Τα δεδομένα στην Τεργέστη και τα ζητούμενα στη Χίο

Τρί, 12/11/2024 - 16:07

Ταξιδεύοντας μας αποφέρει πολλαπλά προσωπικά οφέλη, οφέλη που συνήθως δεν μετριούνται. Σε πρόσφατο ταξίδι επισκέφθηκα την Τεργέστη η οποία σύμφωνα με την γνωστή πλατφόρμα κρατήσεων Booking είναι ένας από τους 10 παγκοσμίως ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς. Για όσους δεν γνωρίζουν η Τεργέστη βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ιταλίας στα σύνορα με την Σλοβενία και είναι κοσμοπολίτικη με παλάτια, κάστρα, τεράστιες πλατείες, ιστορικό κέντρο, λιμάνι και 2.000.000 τουρίστες τον χρόνο…

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να προβάλλω κάποιες λεπτομέρειες με φωτογραφίες που για άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς είναι δεδομένες.

Ξεκινώντας από το λιμάνι κατά την διάρκεια της παραμονής  μου υπήρχε ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο το οποίο ήταν ‘παρκαρισμένο’ δίπλα στο ιστορικό κέντρο με τους τουρίστες του να έχουν ξεχυθεί στην πόλη. Πόσο λοιπόν σημαντικό είναι ένας τουριστικός προορισμός να έχει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμος.

Υπήρχαν πάρα πολλές θέσεις πάρκιν για τα πούλμαν κάτι που εμείς στη Χίο ούτε καν διαθέτουμε στο αεροδρόμιο πόσο μάλλον για τα ΙΧ τα οποία είναι σχεδόν όλα σταθμευμένα στον παράδρομο επί της λεωφόρου. Πότε άραγε θα αποκτήσουμε πάρκιν;;

Επίσης υπάρχει ποδηλατόδρομος καθώς οι κάτοικοι στο εξωτερικό κάνουν συχνά χρήση του ποδηλάτου και γι’αυτό θα ήταν σπουδαίο να συνδεθεί η Πόλη της Χίου με τον Κάμπο στο μέλλον.

Η Τεργέστη είναι πεντακάθαρη και τα πάντα είναι προσεγμένα. Για παράδειγμα το πράσινο πάνω στις νησίδες είναι περιποιημένο ενώ υπάρχουν κουκλίστικοι μικροί κάδοι ανακύκλωσης όπου πατάς κάτω στη βάση τους για να ανοίξουν. Σκουριές πάνω σε στύλους φωτιστικών, στηθαία κλπ φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεις.

Σε διάφορα σημεία της πόλης όπου βρίσκονται τα αξιοθέατα δίνονται πληροφορίες σε 4 γλώσσες σε μορφή πινακίδας ενώ υπάρχει και χάρτης με διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι τουρίστες με τις αποστάσεις τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και στη Χίο με σημεία ενδιαφέροντος τα οθωμανικά λουτρά, το Βυζαντινό μουσείο, την βιβλιοθήκη Κοραή, την Απλωταριά, την πλατεία του κάστρου κλπ.

Για κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με το μέρος που επισκέπτεται γίνονται στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς ξεναγήσεις από επαγγελματίες. Έτσι αποφάσισα να κλείσω μέσω διαδικτύου μία τέτοια ξενάγηση για τις 10 το πρωί η οποία θα είχε διάρκεια 1,5 ώρα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατατοπίστηκα για την ιστορία της πόλης και ο ξεναγός μας πέρασε από διάφορα σημεία. Στο τέλος δίνεις όσα χρήματα θέλεις αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό. Φυσικά όλοι δίνουν κάτι στο τέλος, συνήθως 10-20ευρώ. Αυτού του είδους παροχής για την πόλη της Χίου δεν υφίσταται προς το παρών αλλά εάν ως τουρίστας επισκεπτόμουν για πρώτη φορά την Χίο θα το αναζητούσα. Εδώ να προσθέσω πόσο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί γρήγορα ο δημοτικός κήπος της Χίου με το πράσινο του και τα αγάλματα του.   

Παρατήρησα επίσης 2 δημόσια κιάλια δίπλα στη θάλασσα όπου πληρώνεις 1 ευρώ για να δεις την θέα της ακτογραμμής της Σλοβενίας και Κροατίας όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς πάνω στον πεζόδρομο του λιμανιού αντίστοιχα με θέα τις μικρασιατικές ακτές;

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων πάνω στην θάλασσα βρίσκεται το κάστρο Μιραμάρε που έκτισε ο αδερφός του αυτοκράτορα των Αμψβούργων περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Μπόρεσα να το επισκεφθώ χρησιμοποιώντας την αστική συγκοινωνία. Η Νέα Μονή που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστατευόμενο από την Ουνέσκο και απέχει 12 χλμ από την Πόλη της Χίου δυστυχώς κάθε χρόνο δεν συνδέεται. Είναι δυνατόν;;

Κλείνοντας η Χίος τουριστικά είναι ένας μικρός νάνος μπροστά στην κοσμοπολίτικη Τεργέστη και όπου και να πάει κανείς στην Ιταλία στα ιστορικά κέντρα των πόλεων δεν θες να φύγεις. Το να γίνουν ριζικές αλλαγές σε εμάς είναι γνωστό ότι είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο διότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά με τις υπάρχουσες υποδομές και τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση αλλά και άλλους λόγους να προσθέσω. Πάντα όμως κάποιες διορθωτικές κινήσεις είναι εφικτές όταν σκεφτόμαστε το αύριο και τι οφέλη θα έχουμε.   

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΔΗΣ

Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών Χίου

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Μυλωνάδη