Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να περιμένουμε, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο Δήμο Χίου.

Τρί, 26/02/2019 - 06:02

Αναφισβήτητα οι δημοτικές εκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία για ένα τόπο, διότι μετά από αυτές καθορίζεται η πορεία του θετικά ή αρνητικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και όχι μόνο.

Σε αυτές λοιπόν τις εκλογές του 2019 υπάρχουν αρκετές αλλαγές,στον νέο Νόμο 4555/2018 ¨ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι ¨, που διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μία από αυτές, η σπουδαιότερη, είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Η εκλογή των 41 Δημοτικών Συμβούλων, θα γίνει μ ό ν ο την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Την δεύτερη Κυριακή θα γίνει μ ό ν ο η εκλογή του Δημάρχου, ενός εκ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χίου αποτελείται από 41 Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι ψηφίζουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο ο οποίος δεν ψηφίζει αλλά είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις.

Μέχρι αυτές τις εκλογές, ο προηγούμενος νόμος 3852/2010 ¨Καλλικράτης¨, έδινε την δυνατότητα στην πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου να έχει εκλεγμένους τους 25 από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους.

Με το νέο Νόμο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και αναλύονται ως εξής.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του ∆ήμου Χίου ανέρχονται σε 61.588.

Οι ψηφίσαντες το 2014 ήταν 30.877.

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 29.760.

Ως δεδομένο σ’ αυτή την νέα εκλογική αναμέτρηση μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον τους έξι (6) υποψήφιοι Δήμαρχοι με τις παρατάξεις τους ο καθένας.

Αν υποθέσουμε ότι θα ψηφίσουν όσοι ψήφισαν και το 2014, δηλαδή 29.760 δημότες (έγκυρα ψηφοδέλτια) και με δεδομένη την απλή αναλογική, η αντιστοιχία των ποσοστών σε αριθμό εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων (εδρών) θα είναι η παρακάτω, ανεξαρτήτως με το ποιός θα εκλεγεί Δήμαρχος.

Ποσοστό —> Δημοτικοί Σύμβουλοι

40% ——————> 16

35% ——————> 14

30% ——————> 12

25% ——————> 10

20% ——————> 8

15% ——————> 6

10% ——————> 4

5% ——————> 2

3% ——————> 1

 

Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει τα ποσοστά, που θα πάρει περίπου ο κάθε συνδυασμός, και την αντιστοιχία τους σε έδρες.

Εννοείται ότι η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων,περιορίζεται σημαντικά ανά συνδυασμό και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των υποψηφίων.

Ως συμπέρασμα προκύπτει ότι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου είναι απαραίτητο να συνεργαστούν δύο ή και τρεις συνδυασμοί για να υπάρχει πλειοψηφία (21) στην λειτουργία του, καθόλη την τετραετία.

Αυτό θα είναι το στοίχημα - πείραμα του νέου εκλογικού νόμου.

Θα υπάρξει κουλτούρα συνεργασίας ή ακυβερνησία με ότι αυτό συνεπάγεται στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε;

Δεν χρειάζονται λοιπόν προεκλογικά αντιπαραθέσεις,πολώσεις, εγωισμοί και άσκοπες κουβέντες.

Επί πλέον οφείλω να τονίσω ότι οι πόροι χρηματοδότησης, για έργα και δράσεις, σε όλους πλέον τους Δήμους είναι κυρίως από Ευρωπαϊκές πηγές π.χ (ΕΣΠΑ) και ελαχιστότατες από κρατικές πηγές όπως Δημόσιες Επενδύσεις, ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, Δημοτικοί Πόροι κ.λ.π.

Εάν σταματήσουν να έρχονται οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ή δεν αξιοποιούνται κατάλληλα, θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα πάντα.

Ήδη σαν μοντέλο έχουν κάποιοι στο μυαλό τους, να αυτοχρηματοδοτούνται από τους δημότες τα έργα και οι δράσεις των Δήμων.

Όπως δηλαδή γίνεται εδώ και αρκετό καιρό στον αθλητισμό, όπου οι αθλούμενοι και οι ομάδες πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους.

Ακόμα αξίζει να γνωρίζουν οι δημότες ότι, στην Δημοτική περίοδο που διανύουμε (2014 - 2019), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου λαμβάνει περίπου 1.100 αποφάσεις κάθε χρόνο.

Οι 900 - 1.000 περίπου είναι ομόφωνες με ότι αυτό σημαίνει.

Είναι μονόδρομος η σύνθεση, η συνεργασία, η συνεννόηση και οι καλές σχέσεις μεταξύ όλων των αιρετών.

Η Χίος και μόνο η Χίος θα πρέπει να είναι στη σκέψη όλων.

 

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού