Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Κρέας για τα κανόνια και τα πετρέλαια τους;

Σάβ, 06/10/2018 - 19:39
Βασίλης Μαυρέλος

'Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν." J-P Sartre

Όπως φαίνεται, όλα αυτά που παίζονται στις ΑΟΖ με το ελληνικό, κυπριακό, ισραηλινό και αιγυπτιακό κεφάλαιο ν' ανταγωνίζεται το τουρκικό, ρωσικό, ιρανικό και αντίστροφα, μπορεί να οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μιας μορφής ελληνοτουρκική σύρραξη με πολιτική επιλογή των αρχουσών τάξεων των δυο κρατών.

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσων-ανταγωνισμών και η κλιμάκωση της έντασης των αστικών τάξεων των εμπλεκομένων χωρών στη Ν.Α. Μεσόγειο, για το ποια θα γίνει ο υπεργολάβος των πολυεθνικών της ενέργειας (αφήνοντας για την ώρα απ' έξω την Τουρκία), θα προκαλέσει εκτός από οικονομική και πολεμική σύγκρουση, εάν δε γίνει στο μεταξύ κάποιας μορφής γενικότερη γεωπολιτική διευθέτηση (μοιρασιά) από τους μεγάλους παίχτες Η.Π.Α, Ρωσία, ΕΕ από τη μια, ή σοβαρή, μαζική, αισθητή αντιπολεμική-φιλειρηνική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, από την άλλη.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ας ληφθεί υπόψη και το πως επιχειρείται να επιβληθεί η ''εθνική''- αστική γραμμή εντός, που υποστηρίζεται με παραλλαγές και από τα αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα (κι όχι μόνο) ως κυρίαρχη στρατηγική του λεγόμενου ''εθνικού-πατριωτικού'' κορμού.

Σ' ένα τέτοιο τεταμένο κλίμα ακόμα κι ένα πραγματικό ατύχημα, τυχαίο γεγονός μπορεί να είναι η αφορμή (όχι όμως η αιτία) για οδυνηρές περιπέτειες στους λαούς της Ν.Α. Μεσογείου. Η λαϊκή πλειοψηφία όμως δε θέλει αυτόν τον πόλεμο. Το θέμα είναι να το δείξει αυτό και έμπρακτα.

Γενικευμένος, περιφερειακός, τοπικός πόλεμος χωρίς κοινωνική συναίνεση και αποδοχή -συν τοις άλλοις- δεν είναι κι ότι το πιο εύκολο. Ελληνο/κυπριακό-τουρκικό θερμό πολεμικό επεισόδιο ''παίζει'', κι όλα δείχνουν, πως το ετοιμάζουν λόγω των ΑΟΖ και της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων σε Ανατολική Μεσόγειο-Αιγαίο, ως υπεργολάβοι των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Κατά ' κει το πάνε οι αστικές τάξεις των εμπλεκομένων χωρών με το ελεγχόμενο πολιτικό προσωπικό των προθύμων του ''εθνικού''(αστικού) κορμού. Στη συνέχεια διαπραγμάτευση, δούναι και λαβείν.

Το ζήτημα για εμάς έχει τεθεί : αντιπολεμικό, φιλειρηνικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα για την αποτροπή του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αλλιώς κρέας για τα κανόνια και τα πετρέλαια τους.

6/10/2018
Βασίλης Μαυρέλος
από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στη Χίο

 

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μαυρέλου