Χίος, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Το Ξενία και ο… Αντισυνταγματάρχης Χρ. Δρίβας

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 26/07/2019 - 23:36

Τι δουλειά έχει τώρα ένας Αντισυνταγματάρχης με το Ξενία;

Έλα ντε. Επειδή όμως όλα τα πράγματα έχουν την ιστορία τους και επειδή πίσω απ’ όλα κρύβονται οι άνθρωποι αφήστε να σας πω εγώ μια ιστορία αφού αυτοί που εργάζονται και αξίζουν συνήθως δεν το κάνουν.

Είμαστε στο 2009 στην αυγή της κρίσης, που όλοι αρχίζουν να μιλάνε για συμμάζεμα αλλά ουδείς να το τολμά, τότε που βγήκαμε με τον δίσκο της επαιτείας στην Ευρώπη και μας είπαν: Ωραία να βοηθήσουμε αλλά πείτε μας πόσους υπαλλήλους έχετε και πόσα σας κοστίζουν και τους απαντήσαμε ότι απλά ότι… δεν ξέραμε.

Τότε υπήρξαν κάποιοι έλληνες που έκαναν πράξη τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη.

 “Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”

Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Χρ. Δρίβας, Επιτελάρχης τότε στην 96 ΑΔΤΕ με Ταξίαρχο τον Θεοδ. Ζάχαρη.

Στα πλαίσια λοιπόν του περιορισμού της σπατάλης και του μπάχαλου ο Χρ. Δρίβας παίρνει από τους υφισταμένους του ένα έγγραφο για έγκριση πληρωμής και το γυρίζει πίσω με τη σημείωση «Επαναλάβατε το ορθόν». Έκπληκτος ένας Αξιωματικός του λέει ότι δεν υπάρχει επανάληψη, το… ορθόν είναι αυτό που βλέπει. Η 96 ΑΔΤΕ καλούνταν να πληρώσει στα τουριστικά ακίνητα τότε, 200.000 ευρώ ως ετήσιο ενοίκιο του Ξενία, που χρησιμοποιούνταν ως Στρατιωτική Λέσχη!

Το παράλογο είχε γίνει λογικό. Αντί να σκάει το κράτος με το Ξενία της Χίου, το πάσαρε στον Στρατό και εκείνος κατέβαλε ένα ενοίκιο… Χίλτον με την λογική από την μία τσέπη τα παίρνει το κράτος και τα βάζει στην άλλη, λογική δηλαδή που μας έφερε μεταξύ άλλων στον γκρεμό, γιατί μερικοί νομίζουν ότι είμαστε στο χείλος.

Ο Αντισυνταγματάρχης λοιπόν μουλαρώνει  και για να μην τα πολύ λέμε ανοίγει αλληλογραφία με τα Τουριστικά ακίνητα, τα οποία ούτε καν απαντούν.

Στο μεταξύ αλλάζει ο Ταξίαρχος και έρχεται ο Θεοχ. Παναγόπουλος, που παρακολουθεί και αυτός την επιμονή του Δρίβα, που επιτέλους αρχίζουν να απαντούν στις επιστολές του, όταν απλούστατα δεν πληρώνει το ενοίκιο, ζητώντας μείωση από 200.000 σε 80.000 αλλιώς ο στρατός θα φύγει απ’ το Ξενία.

Τα τουριστικά ακίνητα θεωρούν ότι ο Στρατός μπλοφάρει περιμένουν μήπως και με καμμιά μετάθεση… ξεκουμπιστεί ο Δρίβας, αλλά ματαίως, αφού είναι παντρεμένος στη Χίο.

Ταξίαρχος έρχεται ο Μενέλαος Μεϊμάρης, ο Δρίβας στο μεταξύ είχε γίνει Συνταγματάρχης και υποδιοικητής της 96 ΑΔΤΕ, έχουν περάσει και… τρία χρόνια και ο Στρατός ξενοικιάζει και πηγαίνει σε χώρο δίπλα στο Στρατόπεδο Γκιάλα με 40.000 ευρώ το χρόνο.

Ήτοι οι 200.000 έγιναν 40.000 και το Ξενία στο μεταξύ έμεινε ρημάδι στα χέρια της Εταιρείας πιά ακινήτων Δημοσίου, που πήρε τα Ξενία.

Η συνέχεια είναι γνωστή, τον ένα επίμονο διαδέχθηκε ο άλλος, εννοούμε τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού που έφτυσε το δικό του αίμα μέχρι να κουνήσει το άχρηστο δημόσιο και να αξιοποιήσει την περιουσία του και περιουσία όλων μας.

Αυτά για να μην θεωρούμε πως τίποτα δεν γίνεται. ΟΛΑ τα κάνουν οι άνθρωποι, όλα είναι στο χέρι μας.

