Μονή Πλακιδιώτισσας... Κωνσταντίνος Κανάρης.... Ιωάννης Βαρβάκης και η μητέρα του (Μαρού ) Μαρία Βαρβάκη

Πέμ, 31/10/2019 - 22:25
Λευτέρης Πυκνής

Κουβέντα την κουβέντα με τον σοφό Ψαριανό γέροντα Δημήτριο Γ Ανδριάνα ο οποίος είναι ο ίδιος ο πολιτισμός των Ψαρών μου είπε ότι την μητέρα του Ιωάννη Βαρβάκη την έσωσε από την σφαγή της Χίου από τους Τούρκους το 1822 ο Ψαριανός Μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης !

Έχει γράψει πολλά βιβλία πάνω από 35 τόμους αλλά τα περισσότερα δεν τα έχει πλέον στα χέρια του επειδή τα δώριζε αφειδώς !

Τα γεγονότα μου Ξύπνησαν παιδικές μνήμες και Αναμνήσεις επειδή την δεκαετία του 1950 πήγαινα κάθε Κυριακή στο Μοναστήρι της Παναγίας της Πλακιδιώτισσας και φόρενα ως παπαδοπαίδι στο ιερό ! Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1625 και το 1822 είχε 600 μοναχές οι περισσότερες σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και άλλες εγκατέλειψαν το μοναστήρι ενώ λιγοστές επέστρεψαν όπως η Καταφυγή Μαστρογιάννακη πού βρήκε με θαυματουργό τρόπο το εικόνισμα της Παναγίας !

Στην σελίδα του Ιερού ναού Αγίου Αχιλλείου Λάρισας ο θεολόγος καθηγητής Βασίλειος Γ Βοξάκης έχει γράψει πολλά ιστορικά γεγονότα των Ψαρών και ειδικότερα για τον Κωνσταντίνο Κανάρη! Σέ μία από τις σελίδες αναφέρει : Ο ακαταπόνητος ερευνητής της ιστορίας και της λαογραφίας των Ψαρών, Δημήτριος Γ Ανδριάνας  αναφέρει δύο λησμονημένα περιστατικά από τόν βίο του Κανάρη, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του ηρωισμού και της Χριστιανικής αυταπρνήσεως του !

Στις 4 Απριλίου 1822 η Βουλή των Ψαρών ανέθεσε στον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Κωνσταντίνο Νικόδημο την αποστολή να ταξιδέψουν μέχρι τη Χίο στην οποίαν είχαν ήδη αποβιβαστεί οι Τουρκικές ορδές και να σώσουν με κάθε τρόπο τον Αλεξανδρή Βλαστό και τον γέροντα μαστρο-Σταμάτη,τον τεχνίτη της ναυπηγικής, που οι Ψαριανοί τους λογάριαζαν για ευεργέτες ! Ταυτόχρονα, είχαν ως στόχο τη διάσωση της μητέρας του Ψαριανού Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη ! Κανάρης και Νικόδημος και μια ομάδα άλλων θαρραλέων Ψαριανών, επιβαίνοντας στο Ψαριανό πλοίο του Αναγνώστη Ανδρέα Παπά έφθασαν στον κόλπο της Σιδηρούντας που βρίσκεται δυτικά της Χίου !

Εκεί βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλο πλήθος απελπισμένων Χίων που είχαν συγκεντρωθεί δίπλα στη θάλασσα για να ξεφύγουν απ'τις χατζάρες των αιμοδιψών πιστών του Ισλάμ ! Με αυτοθυσία έφθασαν στο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, αλλά όταν πλησίασαν το είδαν καιόμενο και μη έχοντας κάτι να προσφέρουν γύρισαν πίσω στο πλοίο τους που ήταν ξέχειλο από Χιώτες πρόσφυγες αναχώρησε για τα Ψαρά !

Σύντομα όμως επέστρεψαν και διέσχισαν σχεδόν όλο το νησί, με κατεύθυνση προς νότο,στα Μαστιχοχώρια και συγκεκριμένα το χωριό της Καλλιμασιάς, όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Πλακιδιώτισσας ! Εκεί εγκαταβίωνε ως μοναχή η Μαρία (Μαρού ) Βαρβάκη, μητέρα του συντοπίτη τους Ιωάννη Βαρβάκη, μεγάλου ευεργέτη των Ψαρών και γενικότερα όλης της Ελλάδας,ο οποίος συνέβαλε με μεγάλα χρηματικά ποσά στον αγώνα του Έθνους ! Παρά τους μύριους κινδύνους κατάφεραν να την εντοπίσουν και να την μεταφέρουν σώα στα Ψαρά, σώζοντας την από βέβαιο θάνατο, αφού σε λίγες μέρες οι Τούρκοι έσφαξαν όσες μοναχές βρήκαν στην Μονή !

Με ευγνωμοσύνη ο Ιωάννης Βαρβάκης διηγούνταν το περιστατικό λέγοντας : Τους αγαπητούς μου συμπατριώτες..... πάντοτε θα ευγνωμονώ δια τον άθλον των να απαγάγουν κυριολεκτικώς μέσα από τα χέρια των Τούρκων την μητέρα μου !

Τα ιστορικά αυτά γεγονότα μου Ξύπνησαν γλυκές αναμνήσεις και μνήμες της παιδικής μου ηλικίας όταν κάθε Κυριακή καί γιορτές βρισκόμουν μέσα στο ιερό με τον Παπά Βαρκάρη υπέργηρο που έμενε στο μοναστήρι ! Τα χρόνια εκείνα η Μονή είχε γύρο στις είκοσι μοναχές !

Αυτά όλα για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας !

Καλό ξημέρωμα και καλό μήνα !

Χίος 31 Οκτωβρίου 2019 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτηςp

Άλλες απόψεις: του Λευτέρη Πυκνή