2018: Εκατό χρόνια από την ένωση του Βροντάδου

Τρί, 09/08/2016 - 23:12

Βρισκόμαστε δύο (2) χρόνια πριν από ίσως την πιο σημαντική και σημαδιακή ημερομηνία για τον Βροντάδο.

Τότε που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ένωση των δυο κεχωρισμένων κοινοτήτων Βορείου και Νοτίου Βροντάδου.

Ήταν 7 Ιουλίου του 1918 όταν με βασιλικό διάταγμα Ήταν 7 Ιουλίου 1918 όταν η Γενική Διοίκηση Χίου με Διοικητή τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου και επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου γνωστοποίησε τότε στα δυο κοινοτικά συμβούλια Βορείου και Νοτίου Βροντάδου την ανάδειξή τους σε ενιαίο Δήμο.

Και όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Ο Βροντάδος και η ιστορία του» έκδοση 1955, ο ξεχωριστός συμπολίτης και καθηγητής φιλολογίας κ. Αντώνιος Ν. Χαροκόπος: Αυτήν λοιπόν την σημαντικότατη χρονιά, το 2018 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε. Εκατό χρόνια ανάπτυξης, προόδου, ευημερίας αλλά και πολέμων, πείνας, εμφυλίου, λαθών και οικονομικών κρίσεων, με αποκορύφωμα τα έξι τελευταία χρόνια που περνάει η πατρίδα μας.

Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά για το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια.

Όμως η αναφορά μου στο γεγονός των 100 χρόνων από την ένωση του Βροντάδου σε ενιαίο Δήμο, σκοπό έχει αυτή τη χρονική στιγμή, να κινητοποιήσει όλους τους Βρονταδούσους (με την αρωγή του ενιαίου Δήμου φυσικά) όπου κι αν βρίσκονται, τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις ενώσεις, τους σημαντικούς απανταχού συνδημότες, προκειμένου να προετοιμαστούμε από τώρα για να υποδεχθούμε αυτό το γεγονός.

Εκεί όλοι μαζί θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στο τι έγινε, να κάνουμε την κριτική και την αυτοκριτική μας, αλλά προπάντων να προτείνουμε τρόπους ανάδειξης και πάλι του Βροντάδου σε πρωταγωνιστή των γεγονότων της τοπικής μας κοινωνίας.

 Να προτείνουμε λύσεις ώστε να αποκτήσει ο τόπος μας και πάλι την αίγλη του παρελθόντος και να πρωταγωνιστήσει στα τοπικά δρώμενα.

 Ιδιαίτερα σήμερα που η υποβάθμιση του δεύτερου σε πληθυσμό πρώην Δήμου στο νησί μας έχει φθάσει στο Ναδίρ, ας κάνουμε μια νέα αρχή.

 Ας δημιουργηθεί κατ’ αρχάς μια επιτροπή προετοιμασίας των 100 χρόνων από την «Ένωση» ώστε με την μέγιστη λαμπρότητα να γιορτασθεί αυτό το γεγονός.

Το 2018 είναι πολύ κοντά και ο χρόνος τρέχει. Οι προετοιμασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Και να είστε σίγουροι ότι μπορούμε όλοι μαζί μακριά από κοντόφθαλμες μικροπολιτικές, διχόνοιες και διχαστικές τάσεις να ξανακάνουμε τον Βροντάδο πρότυπο Δήμου όπως στο παρελθόν.

 

Βροντάδος, 8 Αυγούστου 2016

Νίκος Νύκτας

Δημοτικός Σύμβουλος Χίου

 

Άλλες απόψεις: Του Νίκου Νύκτα