Συνάντηση Γ. Καραβασίλη με ΔΣ ΕΜΧ

Τρί, 26/09/2023 - 05:46

Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του "Χίος Μπροστά" με επικεφαλής τον Γιάννη Καραβασίλη και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΧ πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Σε σχετικό δελτίο τύπου σημειώνεται:

«Από πλευράς της ΕΜΧ ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γ. Τούμπος παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων της Ένωσης και  αναφέρθηκε εμφατικά στο γεγονός της ανασκίνωσης και νέων φυτεύσεων που έχει ξεκινήσει. Αυτό συμβαίνει αφενός για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ζήτηση μαστίχας με τις νέες δραστηριότητες που αναπτύσσονται, αλλά και γιατί νέοι στρέφονται προς την καλλιέργεια μαστίχας.

Σημείωσε ως σημαντικό το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, τόσο της ανάγκης για νέα, όσο και της συντήρησης της υφιστάμενης. Επιπλέον σημείωσε την ανάγκη για οριοθέτηση βοσκοτόπων σε περιοχές που δεν θίγεται η καλλιέργεια  της μαστίχας προκειμένου να αποφεύγονται προστριβές μεταξύ των δύο παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον ανέφερε ότι θα μπορούσαν να  αξιοποιηθούν από την ΕΜΧ δημοτικές εκτάσεις που είναι κατάλληλες για μαστιχοπαραγωγή.

Ο κ. Τούμπος ανέφερε ότι η ΕΜΧ προσδοκά σε γόνιμη συνεργασία με την  όποια δημοτική αρχή εκλεγεί για την επίλυση θεμάτων των μαστιχοπαραγωγών.

Από τον "Χίος Μπροστά" ο Γιάννης Καραβασίλης δήλωσε τη διάθεση του συνδυασμού για ουσιαστική συνεργασία. Παρουσίασε τμήματα του προγράμματος του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ που αφορούν στους μαστιχοπαραγωγούς και στην ανάσχεση της συρρίκνωσης των χωριών της Χίου.

Στο πρόγραμμα του ΧΙΟΣ ΜΠΟΣΤΑ μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

1. Η δημιουργία μιας θεσμοθετημένης συνάντησης των παραγωγικών φορέων προκειμένου από κοινού να τίθενται οι στόχοι και να υλοποιούνται.

2. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή και άλλα Πανεπιστήμια για την εκπόνηση μελετών σχετικά με τα θέματα της Χίου, συμπεριλαμβανομένης της μαστίχας. Ειδικότερα προτάθηκε η αξιοποίηση του Γραφείου Ανάπτυξης και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

3. Η χορηγία από το δήμο σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και διατριβών για τα θέματα της Χίου και της μαστίχας ώστε εκτός από την παραμονή στη Χίο να δημιουργηθεί και μία σημαντική βάση δεδομένων για τα θέματα της Χίου 
που μπορεί να βοηθήσει την ΕΜΧ και τους άλλους παραγωγικούς φορείς στο σχεδιασμό τους.

4. Η πρόταση για τη δημιουργία «ψηφιακών κυψελών» σε χωριά ώστε νέοι να μπορούν να εγκατασταθούν για να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους.

5. Η παροχή κινήτρων για μόνιμη εγκατάσταση στα χωριά νέων μέσω της απαλλαγής από δημοτικά τέλη και κόστος ύδρευσης ή και εφάπαξ ενισχύσεων σε νέα ζευγάρια της Χίου που επιλέγουν να μείνουν στα μόνιμα στα χωριά.

6. Ως προς την αγροτική οδοποιία ο Γιάννης Καραβασίλης σημείωσε ότι το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ και ο ίδιος δεσμεύεται στην εκπόνηση ενός προγράμματος με τη συμμετοχή των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των συνεταιρισμών το οποίο να έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και να υλοποιείται χωρίς καμία παρέμβαση από τη δημοτική αρχή, καθώς αποτελεί υποχρέωση του δήμου και όχι «ρουσφέτι».

7. Ως προς τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ο Γιάννης Καραβασίλης τόνισε την ανάγκη δημιουργία γραφείου παρακολούθησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιφέρεια του αστικού ιστού, την αξιοποίηση συστημάτων «έξυπνης άρδευσης» και την ανάγκη ύπαρξης ενός συνολικού σχεδίου όπως το είχε παρουσιάσει το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ εδώ και έξι μήνες.

8. Για τα θέματα της πιθανής χρήσης δημοτικών εκτάσεων για την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων ο Γιάννης Καραβασίλης όχι μόνο συμφώνησε να διερευνηθεί η δυνατότητα μακρόχρονης παραχώρησης στην ΕΜΧ και από αυτή σε νέους μαστιχοπαραγωγούς, αλλά δεσμεύτηκε να εξεταστεί και το 
ενδεχόμενο απευθείας παραχώρησης από το Δήμο σε νέους στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νέων να παραμείνουν στα χωριά.

9. Επιπλέον έθεσε θέμα για την πιθανή βοηθητική συμμετοχή του δήμου στα προγράμματα επιμόρφωσης νέων μαστιχοπαρωγών και σημείωσε την ανάγκη να γίνουν κοινές προσπάθειες με το επιμελητήριο ώστε να υπάρξει διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά του τουριστικού τομέα.

10. Τέλος, ανέφερε την πρόταση του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ για τη δημιουργία ενιαίου φορέα προώθησης της Χίου από το Δήμο, την ΕΜΧ, το Επιμελητήριο και το Φορέα Τουρισμού, εφόσον οι φορείς συμφωνήσουν σε αυτό.

Από πλευράς της ΕΜΧ παραβρέθηκαν στη συνάντηση εκτός του Προέδρου κ. Γ. Τούμπου, ο κ. Δ. Αγκάς και ο Διευθυντής της ΕΜΧ Ηλ. Σμυρνιούδης».

 

Σχετικά Άρθρα