου να φιλοξενήσω σήμερα μια επιστολή της Ομοσπονδίας ΑμΕΑ Β. Αιγαίου και για να την προβάλλω, αλλά και ως υπόδειγμα κατά τη γνώμη μου, επικοινωνίας όπου κανείς... χάνει το δίκο του.

Πρώτα όμως η ανακοίνωση.

"Με αφορμή την κατασκευή ράμπας Α.μεΑ. για πρόσβαση στη θάλασσα, στον Καταρράκτη της Χίου, η ΠΟΑμεΑΒΑ, η οποία εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία στο Β Αιγαίο, έχει να παρατηρήσει και να επισημάνει τα παρακάτω:

Η τοποθέτηση ράμπας στην παραλία του Καταρράκτη ήταν ένα χρόνιο αίτημα μέλους μας που υλοποιήθηκε! Αναμφισβήτητα αυτό είναι θετικό για όσους μπορέσουν να την αξιοποιήσουν, ιδιαίτερα από τον αιτούντα κάτοικο της περιοχής. Η προβολή του θέματος όμως ως "τεράστιου επιτεύγματος" δεν μπορεί να κρύψει την υποκρισία όσων βιάζονται να πανηγυρίσουν.

Πρέπει να γνωρίζουν όσοι μιλούν για την αναπηρία, όσοι με μπαλώματα και προχειροδουλειές επιχειρούν να παραπλανήσουν τον κόσμο της αναπηρίας, ότι κάθε κατασκευή για ΑμεΑ μετριέται με το κατά πόσο άτομα με αναπηρικά αμαξίδια θα μπορούν να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν με αυτονομία ή έστω μερική αυτονομία και αξιοπρέπεια. Ειδικά για τη θάλασσα το ζητούμενο είναι κανείς να φθάνει στην ακτή, να μπαίνει και να βγαίνει από το νερό με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και αυτονομία. Τις προδιαγραφές αυτές μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζουν τα seatrack.

Ρωτάμε λοιπόν: Η Ράμπα στον καταρράκτη, που ο δήμος ξεκαθάρισε ότι αφορά γενικότερα ΑμεΑ και όχι μονάχα άτομο που διαμένει στην περιοχή, μπορεί να αξιοποιηθεί από άτομα με αμαξίδιο; Αν ναι, πως θα μπει στη θάλασσα ένα τέτοιο άτομο και πολύ περισσότερο πως θα βγει με σχετική αυτονομία;

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για άτομα μειωμένης κινητικότητας, που ακόμα κι αν φθάσουν με τη βοήθεια συνοδού ή αυτοτελώς ως το νερό, είναι ζητούμενο ή και αδύνατο να εξέλθουν χωρίς ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις να τους «πάρουν στα χέρια».

Η ράμπα αυτή λοιπόν κύριοι δεν είναι «ράμπα ΑμεΑ», είναι μια μπάρα που κατασκευάσατε χωρίς ειδική μέριμνα για ΑμεΑ όπως υπήρχε η δυνατότητα να γίνει. Μπορούσε να τοποθετηθεί μηχανισμός ηλεκτροκίνητος εισόδου και εξόδου από το νερό; Μπορείτε να απαντήσετε γιατί δεν έγινε; Για να μην αναφερθούμε στο εντελώς ακατάλληλο του περιβάλλοντος χώρου. (Χωματόδρομος μέχρι την αρχή της ράμπας, καμιά υποδομή προστασίας για ολιγόλεπτη παραμονή πριν ή μετά το μπάνιο, αδυναμία ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πλέον του ενός αμαξιδίου.) Με τέτοιες ενέργειες δεν κρύβονται τα τεράστια και αγιάτρευτα προβλήματα των ΑμεΑ στο νησί μας και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου.

Χωρίς να σχολιάζουμε για πολλοστή φορά όλη την γκάμα των προβλημάτων μας, τα ρεαλιστικά και αναγκαία αιτήματα για ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό πρόσβασης σε πόλεις και χωριά, τη σύνδεση μεταξύ των νησιών κλπ ας μείνουμε μονάχα στις... ράμπες.

Στην ομορφότερη ίσως παραλία του νησιού, τα "Μαύρα Βόλια", μόλις φθάσει ο λουόμενος αντικρίζει με χαρά μια μικρή ταμπέλα στην οποία αναγράφεται "Ράμπα ΑμεΑ". Λίγο παρακάτω λοιπόν, φαίνεται μια ξύλινη ράμπα που εδώ και καιρό είναι παρατημένη μέχρι τα μισά της παραλίας (δεν φθάνει δηλαδή μέχρι τη θάλασσα). Για να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτή την υποτιθέμενη «ράμπα ΑμεΑ» χρειάζεται να κατέβει σκαλιά αφού πρώτα τον έχουν σηκώσει μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιο για να διαβεί μια απόσταση ενός πεζόδρομου τουλάχιστο ακατάλληλου για αμαξίδιο, ακόμα και για ένα μπαστούνι... Εν ολίγοις δεν κολυμπάς.

