Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Επίσκεψη του "Δικτύου πολιτών" στη ΔΕΥΑΧ

Πέμ, 09/05/2019 - 06:48

Με τον πρόεδρο κ. Παντελή Νεαμονίτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΥΑΝΧ κ. Ηλία Φόρο συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου 2019,  ο υποψήφιος δήμαρχος  Μανόλης Στάθης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος της διοίκησης της επιχείρησης  Δημήτρης Μανωλιάς.

Το νησί μας παρά τις πολλές βροχοπτώσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα του νερού. Οι επιλογές και αστοχίες προηγούμενων δημοτικών , περιφερειακών αρχών αλλά και κυβερνήσεων σε φαραωνικά έργα οδήγησαν σε μια διασπορά ημιτελών και προβληματικών φραγμάτων κυρίως σε όλο το νησί.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φράγμα Κόρης γεφύρι, στο Φράγμα Κατράρη, στο φράγμα Φυρόλακα, στοπ Σαραπιό αλλά και στο φράγμα στον Κοντό ποταμό για το οποίο η ΔΕΥΑΝΧ έχει επικαιροποιήσει τη μελέτη.

Στη συνέχεια ζητήθηκε το ζήτημα της  τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας καθώς και της ποιότητας του νερού και των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τη ΔΕΥΑΝΧ για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού που δίνεται για την ύδρευση.

Σημαντικό στοιχείο που αναδύθηκε από τη συζήτηση ήταν αυτό της κατασπατάλησης του νερού από τους δημότες και της αναγκαιότητας ευαισθητοποίησης των πολιτών όλων των ηλικιών και κυρίως των παιδιών, για την εξοικονόμηση του νερού, μέσα από προγράμματα σε σχολεία.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να διαπιστώσει το μέγεθος της αναντιστοιχίας ανάμεσα στα εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί αλόγιστα σε αναποτελεσματικά έργα για το νερό στον τόπο μας, με το παραγόμενο αποτέλεσμα, σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου Μανώλης Στάθης συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια για την επίλυση του υδρευτικού θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία και συνεργασία όλων, μέσα από έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης που θα παραμείνει δημοτικός.

Τα λάθη του παρελθόντος κατά τον κ. Στάθη πρέπει να παραδειγματίσουν την επόμενη δημοτική αρχή που οφείλει να αφήσει τους αυτοσχεδιασμούς και με βάση τα στοιχεία, τα επιστημονικά δεδομένα με σύνεση και συναίνεση  να σχεδιάσει την υδρευτική πολιτική του νησιού για τα επόμενα χρόνια, κλείνοντας τις πληγές του παρελθόντος και αποδίδοντας τις ευθύνες όπου κι αν αυτές υπάρχουν.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 11/07/2019 - 15:40

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν σε ένα έντονα πολωτικό κλίμα. Παρ’ όλα αυτά το Κίνημα Αλλαγής κατόρθωσε να αυξήσει τη δυναμική του στη Χίο πλησιάζοντας τους 5.000 ψήφους και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε ειλικρινά.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό, ολοκλήρωση υποδομών τουρισμού και οικονομία ήταν τα θέματα που πρόβαλα προεκλογικά και έκανα γνωστά σε όλους τους πολίτες μας.

Γι’ αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε.

Ανάλογες δεσμεύσεις για τα ανωτέρω θέματα έχουν γίνει και από νεοεκλεγέντες αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοy Κοινοβουλίου. Οι νησιώτες μας περιμένουν να γίνουν πράξη.

Εξάλλου δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η Χίος έχει περιέλθει δυστυχώς σε δίνη και οι ευθύνες είναι μεγάλες.

Πολύδωρος Λαμπρινούδης