 

Υ.Γ  Ο Χρ. Δρίβας, που με τιμάει με την φιλία του είναι σήμερα απόστρατος Στρατηγός, που για να γράψουμε το βιογραφικό του θέλουμε μισή ώρα έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων και με το Μετάλλιο του "Ιππότη της Τιμής και της αξίας" της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 21/11/2019 - 07:24

Ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το προσφυγικό και τώρα μπορούμε να διατυπώσουμε ο καθένας την άποψη του.

Αρχή πρώτη λοιπόν, πρέπει να μάθουμε να ακούμε, να μην θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια και επιτέλους να μην θέλουμε… Πέρσες απέναντι μας για να μην είμαστε διχασμένοι.

Αρχή δεύτερη. Απέναντι στο προϋπάρχον  μπάχαλο μας ανακοινώθηκε ένα σχέδιο.

Επ’ αυτού καταθέτω την δική μου γνώμη.

Η κυβέρνηση κάνει αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά.

Μεταφέρει κόσμο από τα νησιά, κλείνει την Μόρια και την ΒΙΑΛ, ανοίγει κλειστά κέντρα, επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου.

Συνεπώς κατ΄ αρχήν δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για ασυνέπεια λόγων και έργων.

Αυτό που μπορεί κανείς να την ψέξει είναι η καθυστέρηση έναντι άλλων αυτονόητων πραγμάτων, όπως η κατάργηση της ανομίας στα Πανεπιστήμια, η ένταξη μας στον πολιτισμένο κόσμο με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους κ.λ.π.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι απείρως δυσκολότερο, αφού είναι διεθνές και πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που δεν χτυπά, μπαίνει από την πόρτα μας.

Άργα λοιπόν αλλά οι ανακοινώσεις έγιναν, το σχέδιο γνωστοποιήθηκε, άρα μπορούμε πλέον να μιλάμε επί πραγματικής βάσεως και με χρονοδιαγράμματα.

Πάμε στα δικά μας τώρα με ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον. Αυτά όλα που ανακοινώθηκαν πρέπει να τηρηθούν.

Η περιοχή του Χαλκειούς πρέπει να ανασάνει, ο Δήμος Χίου θα πάρει διάφορα αντισταθμιστικά οφέλη για το προσφυγικό, με βάση πάντα τις ανακοινώσεις, αυτές θα πρέπει να αφορούν την περιοχή των Καμποχώρων, να ανακουφίσουν αυτούς τους συμπολίτες μας.

Δεύτερον. Θα πρέπει να παρθεί σοβαρά αυτό που επεσήμανε ο ίδιος ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Το προσφυγικό είναι… μάχη, είναι μεταβαλλόμενο όχι στατικό πρόβλημα.

Για παράδειγμα από σήμερα μέχρι το καλοκαίρι, που θα μπεί σε λειτουργία ο νέος σχεδιασμός, μεσολαβούν 8 μήνες, δηλαδή 240 μέρες, δηλαδή με δεδομένες τις σημερινές ροές, γιατί με τα νέα μέτρα μπορεί να … πολλαπλασιαστούν στην Χίο θα έχουν έρθει 24.000 άνθρωποι!

Τρίτο. Το κριτήριο όλων θα είναι όχι μόνο η πράξη των όσων ανακοινώθηκαν αλλά οι επιστροφές και αυτό θα πρέπει να γίνει από τώρα και όχι σε 8 μήνες.

Μέχρι να μετακινηθεί η ΒΙΑΛ, να στηθεί το νέο προσφυγικό χωριό, που ας μην γελιόμαστε δεν θα είναι κλειστό απλά θα έχει… πόρτα, άρα θα υπάρχει έλεγχος μπες – βγές με άδεια κ.λ.π. αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, θα πρέπει να φύγει το μήνυμα.

Ήρθε η επόμενη φουρνιά; Αμέσως καταγραφή. Ήρθες από εδώ; Εξετάζομε το αίτημα ασύλου που θα υποβάλλεις. Ήρθες από εκεί, δεν αναφέρω χώρες, όλοι καταλαβαινόμαστε, την επομένη μπαίνεις στο καραβάκι της επιστροφής με όλες τις… τιμές, που προβλέπει η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Το αυτόν πρέπει να γίνει και στη συνέχεια.

Αν από το μπάχαλο της ΒΙΑΛ πάμε στο οργανωμένο 18 στο 19 δεν ξέρω που, χωρίς επιστροφές απλά μονιμοποιήσαμε το πρόβλημα.

Λύση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος για μας θα είναι μόνο οι επιστροφές.

Μόνο αν αυτός που ξεκινάει να φύγει δεί τον… ξάδελφο του να επιστρέφει, μετά από μια ταλαιπωρία έξι μηνών και αφού έχασε μια αμύθητη περιουσία (έχουμε σκεφθεί τι θα αγόραζε στο Αφγανιστάν ένας που δίνει 1000 ευρώ για το παράνομο ταξίδι Τσεσμές – Χίος;) τότε μόνο θα σταματήσει να έρχεται.

 

Υ.Γ. Μπορούμε να γκρινιάζουμε όσο θέλουμε αλλά αν δεν τα καταφέρει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν θα καταφέρει κανείς.