Μόνος υποψήφιος για 4η θητεία στο Δήμο των Ηρωικών Ψαρών

Στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν εγωισμοί, λέει στο Ράδιο "Α" ο Κώστας Βρατσάνος
Τετ, 13/09/2023 - 15:02

Ο Κώστας Βρατσάνος είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις -μετρημένων πιθανά στα δάχτυλα του ενός χεριού- που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, ως υποψήφιος Δήμαρχος των Ηρωικών Ψαρών δεν θα έχει το άγχος της εκλογής. Ένας και μοναδικός είναι ο συνδυασμός που κατέρχεται στις εκλογές, αυτός στον οποίο ηγείται ο ίδιος, με 18 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, από τους οποίους θα εκλεγούν οι 13.

Μάλιστα αυτή τη φορά, όπως είπε στο Ράδιο “Αλήθεια”, οι 9 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες και το 50% αυτών είναι με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και οι υπόλοιποι “πρωτάκια”.

Σ’ ένα μικρό τόπο, όπως είναι τα Ψαρά, όπως λέει, αυτή τη φορά γλίτωσαν την τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου και γι’αυτό το λόγο δηλώνει ευτυχής που επικράτησε η ενότητα. Αυτό, υπογραμμίζει, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχει συζήτηση και επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Στην αυτοδιοικητική του πορεία, που μετρά από το 2002 δύο θητείες δημοτικός σύμβουλος στα Ψαρά και Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, και τρεις ακόμη θητείες Δήμαρχος από το 2010, οδεύοντας πια για την 4η, σημειώνει ότι εκείνο που έμαθε είναι οτι πρέπει να προσπαθεί για την ενότητα ακόμη κι αν πλήττεται ο εγωισμός του.

“Με ενότητα, σύμπνοια, συνεργασία μπορούμε να κάνουμε πράγματα που έχει ανάγκη ο τόπος μας”, σημειώνει και θυμίζει ότι το πρώτο που αναγράφεται στις υποχρεώσεις του Δημάρχου -και δεν είναι τυχαίο αυτό- είναι ότι είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ενότητας της τοπικής κοινωνίας.

Ο ίδιος παρότι στην επόμενη εκλογή οδεύει με άνεση ζητά από τους συμπολίτες του να προσέλθουν στην κάλπη για να επιλέξουν τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. 

Στο ερώτημα αν σκοπεύει να συνεχίσει και να σπάσει το ρεκόρ του Γιάννη Φιλίνη που διετέλεσε Δήμαρχος στα Ψαρά από το 1985 έως το 2002 απαντά με ένα χαμόγελο λέγοντας ότι αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία του θητεία, αφού ζητούμενο είναι να έρθουν νέα παιδιά να συνεχίσουν τη δουλειά στο Δήμο.

Στην πορείας της ζωής του στα αυτοδιοικητικά έδρανα, αυτό που νοστάλγησε ήταν το έργο του δασκάλου, που υπηρέτησε για 18 χρόνια.

“Το σχολείο μου έλειψε πολύ. Πηγαίνοντας στον αγιασμό φέτος είπα στους εκπαιδευτικούς ότι είναι σημαντικό που βρίσκονται με το υγιέστερο και πολυτιμότερο κομμάτι της κοινωνίας μας”.

“Με τα μεγάλα παιδιά είναι πιο δύσκολα τα πράγματα”, συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Δηλώνει ευτυχής που ζει σε έναν τόπο όμορφο και ιστορικό και θέτει ως προτεραιότητα το δημογραφικό, με ζητούμενο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αντιστραφεί στη συνέχεια. 

Ο Κώστας Βρατσάνος πιστεύει στις δυνατότητες που έχει η αυτοδιοίκηση γνωρίζοντας από κοντά τα προβλήματα του τόπου να δώσει λύσεις, φτάνει να έχει τα μέσα και φυσικά τους πόρους.

Στην επόμενη τετραετία επιδιώκεται να τελειώσουν έργα που ήδη είναι σε εξέλιξη καθώς και άλλα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η αποχέτευση, το αντιπλημμυρικό, το ψηφιακό μουσείο στο Κονάκι, να γίνουν και τα Ψαρά μια "έξυπνη πόλη" και μακάρι -όπως λέει- την επόμενη χρονιά να δρομολογηθούν και τα υδροπλάνα που θα φέρουν το νησί πιο κοντά στο κέντρο της χώρας.

 

Σχετικά Άρθρα