Μεγάλη προχειρότητα απέναντι σε τεράστιο διακύβευμα

Πέμ, 25/10/2018 - 19:31

Εκπλήξεις έκρυβε η παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών, από τον κ. Κοτζιά στον κ. Τσίπρα. Με περίσσεια προχειρότητα ο απερχόμενος ΥΠ.ΕΞ γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμα τα δυο προεδρικά διατάγματα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Η προχειρότητα έγκειται στο γεγονός ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει συζήτηση στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και να έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επιπρόσθετα, η πρόθεση επέκτασης των χωρικών υδάτων απαιτείται να γίνει με νόμο, για λόγους αυξημένης τυπικής ισχύος, και όχι με προεδρικά διατάγματα.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι η επέκταση πρέπει να γίνει, αντιθέτως έχει καθυστερήσει, μιας και πάνω από 140 χώρες διεθνώς έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, γνωστό ως UNCLOS’82 του Montego Bay, που κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν.2321/1995 (ΦΕΚ Α’136) καθορίζει, στο άρθρο 3,  το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα  12 ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως. Επομένως το δικαίωμα αυτό  είναι κυριαρχικό, ασκείται μονομερώς και δεν υπόκειται σε περιορισμό η εξαίρεση.

Βέβαια η σχετική πρωτοβουλία δεν προβλέπει καμία επέκταση στα ύδατα του Αιγαίου, αφού, για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει φοβικό σύνδρομο και έτσι εξακολουθεί να ισχύει η παραδοξότητα να έχουμε εύρος χωρικών υδάτων 6 ν.μ. (Ν. 230/1936 και Ν.Δ. 187/73) και εναέριο χώρο 10 ν.μ (Π.Δ/6-9-1931). Ως γνωστόν  η τουρκική εθνοσυνέλευση με το ψήφισμα της 8ης Ιουνίου 1995 μας έχει απειλήσει με «Casus Belli» (αιτία – αφορμή πολέμου) σε περίπτωση επέκτασης. Η Τουρκία, σαφέστατα δεν έχει νόμιμο έρεισμα για να επιχειρήσει πολεμική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την επέκταση, για τους εξής λόγους:

  • Η ίδια, παρ’ ότι δεν έχει κυρώσει την UNCLOS’82 εν τούτοις έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.
  • Παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης η απειλής χρήσης βίας (άρθρο 2 παρ.4).
  • Δυναμιτίζει τη συμμαχική σχέση που στηρίζεται το ΝΑΤΟ (άρθρα 1,2)
  • Παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή της πορεία

Με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας και τις επικείμενες γεωτρήσεις, από ενεργειακούς κολοσσούς, σε Ιόνιο και νότιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης  για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, την σχεδιαζόμενη διέλευση του ενεργειακού αγωγού East – Med καθώς και την κυοφορούμενη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (AOZ), η επέκταση των χωρικών υδάτων καθίσταται αναγκαία ενέργεια. Την περίοδο αυτή οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για την προάσπιση των δικαίων της χώρας επάνω στην υφαλοκρηπίδα και την αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού. Επειδή η παρούσα γεωπολιτική  συγκυρία καθίσταται, για πρώτη φορά, ευνοϊκή,  οφείλει σύσσωμη η  πολιτική και πολιτειακή ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με μια αποφασιστική στάση να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι παράνομοι και σοβινιστικοί σχεδιασμοί δεν θα περάσουν, γιατί διακυβεύεται το μέλλον του ελληνισμού τόσο στον εθνικό χώρο όσο και στην Κύπρο.

                                                                                     Χίος, 25-10-2018

                                                                             Χαράλαμπος Μπουρνιάς

Άλλες απόψεις: του Χαράλαμπου Μπουρνιά