Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Ποιος φοβάται τη δημοκρατία;

Πέμ, 09/05/2019 - 17:39

Με έκπληξη ενημερώθηκα για την ακύρωση της προγραμματισμένης τηλεοπτικής αναμέτρησης στην ΕΡΤ, των υποψηφίων Περιφερειαρχών Βορείου Αιγαίου, που θα γινόταν στη Μυτιλήνη στις 18/5, λόγω «δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους». Ακριβώς επειδή

α. δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πόσο είναι αυτό το «δυσβάσταχτο» κόστος
β. δεν μπορώ να πιστέψω ότι όταν λίγες μέρες πριν μας καλούσε η ΕΡΤ να αποδεχτούμε την πρόσκληση της αναμέτρησης δεν είχε προϋπολογίσει το όποιο κόστος ως κάθε υπηρεσία οφείλει
γ. το όποιο κόστος κρίνεται στη βάση επιλογών των ΕΡΤ για άλλα προγράμματα της (πχ εξωτερικές παραγωγές) που συνεχίζουν, ενώ η ενημέρωση πολιτών του Βορείου Αιγαίου για την ύψιστη δημοκρατική επιλογή τους να εκλέξουν Περιφερειάρχη, κρίνεται οικονομικά ασύμφορη,
θεωρώ ότι είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενός δημόσιου φορέα ενημέρωσης να μην πάρει θέση στηρίζοντας την ισοτιμία των συμμετεχόντων σε μια εκλογική διαδικασία (όπως ο νόμος ορίζει) και να αφήσει το «αόρατο χέρι» της αγοράς των ιδιωτικών περιφερειακών ΜΜΕ (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες) να κρίνουν το όποιο αποτέλεσμα, με παραδείγματα όπως τα παρακάτω:

• Ιδιωτικά ΜΜΕ να μην ενημερώνουν ποιο είναι το σύνολο των κατατεθειμένων ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές παρά μόνο για αυτά που θεωρούν ως «βασικά»

• Ιδιωτικά ΜΜΕ να εντάσσουν στις διαφημιστικές τους προτάσεις τα δελτία τύπου των παρατάξεων, τα οποία και δεν βάζουν αν δεν πληρωθούν

• Δελτία ειδήσεων ιδιωτικών ΜΜΕ να λειτουργούν ως άτυπα γραφεία τύπου υποψηφίων, ενώ καλεσμένοι σε «ενημερωτικές» εκπομπές αγοράζουν την πρόσκλησή τους με εμπορικές συμφωνίες πακέτο.

            Εν τέλει η μη παρέμβαση εκ μέρους του μοναδικού δημόσιου φορέα ενημέρωσης, αφήνει ανεξέλεγκτη τη «ζούγκλα» της ελεύθερης αγοράς να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σημειώνω ότι υπάρχουν ιδιωτικά ΜΜΕ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που τηρούν τους όρους μιας ισότιμης παρουσίασης των υποψηφίων, αυτά είναι όμως μειοψηφία, σε σχέση με τα άλλα που είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους, υπερπροβάλλουν μερικούς και περιορίζουν ή και αποκλείουν άλλους συνδυασμούς.
            Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου κοινοποιείται και ως αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις δικές του ενέργειες.

 

Στράτος Γεωργούλας
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 11/07/2019 - 15:40

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν σε ένα έντονα πολωτικό κλίμα. Παρ’ όλα αυτά το Κίνημα Αλλαγής κατόρθωσε να αυξήσει τη δυναμική του στη Χίο πλησιάζοντας τους 5.000 ψήφους και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε ειλικρινά.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό, ολοκλήρωση υποδομών τουρισμού και οικονομία ήταν τα θέματα που πρόβαλα προεκλογικά και έκανα γνωστά σε όλους τους πολίτες μας.

Γι’ αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε.

Ανάλογες δεσμεύσεις για τα ανωτέρω θέματα έχουν γίνει και από νεοεκλεγέντες αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοy Κοινοβουλίου. Οι νησιώτες μας περιμένουν να γίνουν πράξη.

Εξάλλου δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η Χίος έχει περιέλθει δυστυχώς σε δίνη και οι ευθύνες είναι μεγάλες.

Πολύδωρος Λαμπρινούδης