Πρόταση για ανάταξη του τουρισμού

Τρί, 06/11/2018 - 11:33

Πριν από μερικές εβδομάδες είχα δημοσιεύσει κάποιες σκέψεις, για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό στο νησί μας, έτσι όπως τα βλέπω και τα ζω δεκαετίες τώρα από τη θέση του πελάτη και του παρατηρητή.

Σκέψεις, τις οποίες κατέθεσα κατά την εισήγησή μου στο συνέδριο για την ανάπτυξη της Χίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως είχα πει στο Συνέδριο και είχα σημειώσει στο άρθρο μου, καταγράφω σήμερα, πολύ συνοπτικά, την πρότασή μου για την ανάταξη του τουρισμού στο νησί μας, έτσι όπως την διατύπωσα.

Ο τόπος μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές, έχει σπουδαία και γνωστή (τουλάχιστον πανευρωπαϊκά) ιστορία, με σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία, έχει ωραία τοπικά προϊόντα και μια καλή τοπική κουζίνα.

Μπορεί να προσφέρει πολύπλευρες δραστηριότητες σε έναν επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει δεκάδες πτυχές της φύσης και της ζωής του νησιού μας.

Αλλά, όπως είχα σημειώσει με πολλά παραδείγματα (που θα μπορούσαν να ήταν δεκαπλάσια) και στο προηγηθέν άρθρο μου, η οργάνωση είναι λειψή, εμείς,  άσχετοι επί των βασικών αναγκών και προϋποθέσεων της τουριστικής ανάπτυξης και ο ατομισμός πλεονάζει.

Η δημόσια διοίκηση αδιάφορη και οι καιροσκόποι πολλοί.

Προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με τουριστική επιχείρηση αλλά παρατηρώντας, δεκαετίες τώρα, την τουριστική ζωή στο Νησί μας και ειδικότερα στον Καρφά, είναι φανερό ότι στην πλειονότητα των τουριστικών δράσεων, οι βασικές αρχές λειτουργίας του επιχειρείν στον τουρισμό, είναι άγνωστες. Ο συντονισμός και ο έλεγχος κάθε μορφής ανύπαρκτος! Προετοιμασία και οργάνωση ερασιτεχνική. Οι ιδιώτες παλεύουν με νύχια και με δόντια στα πλαίσια των προσωπικών τους δυνατοτήτων και έρχεται ο τυχαίος άλλος ή η δημόσια διοίκηση  και αδιαφορεί ή τα ανατρέπει τη στιγμή που όλοι μας θα έπρεπε να είχαμε νιώσει την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης αυτού του τομέα, αφού δεν μας έμειναν και πολλά που θα μπορούσαν  να αναζωογονήσουν τον Τόπο. Βρίσκουμε την εύκολη δικαιολογία, ως άλλοθι, ότι για όλα φταίει το αεροδρόμιο!

Μετά από όλα αυτά, και πολλά άλλα, οδηγήθηκα στην παρακάτω σκέψη - πρόταση που είμαι βέβαιος ότι μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος: Η δημιουργία μιας ομάδας που θα έχει ως συνεχές και μόνιμο καθήκον την οργάνωση της τουριστικής ανάπτυξης. Με συντονιστές και πρωτοπόρους τα Επιμελητήρια και υποστηρικτές την Αντιπεριφέρεια, το Δήμο και το Πανεπιστήμιο, να οριστεί η ομάδα αυτή από ανθρώπους που γνωρίζουν και επιθυμούν να προσφέρουν. Μακριά από σκοπιμότητες! Δεν χρειάζεται να είναι πολυμελής η ομάδα,  αρκεί να έχει μια τριμελή εκτελεστική  επιτροπή με μια γραμματεία. Επικεφαλής να οριστεί ένας γνώστης του τουρισμού. Μπορεί να είναι και ένας από τα στελέχη των τουριστικών γραφείων του εξωτερικού ο οποίος να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Αμειβόμενοι να είναι μόνο ο επικεφαλής και η γραμματεία.  Για την οικονομική στήριξη και όλα τα λειτουργικά έξοδα αυτής της ενέργειας να προσκληθούν να καταβάλουν όλοι οι επαγγελματίες του Νησιού από 50 έως 100 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Οι ανάγκες καλύπτονται άνετα. Μόνο με σοβαρό επαγγελματισμό όλων μαζί, μπορεί να αντιμετωπισθεί η παρούσα μιζέρια και η προχειρότητα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρόκειται για επιχείρηση που αφορά τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και το Νησί στο σύνολό του, είτε ζει άμεσα από τον τουρισμό είτε έμμεσα. Διαφορετικά το μέλλον θα συνεχίσει να είναι σκοτεινό. Δεν πρόκειται για καμιά πρωτότυπη ή καινοφανή ιδέα. Είναι κάτι που άλλοι ελληνικοί τόποι το εφαρμόζουν χρόνια τώρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλά εμείς οι Χιώτες, ως πολύξεροι, δεν το είχαμε ανάγκη!

Ο επικεφαλής της ομάδας και όλα τα μέλη, θα σχεδιάσουν, θα προγραμματίσουν θα υλοποιήσουν με τη βοήθεια των επιχειρηματιών και των δημόσιων φορέων. Θα θέσουν στόχους και τρόπους δράσεων. Θα ενημερώσουν τους επαγγελματικούς φορείς. Θα αναζητήσουν αγορές και θα φροντίσουν για επιμόρφωση και κατάρτιση όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και του ντόπιου πληθυσμού, γιατί είμαστε χύμα… Θα απαιτήσουν από το δημόσιο να στηρίξει κάθε απόφασή τους που θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Θέλει προσπάθεια και βάθος χρόνου. Τα σωστά πράγματα θέλουν χρόνο. Μόνο οι καιροσκόποι ζητούν το εδώ και τώρα. Όταν αποκτήσει η ομάδα αυτή  την αναγκαία αξιοπιστία θα μπορέσουν τα μέλη της να απαιτήσουν απόλυτη εφαρμογή των κανόνων που θα θέτουν και να προφέρουν ένα σήμα ποιότητας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που το αξίζουν. Τότε, θα μπορούν να δημοσιοποιούν και τα ονόματα αυτών που χαλούν την πιάτσα και διώχνουν τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Δεν χωρούν προχειρότητες! Όταν το νερό μπει στο αυλάκι και είναι έτοιμη η Χίος, μαζί και το αεροδρόμιο, είναι βέβαιο ότι το νησί μας, αποφεύγοντας και τα λάθη άλλων τουριστικών τόπων, θα προσφέρει ένα άριστο τουριστικό ποιοτικό προϊόν, αντάξιο της ομορφιάς και της ιστορίας του!

Άλλες απόψεις: Του Παύλου Καλογεράκη