Ο Άγιος Νικόλαος, ο Ψαριανός

Κυρ, 23/01/2022 - 19:03

Αγαπητή Αλήθεια,

ο Μικές Δούκας, Ψαριανός παπάς, μας δίνει ζωντανή περιγραφή των λατρευτικών πράξεων που συνηθίζονταν στα πλοία των Ψαρών στα χρόνια της Επανάστασης του '21: «...κατά τον πλουν προς Κωνσταντινούπολιν ενήστευαν και εκάστην εσπέραν φέροντος του καμαρώτου την εικόνα του Αγίου Νικολάου επάνω εις τον εργάτην, ο (...) γραμματεύς ή ναύτης έψαλλε την παράκλησιν του καμαρώτου θυμιατίζοντος με τους ναύτας ασκεπείς. Προσηύχοντο (...) να τους χαρίση ούριον άνεμον και αισίαν οδόν (....)

Αμα τω κατάπλου επήγαιναν μαζί με τον πλοίαρχον εις τον πνευματικόν και εξομολογούμενοι εισήρχοντο είς τον ιερόν ναόν και μετελάμβανον των αχράντων μυστηρίων. Εκείνη δε την ημέραν εσχόλαζον από πάσαν εργασίαν».

Πέτρου Θέμελη, ακρόπλωρο, 7-1-18.

Σύμφωνα  με τον παπά Μικέ μετά την καταστροφή των Ψαρών η εικόνα του Αγ.Νικολάου ,που ορκίστηκε ο Κανάρης πριν την ανατίναξη της Τουρκικής Καπιτάνας (6-6-1822 ), εξαφανίστηκε από βέβηλα χέρια και εντοπίστηκε το 1867 στο ναό της Αγ. Παρασκευής, στο Μούδρο του Πορτ Σάιτ.

Χθες διαβάζοντας την ανακοίνωση του Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη, Η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στο Ηράκλειο και η ανοικοδόμηση του ναού  του Αγ. Νικολάου Νέας Αλικαρνασσού (Πρακτικά 12ου ΔΚΣ, 2019 σ. 6 και 9), διαπίστωσα με χαρά ότι η εικόνα βρίσκεται στην Κρήτη!

Κάποιος παπά Γιώργης αγόρασε την εικόνα στην  Αλικαρνασσό (σημ. Πετρούμι-Βodrum) από Τούρκους. Έτσι χτίστηκε περικαλλής ναός του Αγ. Νικολάου στη χαμένη πατρίδα πριν 300 χρόνια.

Το πολύτιμο κειμήλιο της θείας προστασίας  του  Αγίου της ναυτοσύνης και της μνήμης της πατρογονικής ρίζας μεταφέρθηκε από τους Αλικαρνασσείς πρόσφυγες στη νέα τους εστία.

Το 1924 στο ξύλινο ναό του Αγ. Νικολάου όπως και στον οικοδομημένο του 1954 υπήρχε συνεχής φύλαξη. Κάθε βράδυ ο  ένθρονος ,Άγιος Νικόλαος (αγνώστου αγιογράφου, γύρω στο 1750) του Κανάρη άλλαζε σπίτι! Ακόμη και η μοναχή Κατίνα (Κατέ) Καρπαθάκη είχε δραστηριοποιηθεί. Φοβόντουσαν, λένε, τους Ψαριανούς!

Καλό θα ήταν τώρα στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής η εικόνα του Αγ. Νικολάου, του Ψαριανού, να φιλοξενηθεί και να λειτουργηθεί στο ηρωικό νησί όπως και στον ομώνυμο ναΐσκο του Κάστρου.

Με εκτίμηση,

Αναστασία Μανδάλα.

Σημ. Η επιφάνεια της Εφέστιας Εικόνας είναι λαβωμένη από σφαίρα αλλοθρήσκου.

Άλλες απόψεις: Της Τασούλας Μανδάλα