«Χίος Μπροστά» με αίσθημα ευθύνης

Ανακοίνωση με μια μία πρόταση στο δημόσιο διάλογο
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 22/04/2019 - 00:05

Η αδέσμευτη κίνηση δημοτών «Χίος Μπροστά» με αίσθηση ευθύνης και έχοντας άμεση επικοινωνία με την κοινωνία διαμορφώνει ένα ορθολογικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα για όλο το νησί, το οποίο θα παρουσιάσει και θα υλοποιήσει, έχοντας ως μόνο στόχο να τεθεί η Χίος σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε μία πρόταση στο δημόσιο διάλογο και καλούμε όλους όσοι διεκδικούν την ψήφο και την εκλογή στο Δήμο να συμπράξουν, λαμβάνοντας σαφή θέση.

Η επιλογή της πρότασης μας γίνεται με δύο κριτήρια: Πρώτον, για να αποτελέσει ένα από τα στοιχεία μακροχρόνιου σχεδιασμού για το νησί, ενός σχεδιασμού που προϋπόθεση είναι να συμφωνηθεί από όλους τους φορείς της Χίου και να υλοποιηθεί, προκειμένου να βγούμε από το τέλμα. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από την κοινωνία της Χίου , η υλοποίησή της υπερβαίνει τα όρια της θητείας μίας δημοτικής αρχής, αλλά εμείς υπεύθυνα την θέτουμε από τώρα προς συζήτηση. Δεύτερον, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν από τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής και την εικόνα της Χίου και δεν θα αποτελέσει απλώς έναν ακόμη μεγάλο σχεδιασμό που δεν θα υλοποιηθεί ή που θα μείνει μία προεκλογική ρουκέτα.

Προλαβαίνουμε τους κακόβουλους υπενθυμίζοντας ότι έχουμε τονίσει και στη διακήρυξη των αρχών μας πως δεν διεκδικούμε κανένα θέσφατο. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, ειδικά, δε, με τους δημότες οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο. Επίσης σημειώνουμε ότι διάφορες παραλλαγές της πρότασης έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, άλλοτε αποσπασματικά και άλλοτε μεθοδικά και συγκροτημένα .

Θεωρούμε ότι η ανάπλαση του ανατολικού παραλιακού μετώπου από τη Δασκαλόπετρα έως το Μέγα Λιμνιώνα - Κεραμεία, με ενιαίο σχεδιασμό μπορεί να υλοποιηθεί και να προσδώσει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε όλο το νησί:

Δίνει ανάσα σε μεγάλο μέρος του αστικού ιστού του νησιού. Πρωτίστως βελτιώνει την καθημερινότητα της ζωής όλων μας. Μεταβάλλει την πρώτη εικόνα την οποία αντικρίζει ο επισκέπτης που φτάνει στο νησί μας . Διαμορφώνει εκτεταμένες αναπλάσεις και παρεμβάσεις. Λύνει χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες όπως η χάραξη της γραμμής του αιγιαλού. Βοηθά στην οριοθέτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και αναδεικνύει πολιτιστικά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για το νησί, όπως για παράδειγμα η Δασκαλόπετρα και το Κάστρο. Εντάσσει όλους τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε ένα ενιαίο πλέγμα. Κινητοποιεί το τοπικό δυναμικό και προσφέρει θέσεις εργασίας. Δημιουργεί προστιθέμενη αξία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δίνει λύσεις σε οξυμένα προβλήματα επιβάρυνσης της κυκλοφορίας. Εντάσσει λειτουργικά νέες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τον χερσαίο χώρο της μαρίνας. Αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα θέματα πιθανής ρύπανσης σε εκβολές χειμάρρων και ποταμών. Υποβοηθά τη λειτουργία του υφιστάμενου λιμανιού, αλλά θέτει και τις βάσεις για την μελλοντική αναβάθμισή του. Αντιμετωπίζει προβλήματα από τη λειτουργία των διασταυρώσεων του περιφερειακού δρόμου. Εντάσσει με ενιαίο τρόπο ναυταθλητικές λειτουργίες στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα και του Όρμου του Λω. Αναβαθμίζει τις λειτουργίες των παραλιών σε όλο το μήκος. Δημιουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών και πεζοδρομίων, με την πρόβλεψη να υπάρξει επέκταση προς την εσωτερική πλευρά του μετώπου.

Μία τέτοια λογική, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να ενισχυθεί, χρειάζεται να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο και τις λειτουργίες του αστικού ιστού, εσωτερικά από το θαλάσσιο μέτωπο, όπως για παράδειγμα στα Ταμπάκικα. Να διασυνδεθεί με παρεμβάσεις που να σχετίζονται με την ανάδειξη της περιοχής του Κάμπου. Να ανοίξει όσο το δυνατό περισσότερο τους ορίζοντες της αστικής περιοχής δίνοντας μία ουσιαστική ώθηση στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Με δύο λόγια μπορεί να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο παρεμβάσεων με προοπτική να δώσει τέλος στις αποσπασματικές λύσεις οι οποίες ενδέχεται να λειτουργούν και ανταγωνιστικά.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου γίνεται μέσα από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο συνοπτικά θα μπορούσε να είναι: Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων. Προετοιμασία και υλοποίηση ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Εκτίμηση του τελικού κόστους και διαμόρφωση των φάσεων υλοποίησής του. Ωρίμανση των μελετών κάθε έργου. Αδειοδότηση του κάθε έργου. Αναζήτηση, κατά περίπτωση, των πόρων για την υλοποίηση του κάθε τμήματος του έργου.

Ειδικά η χρηματοδότηση του έργου θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, μέσω του πυλώνα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που φαίνεται να έχει ενισχυμένο ρόλο στην νέα προγραμματική περίοδο και δίνει έμφαση και στις παράκτιες περιοχές. Αυτό οριοθετεί και τον χρόνο των μελετών, αλλά και τον ορίζοντα υλοποίησης του έργου.

Θέτει επιπλέον και μία ακόμη παράμετρο προς τη νέα δημοτική αρχή, αυτή του να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, αντιστρέφοντας την έως τώρα λογική. Να προτείνει μέτρα, δράσεις και άξονες για έργα που θέλει να υλοποιηθούν στο νησί, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες και όχι να αναζητά σε ποιους θεματικούς άξονες βρίσκονται οι πόροι και να ψάχνει έργα προς ένταξη.

Η Χίος έχει ανάγκη από όραμα. Όραμα που να μπορεί να μετατρέπεται σε υλοποιήσιμο και ανταποδοτικό έργο και εμείς, μπορούμε να πάμε τη Χίο Μπροστά.

hios_mprosta-orama_paraliakoy_metopoy

Σχετικά Άρθρα