Δεύτερη περίπτωση στην πανέμορφη παραλία της Αγίας Φωτιάς όπου μια μεγάλη τσιμεντένια ράμπα οδηγεί από τον πεζόδρομο μέχρι την αρχή της παραλίας, συνδεόμενη με άλλη ξύλινη και φτάνει δύο περίπου μέτρα πριν τη θάλασσα. Πρόκειται σίγουρα για ράμπα αλλά μάλλον αυτοκτονίας πάρα πρόσβασης..! Τη ράμπα αυτή ολοκλήρωσε με ιδιοκατασκευή το Τοπικό Συμβούλιο του Νεοχωρίου (προς τιμή του) μετά από διαμαρτυρίες ΑμεΑ αλλά και αφού επισήμανε δημόσια ότι ήταν υπόθεση που αφορούσε την εταιρία του Δήμου, αφού είχε κάνει αίτημα για αλλαξιέρες και ομπρέλα, αιτήματα που έπεσαν στο κενό.

Αφήνοντας έξω τις δεκάδες άλλες παραλίες που δεν υπάρχει πρόσβαση με αξιοπρέπεια στη θάλασσα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου διερωτόμαστε για το τι ακριβώς συμβαίνει;; Ανικανότητα; Έλλειψη σεβασμού; Ασχετοσύνη;

Λίγο απ όλα, μαζί με το βασικό: Η υλοποίηση μιας πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές και το κράτος, που λόγο κόστους δεν θέλει και δεν προχώρα στην ουσιαστική λύση αυτονόητων προβλημάτων. Τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα! Η Θάλασσα που αποζητούμε κάθε καλοκαίρι όλοι, για τα Α. με Α. είναι η καλύτερη θεραπεία και συντελεί στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της ΥΓΕΙΑΣ των ατόμων με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα!

Με πατέντες, μισές δουλειές και αυτοσχεδιασμούς δεν αλλάζει η ζωή μας. Όσοι νομίζουν ότι θα «σερνόμαστε σαν ερπετά» για να μπούμε και να βγούμε από τη θάλασσα, χωρίς να μιλάμε, θα διαψευστούν και πάλι. Γιατί «Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό… αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α.:

Η πρόεδρος: Σοφία Μιχάλα και ο Γενικός Γραμματέας: Νέστορας Ξυλάς

 

Τώρα αν ο Σύλλογος ΑμΕα θεωρεί ότι τα ΜΜΕ της Αλήθειας, όχι τώρα αλλά από γεννέσεως του, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του, ας προσέξουν την άποψη μας και ας προβληματιστούν. Υπάρχει βέβαια και η λύση να μας αγνοήσουν ή να μας... πυροβολήσουν.

Δεκτά όλα, εμείς όμως προσπαθήσαμε.

Η ανακοίνωση σας είναι υπόδειγμα πως κανείς επικοινωνιακά χάνει το δίκιο του.

Η δημοτική αρχή ικανοποίησε ένα... ατομικό αίτημα μέλους σας.

Συγχαρητήρια, μπράβο και τέλος. 'Επρεπε να είστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσετε.

Αμέσως μετά και με αρχή αυτή την καλή διάθεση και με σύμμαχο σας την Δημοτική αρχή, καταθέστε μια σειρά προβλημάτων πρόσβασης κ.λ.π. που όντως υπάρχουν και ζητήστε από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους συνεργασία για να τα λύσετε και βάλετε χρονοδιάγραμμα γι' αυτά.

Δώστε μια συνέντευξη μετά από κοινού, ανακοινώστε τα και δεσμεύστε τους. Παρακολουθήστε τα και για ότι γίνεται να χειροκροτάμε όλοι μαζί, για ότι δεν γίνεται να συνεχίζουμε να το παλεύουμε ή αν μας δουλεύουν εν τέλει να τους καταγγέλλουμε.

Δεν σας παραδίδουμε μαθήματα, σας λέμε ότι ειδικά τα προβλήματα των ΑμΕΑ απαιτούν συμμάχους. Εσείς κάνετε το αντίθετο, με αποτέλεσμα αν συνεχίσετε έτσι να απομονωθείτε από τα μέλη σας.

Τα παραπάνω γράφτηκαν με αγάπη, μακάρι και έτσι να ερμηνευτούν.

 

Υ.Γ.: Η Δημοτική αρχή θα πέσει στο ίδιο λάθος αν κάνει... αντιπολίτευση στην... επίθεση. Πιάστε ένα - ένα αυτά που θίχτηκαν και λύστε τα.