Προτάσεις για την άμεση θωράκιση του νησιού από το 4ο κύμα της πανδημίας.

Τετ, 21/07/2021 - 18:07

Όπως ήταν αναμενόμενο τις τελευταίες ημέρες και στην Χίο παρατηρείται αυξητική τάση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από την αρχή του μήνα έχουμε συνολικά 68 κρούσματα με τα 55 να είναι ενεργά. Χρειάζεται προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Προτείνω έστω την ύστατη ώρα όλοι οι αρμόδιοι να ενωθούν και να ζητήσουν:

• Αποστολή επιπλέον κλιμακίου ΕΟΔΥ, ώστε σταθερά δύο ομάδες να διενεργούν τεστ στην Πλατεία και ένα κλιμάκιο να οργώσει τα χωριά.

• Αυστηρούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά, προς τα νησιά.

• Τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τα καταστήματα.

• Τήρηση των μέτρων(χρήση μάσκας) σε εσωτερικούς χώρους.

• Πρόταση για την αποστολή κινητής μονάδας εμβολιασμών η οποία μπορεί να εμβολιάζει στην Πλατεία, όποιον επιθυμεί (δυνατότητα εμβολιασμών με Pfizer, για τους πιο δύσπιστους)

• Ενημέρωση 2-3 φορές την εβδομάδα, για την επιδημιολογική κατάσταση του νησιού (κρούσματα, τεστ, συρροές)

• Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου να κάνει καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ας γίνουν όλες οι ενέργειες που χρειάζονται, από κάθε αρμόδιο, ώστε να προστατευθεί το νησί. Όσοι επισκέπτες έρχονται, τηρείται τα μέτρα και κάντε τεστ 4-5μέρες μετά την άφιξη σας στο νησί. Ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πρόκειται για εισαγόμενα και αρκετούς ανεμβολίαστους.

Ας προσπαθήσουμε όλοι για την καλύτερη υγειονομική εικόνα του νησιού. Ενός νησιού που οδηγεί την κούρσα των εμβολιασμών στο Β. Αιγαίο. Με το 57,19% του γενικού πληθυσμού να έχει τουλάχιστον μία δόση και το 49,59% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ποσοστά εμφανώς μεγαλύτερα αν η αναγωγή γίνει επί των πολιτών άνω των 15ετών.. Συνεχίζουμε την εμβολιαστική κάλυψη για να θωρακίσουμε εμάς, τους δικούς μας ανθρώπους και το νησί μας.

 

Γιώργος Χάμπας, Κοινωνιολόγος

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Χάμπα