Τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή αθλητική διοργάνωση φιλοξενεί από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουλίου το νησί της Χίου και το Ιωνικό Κολυμβητήριο. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών και Προαγωνιστικών Κατηγοριών Τεχνικής Κολύμβησης που έχει φέρει στο νησί μας 490 αθλητές, 150 προπονητές από 42 Σωματεία και μεγάλο αριθμό συνοδών και γονέων, που όλοι μαζί μπορεί και να πλησιάζουν τη… χιλιάδα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο ταμίας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλημάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τεχνικής (CMAS), Ηλίας Ξιάρχος και ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Αιγαίου, Γιώργος Γιασεμής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έκαναν λόγο για μία γιορτή του αθλήματος σε ένα νησί με ναυταθλητική παράδοση αλλά και με πολύ καλές πλέον κολυμβητικές εγκαταστάσεις.
Ο Σταμάτης Κάρμαντζης επεσήμανε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες διοργανώσεις σε ένα ακριτικό νησί και για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και για τους συμμετέχοντες από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν έναν πανέμορφο και άγνωστο στους περισσότερους τόπο.
Για σταθερό προσανατολισμό φιλοξενίας πανελλήνιων και διεθνών διοργανώσεων από τη δημοτική αρχή, έκανε λόγο ο Μανώλης Βουρνούς, ευχαριστώντας ΚΟΕ και ΑΟΑ για την ανάληψη της διοργάνωσης.
Ο Ηλίας Ξιάρχος, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία, τόνισε ότι η τεχνική κολύμβηση επιστρέφει στη Χίο μετά από 17 χρόνια με μία μεγάλη διοργάνωση και με αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, που πρόσφατα μάλιστα στα Ιωάννινα κατέκτησαν 14 μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Τεχνικής Κολύμβησης. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αποτελεί δε το τελευταίο επίσημο τεστ των ελλήνων αθλητών πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που θα γίνει 28 Ιουλίου – 4 Αυγούστου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Ο ίδιος θεώρησε ότι το Ιωνικό Κολυμβητήριο έχει βελτιωθεί πολύ γι’ αυτό και η ΚΟΕ στέλνει συνεχώς διοργανώσεις στη Χίο, ενώ αποκάλυψε ότι σύντομα ίσως γίνει και διεθνής διοργάνωση τεχνικής κολύμβησης. Επίσης ο κ. Ξιάρχος εξήρε τη συμβολή του ΑΟΑ στην ανάπτυξη του αθλήματος, μιας και ο χιώτικος όμιλος δουλεύει με μικρά παιδιά και βγάζει σταδιακά καλούς αθλητές που πλαισιώνουν και τις Εθνικές Ομάδες, ενώ ο ίδιος προτάσσεται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας από τον ΑΟΑ.
Ο Γιώργος Γιασεμής ευχαρίστησε κατ’ αρχήν την ΚΟΕ για την ανάθεση της διοργάνωσης αλλά και τους υπόλοιπους φορείς που συνέδραμαν την προσπάθεια, καθώς και τους ιδιώτες χορηγούς που τη στήριξαν, καλώντας όλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία των αγώνων αλλά και κατά την παραμονή στη Χίο των αποστολών.
Μετά πάντως τη λήξη των αγώνων αυτών το Κολυμβητήριο μπαίνει και πάλι σε φάση εγκατάστασης των νέων μετρητικών διατάξεων και όλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του, μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των νησιών του Β. Αιγαίου. "Η Χίος μπορεί να γίνει το κέντρο ναυταθλητισμού της Ελλάδας που της αξίζει", δήλωσε ο Δήμαρχος Χίου και σίγουρα δεν έχει άδικο.